U bent hier : Testritten voertuigen > Chevrolet > Captiva 2.0 VCDi LT 4WD 5-man - 150 pk
Testverslag van de Chevrolet Captiva 2.0 VCDi LT 4WD 5-man - 150 pk
Type : SUV 7 plaatsen
Aankoopprijs : 32.300 €
Max. vermogen bij 4.000 tr/min
Max. koppel : 320 Nm bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.895 kg
Autonomie : 65 liter = 720 km
Vermogen/Gewicht : 58 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 234 gr/km
Theoretische uitstoot
• CO2 = 285 gr/km
• CO = 0,150 gr/km
• NOx = 0,250 gr/km
• NOx + HC = 0,280 gr/km
• Partikels = 0,004 gr/km

 


 

Europese varianten van de SUV zijn er bij de vleet, alle constructeurs komen tegemoet aan de grote vraag van de klanten, die lijnrecht staat tegenover de wensen van de verdedigers van onze planeet. Al weet iedereen dat de personenwagens slechts verantwoordelijk zijn voor vijftien percent van de CO2 uitstoot en dat er vooral moet gewerkt worden op vlak van de landbouw en de industrie. Maar, er zijn er die vinden dat elkeen van ons zijn bijdrage moet leveren. Automobilisten kunnen het gebruik van hun voertuig beperken en ook anders gaan rijden, kalmer rijden, meer anticiperen …

Edoch, het almaar stijgend aantal scheidingen of mensen die uit elkaar gaan hebben enigszins het traditionele familiebeeld veranderd. De nieuw samengestelde gezinnen hebben vaak meerdere zitplaatsen nodig in hun wagen, en ruimte voor bagage, wat voor enkele decennia nog niet zo zeer aan de orde was. Want wat moet een koppel dat het ene weekend knusjes met z’n twee is en het andere weekend met zeven is ? Het is voor deze groep van mensen dat Chevrolet de SUV van GM heeft aangepast. Waar de Opel Antara vijf plaatsen telt, biedt de Captiva LT er zeven aan. En toch spreken we van een compacte SUV, in vergelijking met de Duitse mastodonten... En laten we vooral ook niet de ‘compacte’ prijs vergeten !

Voor zijn Koreaanse modellen richt Chevrolet zich vooral op kwaliteit die toegankelijk is voor mensen met een beperkte beurs. Algeheel in de traditie van de Suburban uit 1936 wordt de Captiva van de eenentwintigste eeuw in de LT versie uitgerust met een dieselblok van honderdvijftig pk gekoppeld aan een versnellingsbak met vijf korte versnellingen. In de laatste overbrenging draait de turbinemolen drieduizend toeren om de maximaal toegelaten snelheid op de Belgische autostrades te halen : honderdtwintig kilometer per uur. Het feit dat hij hol is onder de zestienhonderd toeren per minuut maakt dat de bestuurder bij het optrekken beter een versnelling naar beneden schakelt en in de zone blijft waar het koppel bruikbaar is, met name tussen de achtienhonderd en de drieduizend toeren. In dit geval wordt elke manipulatie van het gaspedaal meteen overgebracht op de wielen en wordt het rijden verbazend makkelijk en efficiënt. 

Het geluid dat het dieselblok produceert in dit hoger toerental nodigt wel uit om wat trager te gaan rijden eens je weer aan een stabiele snelheid zit. Laat ons zeggen dat dit de conversaties aan boord toch wel enigszins ten goede komt. Wie een zware voet heeft zal dit zeker en vast voelen in zijn portefeuille, want het grote aantal toeren dat de motor moet draaien omwille van de versnellingsbak weegt door. De Captiva richt zich vooral tot de gezinnen die hun uitstapjes afwegen en voor wie de prijs van een voertuig zwaar doorweegt in het budget voor de verplaatsingen. Bij Chevrolet ligt de verhouding uitrusting/prijs in elk geval uitermate goed. 

Een partikelfilter, zeven zitplaatsen, een zonnedak, een het multifunctioneel stuur, ECS met hydraulische remassistentie (HBA) en tractiecontrole (TCS), een suspension level ride (automatisch aanpassen van de ophanging waardoor je wagen niet gaat doorhangen wanneer hij zwaar geladen is), elektronische stuurbekrachtiging, parkingsensoren achteraan, een boordcomputer en een snelheidsbeperker, behoren allemaal tot de standaard uitrusting van deze LT. De motor is het resultaat van een tweeledige ontwikkeling. We hebben het al over de lichtere versie gehad die je terugvindt in de Lacetti. In het geval van de Captiva is de twee liter vier cilinder met een common rail van de tweede generatie en met een Bosch injectiesysteem ook voorzien van een turbo compressor met variabele geometrie. De gassen worden in de verbrandingskamer onder de aluminium cilinderkop geïnjecteerd onder een druk van zestienhonderd bar. 

De Captiva wordt ondersteund door een zelfdragend chassis. De achtertrein is voorzien van een gesofisticeerde veelarmige ophanging met een pomp, een reservoir, een sensor en een regelingsmechanisme voor de schokbreker, de voortrein rust op McPherson’s. De ophanging staat garant voor een goed compromis tussen comfort en wegligging. Er werd rekening gehouden met de verwachtingen van de Europese markt voor de ontwikkeling en de realisatie van het model. De zetels lijken in eerste instantie wat hard en bieden misschien wat te weinig steun, en sommigen zullen ongetwijfeld de toegang naar de derde zitbank moeilijk vinden. Maar wetende dat deze zetels vooral bestemd zijn voor kinderen of jongeren kan je ook tevreden zijn met de gegarandeerde ambiance aan boord. 

De Captiva die wij testten was een 4x2 (tractie) bij gewoon gebruik. Wanneer de wagen patineert wordt de kracht in een mum van tijd progressief overgebracht naar de achteras. Theoretisch gezien wordt bij gebruik op onverharde wegen het koppel overgebracht naar het wiel met de meeste grip. Al zal het gewicht van de wagen wel een zekere handicap vormen bij eventuele uitstapjes langs vochtige en sompige paden. Er is ook geen mogelijkheid om de transmissie manueel te vergrendelen. Maar, je beschikt wel over een systeem dat automatisch gaat remmen bij afdalingen (DCS of Descent Control System), leve de elektronica! 

 

Februari 2008


 


 

.
Merci d'en mentionner la source et de nous signaler leur publication.
De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com