U bent hier : Testritten voertuigen > Chevrolet > Lacetti 2.0 TCDi SX mvb5 - 121 pk
testverslag van de Chevrolet Lacetti 2.0 TCDi SX 5-man - 121 pk
Type : compact
Aankoopprijs : 17.549 €
Max. vermogen bij 3.800 tr/min
Max. koppel : 280 Nm bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.355 kg
Autonomie : 60 liter = 920 km
Vermogen/Gewicht : 66 kW/t
Uitlaat CO2 (test) : 170 gr/km
theoretische uitlaat
• CO2 = 149 gr/km
• CO = 0,080 gr/km
• NOx = 0,210 gr/km
• NOx + HC = 0,230 gr/km
• Partikels = 0,002 gr/km

 

 


 

Louis Chevrolet is afkomstig van Neuchâtel in de Zwitserse Jura-streek. Hij werd geboren op Kerstdag 1878 in La-Chaux-de-Fonds, en week in 1900 uit naar de Verenigde Staten waar hij in 1911 de « Chevrolet Motor Car Company of Michigan » stichtte. Hij stierf in Detroit in 1941. Sinds Daewoo in 2005 Chevrolet opkocht, krijgt het merk een nieuw imago in Europa. Zonder al te verwaand te willen klinken, richten de nieuwe Koreaanse Chevrolets zich vooral naar die groep van mensen die zich wel wil verplaatsen, maar  niet meer wil spenderen dan nodig is om zich veilig en comfortabel op de weg te kunnen begeven. Jawel! Er bestaan nog mensen die geen twee of drie letters op hun motorkap nodig hebben om te kunnen leven ! 

Maar, vergis je niet, de Lacetti die we getest hebben, is zijn plaats waard in het segment van de compacte berlines. Eerst en vooral is er de twee liter dieselmotor met directe injectie, maarmee de Lacetti is uitgerust. Deze motoren worden geleverd door het Italiaanse VM Motori, die ze onder licentie in Korea laat bouwen.  Dit dieselblok met enkele turbo voldoet aan de Euro 4 normen, komt standaard met een onderhoudsvrije partikelfilter en hergebruikt de uitlaatgassen. Een intercooler, twee balansassen en een aluminium cilinderkop vervolledigen het plaatje. 

De twee liter is nogal lusteloos onder de tweeduizend toeren, waardoor je automatisch gaat rijden als een brave huisvader. Wanneer de turbo in actie treedt word je echter aangenaam verrast door zijn levendigheid, zonder uit zijn dak te gaan welliswaar.  De Bosch injectoren van de tweede generatie, de zestien kleppen en de common rail met zestienhonderd bar druk verklaren het discrete karakter van de motor eens de bedrijfstemperatuur is bereikt.  Dit alles, samen met de manuele versnellingsbak met zijn relatief korte verhoudingen, zorgen ervoor dat dit blok over de nodige punch beschikt voor de occasionele inhaalmanoeuvres. 

Achter het stuur van een Lacetti plaatsnemen, is veeleer zich in het verkeer mengen en anticiperen op de situaties, de files aanvaarden en je goed humeur niet laten verpesten door driftbuien. Waarom zou je je elke morgen weer in de verkeersstrijd werpen om de ideale parkeerplaats dicht bij de lift te bemachtigen ? Discretie is de boodschap. De eeuwige strijd met de verkeerswisselaars, ringen of vrachtwagens uit het Oostblok dient tot niks en komt zelfs niet in de buurt van de dingen die er echt toe doen in het leven. 

Het uitzicht van de Lacetti werd onder het toeziend oog van Daewoo gevormd en hij zal zeker geen legende worden in zijn soort. De kleine vijftienduims wielen geven hem een ietwat verouderde look, maar doen geenszins af aan de wegligging of het comfort. We moesten even wennen aan de afmetingen van het stuur, zijn krachtige terugkeer naar zijn neutrale wekt de indruk dat je aan het bijsturen bent in de bochten.  De gebruikte materialen voor het interieur zijn sober maar stevig. De fluweelachtige stof van de zetels, de duurzame plastiek en het leder aan het stuur getuigen van kwaliteit, alhoewel er niet van luxe kan gesproken worden. Maar, de Lacetti is verre van een slechte wagen! De gebruikte materialen en de constructie zijn correct : het goedkope kantje heeft enkel invloed op de fantasie en de luxe. 

Binnen in de Lacetti vind je tal van opbergvakken : een groot vak onder de centrale console, een elastisch vak op de rug van de passagierszetel waar je een iPod of een GSM goed kan opbergen, ruime vakken voor kaarten in de deuren ... Tot nog toe richtte Daewoo vooral zijn aandacht op één van zijn troeven : een LPG-installatie met fabrieksgarantie.  De kostprijs voor de aanpassing en de ongemakken bij het tanken en het parkeren hebben echter veel mensen doen afhaken. De komst van een diesel is dus een goede zaak voor Chevrolet, en de recente verkoopcijfers zijn hier alvast het bewijs van. 

De Lacetti, één van de goedkopere modellen op de markt, richt zich hoofdzakelijk tot de groep van mensen die het moeten hebben van een comfortabel, duurzaam en goedkoop vervoersmiddel. Bij dagdagelijks gebruik en veel kilometers, zouden er ongetwijfeld efficiëntere alternatieven zijn inzake gebruikskosten, vooral als de aankoopprijs mee een rol speelt in de rentabiliteitsberekening.  Maar, om tot een dergelijk scenario te komen, zou je jaarlijks meer dan veertigduizend kilometer moeten afleggen, en dat is voor het overgrote deel van de potentiële Lacetti klanten zeker niet het geval. 

 

 

Januari 2008


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com