U bent hier : Testritten voertuigen > Dacia > Logan MCV 1.6 MPi Ambiance - 90pk
Testverslag van de Dacia Logan MCV 1.6 MPi Ambiance - 90pk
Type : Logan break
Aankoopprijs : 11.800 €
Max. vermogen bij 5.500 tr/min
Max. koppel : 160 Nm bij 000 tr/min
Gewicht : 1.270 kg
Autonomie : 50 liter = 625 km
Vermogen/Gewicht : 50.39 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 194 gr/km
Theoretische uitlaatgassen
• CO2 = 189 gr/km
• CO = 0,848 gr/km
• HC = 0,068 gr/km
• NOx = 0,034 gr/km
• Partikels = 0,0 gr/km













 

 


Twee jaar na de introductie van de Logan op de markt, komt Dacia met de Logan MCV (Multi Convivial Vehicle), alweer aan een prijs die beneden alle concurrentie ligt. Deze keer gaat het over een grote break die plaats biedt aan zeven volwassen personen. Wie op zoek was naar een goedkope grote break weet bij deze wat doen. De almaar groter wordende wedloop voor meer fantasietjes, meer gadgets, meer vermogen, nog gesofisticeerder, meer gewicht, wordt een halt toegeroepen door Dacia, die beroep doet op de ontwikkelingsafdeling van Renault voor de creatie van haar voertuigen. In twee jaar tijd heeft Dacia vierhonderdduizend berlines gecommercialiseerd, wat toch wel wil zeggen dat er een golf van klanten met een nieuwe visie op het autorijden.

De Logan MCV is vier meter vijfenveertig lang en heeft een wielbasis van twee meter zeventig, berekend op een zwaar geladen toestand, zelfs op slechte wegen. Het dak is wat verhoogd, wat de passagiers een gevoel van ruimte geeft en ook het volume nog extra benadrukt. Toen we voor het eerst een Logan testten, hadden we de indruk dertig jaar terug in de tijd te gaan, naar de tijd van de R4-4L. Aan het stuur van een Logan ziet de wereld er nu eenmaal anders uit ! Sommigen lachen wat met je, anderen schenken je een goedkeurende knipoog. Enkele Dacia-eigenaars die we tegenkwamen vertelden ons over hoe fijn het was een vervoermiddel te hebben en toch nog de financiële middelen te behouden voor al je andere passies.

Net als op de modellen die we vorig jaar testten, zijn het instrumentenbord en de deurpanelen van de Logan MCV sober en uit één stuk vervaardigd om eventuele problemen te vermijden bij de naden. De materialen werden gekozen in functie van hun degelijkheid en duurbaarheid, het esthetische ten spijt. De troef van de Logan MCV is zeker de beschikbaarheid van zeven plaatsen. De bank van de derde rij kan verwijderd worden en dan krijg je een gigantische koffer in de plaats. Je kan ze ook wel gewoon achterover leggen tegen de tweede rij of je kan ook de twee rugleuningen afzonderlijk platleggen. De beenruimte is voldoende voor volwassen personen tijdens beperkte trajecten.

Er is al een basisversie aan iets minder dan negenduizend euro. Verder zijn er nog zes andere versies, waarvan de meest luxueuze iets meer dan vijftienduizend euro kost. In dat geval beschik je over een dieselmotor, een manuele airco, zijdelingse airbags, metaalkleur en aluminium velgen, een radio met CD en MP3 lezer en de zeven-zits-configuratie. Er bestaan vier verschillende motorisaties. Drie benzinemotoren : de 1.4 van 75 pk, de 1.6 van 90 pk, de 1.6 met zestien kleppen en 105 pk; en een dieselmotor : de 1.5 dCi van 70 pk. Alle modellen zijn standaard uitgerust met ABS, een bestuurdersairbag, een startonderbreker en een pré-installatie voor de radio. Dan kan je ook nog kiezen tussen de verschillende versies : Base, Ambiance of Lauréate.

De MCV bevestigt de keuze van Dacia die al bij de berlines duidelijk was : een nuttige wagen kunnen aanbieden, die degelijk is, makkelijk in onderhoud en met een prijskaartje dat de eigenaar ervan gerust stelt dat hij een goede zaak heeft gedaan. Alle futiliteiten laat Dacia met graagte over aan de concurrentie. Het rijgedrag gaat je hart niet sneller doen slaan en de kleine paardenstal onder de motorkap nodigt eerder uit tot hoffelijk rijden.  Met een Dacia ben je dus wel rustiger op de baan, wat niet echt slecht is in deze tijden van smeltende ijskappen. Dit alles neemt echter niet weg dat de ophanging en de wegligging van deze Logan MCV onberispelijk zijn. Het gewicht wordt behoed van alle zware elektronica, die op zich ook wel wat calorieën vergt om mee vervoerd te worden.

Dacia kijkt nog verder vooruit en werkt volop aan de uitbreiding van de Logan reeks. Binnenkort zullen we ook kunnen kiezen voor een kortere volumewagen, een bestelwagen, een 4x4 Pick-Up, ... Naar de kern van de zaak gaan blijft het basisprincipe van de R&D afdeling. Wie gewend is aan alle technologische snufjes zal ontgoocheld zijn door het gebrek aan EPS, de grote draaicirkel, het golven in het sturen wanneer hij zwaar geladen is, het zicht van binnen dat wordt belemmerd door de afgesneden zijdelingse achterruitjes en de resem hoofdsteunen in de zeven-zits-versie, ... Maar, je zal zeker het precieze stuurgedrag bij gewoon gebruik weten te appreciëren, de goede wegligging dankzij de lange wielbasis, de comfortabele zetels, de garantie van drie jaar, de ISOFIX bevestigingspunten achteraan, het laatste-generatie ABS remsysteem met remkrachtverdeler, ...

 

Maart 2007


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com