U bent hier : Testritten voertuigen > Cadillac > SRX 3.6e V6 Elegance 5-aut - 258 pk
Testverslag van de Cadillac SRX 3.6e V6 Elegance 5-aut - 258 pk

Type : Luxueuze CrossOver
Prijs van het testexemplaar : 42 465 €
Max. vermogen : 258 pk bij 6 500 tr/min
Max. koppel : 339 bij 2 700 tr/min
Gewicht : 2 063 kg
Vermogen/Gewicht : 92 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 291 gr/km
L x b x h : 4 950 x 1 845 x 1 685 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 309 gr/km
  • CO = 0,716 gr/km
  • NOx = 0,025 gr/km
  • HC = 0,061 gr/km
  • HC + NOx = 0,086 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km

Autonomie : 76 liter = 620 km
Verbruik
   • van de test : 12,3 l/100
   • op computer : 11,8 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 13,0 l/100
   • Test/Computer : 4 %
   • Test/Theoretisch : -6 %

 


 

Voor wie geniet van een bedrijfswagen is de keuze soms vaak beperkt tot een aantal Duitsers die je maar al te vaak in het straatbeeld terugziet. Sommige bedrijven kiezen echter voor modellen die je minder vaak ziet rondrijden. De SRX van Cadillac voldoet perfect aan hun verwachtingen inzake prestige, levendigheid, comfort en wegligging. Het basismodel met tweewielaandrijving dat de importeur ons leende voor een testrit heeft een kleine V6 van drie liter zes onder de motorkap steken die een respectabel koppel ontwikkelt van bijna driehonderd veertig Newton om een massa van meer dan twee ton in beweging te brengen. De crossover SRX zou een samensmelting zijn van alle goede eigenschappen van een SUV, een sportieve wagen, een break en een berline... een uitdaging, dat is zeker ! 

Tot op heden manifesteerde het Amerikaanse merk, gevestigd in Detroit, Cadillac (wat je wel degelijk uitspreekt als ca-di-lac en niet als ca-di-yac) zich vooral door zijn grote luxe en een brede waaier aan accessoires. Sinds 2000 heeft het luxemerk van de groep General Motors een grote bocht genomen om beter te kunnen concurreren op de Europese markt. De prijzen die ze vandaag de dag hanteren zijn een pak aantrekkelijker. Het verbruik daarentegen zal dan weer heel wat mensen afschrikken !  Maar, de V6 met zijn bijna tweehonderd zestig pk, gekoppeld aan een automatische vijfversnellingsbak hoeft zich niet meer te bewijzen op vlak van souplesse en efficiëntie : er zit heel wat technologie achter, waaronder een variabele kleppentiming. Tijdens onze test slokte de SRX iets van een twaalf liter per honderd kilometer op.  Ons traject leidde ons van de Hoofdstad van Europa naar het ‘Prinsdom’ Luik, over autosnelweg en de wegen van Waals Brabant en de provincie Luik. We hadden uitermate zonnige weersomstandigheden afgewisseld met een paar verfrissende onweersbuien.

Het chassis dat de Amerikaanse ingenieurs reserveerden voor de SRX is hetzelfde als dat van de Sigma, dat eveneens wordt gebruikt op de CTS en de STS, allemaal achterwielaangedreven wagens. Dit chassis wordt gekenmerkt door een structurele stevigheid die het dynamische karakter van het blok tot zijn recht laat komen en ook de enorme elektrische ruit op het dak toelaat. Het maakt ook een derde rij zetels mogelijk die voor de lange trajecten wel eerder voor de kinderen is bestemd. Dan heb je wel een pak minder kofferruimte ! Wanneer je de vijfzitsconfiguratie behoudt beschik je ook over opbergvakken onder de bodemplaat. Een extra troef van dit chassis is dat het ook toelaat de SRX uit te rusten met de Northstar V8 van vier liter zes. Die kan je ook krijgen met vierwieldaandrijving die de wegligging in moeilijke omstandigheden ten goede komt (sneeuw, ijzel...).

In België zal de “kleine” V6 met achterwielaandrijving ongetwijfeld het grootste aantal verkopen op zich nemen. De V6 komt niet aan het verbruik van de Europese wagens, die veel strikter worden opgevolgd door de Europese instanties inzake energieverbruik en schadelijke uitstoot. Maar, de kwaliteiten van dit blok gekoppeld aan de automatische vijfversnellingsbak zijn verbazend efficiënt op motorisch vlak.  De transmissie integreert een elektronische controle van de motorrem, algoritmen die het dynamische rijgedrag ten goede komen. De ophanging voor en achter is onafhankelijk en maakt gebruik van lange armen met een veerweg die garant staat voor een groot comfort. 

De SRX die wij testten is de tweede versie die op de markt werd gebracht. De afwerking is verbeterd om tegemoet te komen aan de eisen van de Europese klanten. Het is enigszins verbazend te zien dat de concurrenten van de SRX hoofdzakelijk Duitse 4x4’s zijn waarvan je er heel wat tegenkomt in de straten.  In elk geval kan Cadillac rekenen op meer positieve reacties. Enerzijds is er het aspect van de verhoogde break, anderzijds is er de legendarische reputatie van het merk zelf. 

Er werd extra aandacht besteed aan de bestuurder van de SRX : het stuur is enkel regelbaar in de hoogte maar de pedalen zijn ook regelbaar in de diepte. Je kan je zetel positioneren in functie van je handen op het stuur en vervolgens de pedalen aanpassen in functie van je beenlengte. Ongezien efficiënt. De zetels zitten comfortabel en zijn bekleed met een kwalitatief leder, de veiligheidsriemen zijn bovenaan in de zetel zelf bevestigd. In optie kan de passagierszetel neergeklapt worden om een extra tafelblad te creëren.  De tweede rij is lichtjes verhoogd om een panoramisch zicht te hebben naar voor. De analoge klok in het midden van het instrumentenbord roept goede herinneringen op aan de beginjaren van Cadillac... Alleen de grote reflectie in de zijspiegels van de vinden wij vervelend ! 

De stijl die Cadillac de laatste jaren ontwikkeld heeft vind je ook terug in de SRX : afgelijnde vormen, een redelijk hoge wagen die de indruk van stevigheid opwekt, een groot formaat zonder echt imposant te zijn, verticale lichten voor en achter, een majestueus logo dat geïntegreerd wordt in de gigantische koppartij, schuine hoeken. Kortom, alles wat je nodig hebt om vandaag de dag in het verkeer op te gaan zonder de toorn van de tegenstanders van de grote 4x4’s over jou te trekken. 

 

 

 

André-Louis De Laet
Juli 2008

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com