U bent hier : Testritten voertuigen > Ford > Mondeo-Clipper 1.8 TDCi Econetic 5-man - 125 pk
Testverslag van de Ford Mondeo-Clipper 1.8 TDCi Econetic 5-man - 125 pk



Type : Break
Prijs van het testexemplaar : 32 385 €
Max. vermogen : 125 pk bij 3 700 tr/min
Max. koppel : 320 bij 0 tr/min
Gewicht : 1 524 kg
Vermogen/Gewicht : 60 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 167 gr/km
L x b x h : 4 830 x 1 886 x 1 548 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 142 gr/km
  • CO = 0,275 gr/km
  • NOx = 0,023 gr/km
  • HC = 0,235 gr/km
  • HC + NOx = 0,258 gr/km
  • Partikels = 0,023 gr/km

Autonomie : 70 liter = 1 100 km
Verbruik
   • van de test : 6,4 l/100
   • op computer : 5,8 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,4 l/100
   • Test/Computer : 10 %
   • Test/Theoretisch : 18 %


 


 

Samen met de broertjes S-Max en Galaxy is de Ford Mondeo in de berline en de breakversie bijzonder gegeerd in het wagenpark van bedrijven. Deze voertuigen die in 2006 en 2007 het licht zagen hebben zich laten opmerken omdat ze een nieuwe wind lieten waaien ten huize Ford. Die van een degelijke fabricatie en van zuinigheid. Veel bedrijven hebben meer Fords in hun wagenpark gestoken en dat achteraf gezien tot hun eigen groot genoegen. Wij hadden het geluk dezelfde Mondeo Clipper te mogen testen die we in maart van dit jaar ook al meekregen, toen nog quasi nieuw. Het inrijden was intussen al achter de rug en wij legden er een traject mee af van een week eind juli met vier volwassenen en temperaturen die het gebruik van de airco vereisten.  De verkeersomstandigheden waren ook iets minder sereen want de wegen werden overspoeld met vakantiegangers.
 
De achttienhonderd ECOnetic heeft een aantal aangename eigenschappen voor dit soort verplaatsingen. Eerst en vooral is er het rijkelijke koppel van 320 Newton meter – en twintig meer wanneer nodig voor een korte periode - waardoor je makkelijk kan inhalen wanneer je dat wenst. Het is ook een sobere wagen. Het verbruik van 6,4 liter per honderd kilometer dat wij wisten te realiseren is daar het bewijs van. Het totale gewicht was gemakkelijk meer dan twee ton, met twee zwaargewichten aan boord en de twee andere volwassenen alleen al tekenden we passagiergewijs al voor een goeie vierhonderd kilogram ! Tel daar nog de bagage voor een week bij en het presentatiemateriaal dat we meesleepten (computers, beamers, ...) en je krijgt een goed beeld van het totale gewicht. 

Het dieselblok van de Mondeo Clipper heeft pit. Al zorgt hij wel voor wat lawaai in de wagen, daar was iedereen het over eens. Het blok is een afgeleide van de goede oude Duratorq die destijds in de Sierra was terug te vinden. De motorbouwers hebben dat blok laten evolueren in functie van de nieuwe energetische data van de moderne blokken : de elektronica werd herzien, er is nu een vijfversnellingsbak die olie met lage viscositeit gebruikt, betere en duurzamere banden... Ook de aerodynamica van het koetswerk is erop vooruit gegaan ! Op het instrumentenbord is er een versnellingsindicator die de bestuurder eraan herinnert dat het tijd is om te schakelen. Onder de 1800 toeren per minuut zit er wel een serieuze dip in het blok, om niet te zeggen een totale leegte. Het volstaat om erop te letten boven dit toerental te blijven wanneer je een directe respons wil. 

Het is wel niet evident om de afmetingen van de Mondeo goed in te schatten en je hebt niet echt zicht op alle hoeken vanuit de bestuurderszetel. Het model dat wij in test hadden was gelukkig uitgerust met parkeersensoren voor en achter, die zijn goed van pas gekomen bij het manoeuvreren. Je moet er wel rekening mee houden dat je om de voorste sensoren te activeren even in achteruit moet schakelen, de muren van de parking en de bumpers van de wagens voor je zullen je dat in dank afnemen. Bij het achteruit manoeuvreren heb je echt wel nood aan de sensoren om de achterdeur te vrijwaren. 

De Mondeo is één van de grootste breaks op de markt en het volume binnenin biedt meer dan voldoende been-, hoofd- en bagageruimte. Ford biedt goed uitgeruste wagens aan hun prijs. Er zijn zeven airbags (frontaal, lateraal en gordijnairbags) en ook de knieën van de bestuurder worden beschermd. ABS, tractie- en stabiliteitscontrole, elektronische remverdeling en remassistentie bij noodstops, een sportieve ophanging en stuurbekrachtiging. Ook de cruise control en de boordcomputer dragen ook bij tot het dagdagelijkse comfort. De zetels vooraan zijn verwarmd en de GPS integreert eveneens een radio, een lader voor zes CD’s (MP3 ook inbegrepen) en een BlueTooth® verbinding voor de GSM’s aan boord. 

Etienne Schouppe, Belgisch staatssecretaris voor mobiliteit en voorzitter van het BIVV (Belgisch Instituut voor VerkeersVeiligheid) had het recentelijk over een totaal verbod op telefoneren voor bestuurders als zijn sensibiliseringscampagne voor het telefoongebruik geen vruchten zou afwerpen. Na jaren van ijveren voor handenvrij-kits in de auto’s zien dezelfde activisten nu plots het gevaar in dat van het converseren achter het stuur voortkomt. Hoe lang nog voor we niet meer naar de radio mogen luisteren, tegen elkaar praten in de wagen of de richtlijnen van de GPS volgen...

Hoewel de motor geluidstechnisch sterk aanwezig is, vooral bij het stilstaan, toont de Mondeo Clipper zich op de baan toch als een aangename partner. Het stuurgedrag is perfect wat het rijden heel aangenaam maakt. De wegligging speelt in het voordeel van het comfort en de stabiliteit, wat dan wel iets minder is voor de levendigheid die het meer moet hebben van grotere – en bijgevolg gulzige – motoren. De rolgeluiden en het aerodynamische gefluit is wel perfect weggewerkt. 
De Mondeo Clipper is niet alleen een perfecte kilometervreter, hij toonde zich met momenten ook het perfecte ad interim kantoor, we hadden portables en 220 V laders mee die we konden aansluiten op de aansteker. Zo konden we met gemak onze dossiers afwerken voor we onze volgende bestemming bereikt hadden. Het feit van met ons vier ook tegelijk te kunnen communiceren – zolang we dit nog mogen – zorgde voor een welgekomen tijdswinst in onze drukke agenda’s.

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Juli 2009


 

 

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com