U bent hier : Testritten voertuigen > Mercedes > A170 1.7 AvantGarde 5-man - 116 pk
Testverslag van de Mercedes A170 1.7 AvantGarde 5-man - 116 pk
Type : Monospace
Prijs van het testexemplaar : 30 298 €
Max. vermogen : 116 pk bij 5 500 tr/min
Max. koppel : 155 bij 0 tr/min
Gewicht : 1 240 kg
Vermogen/Gewicht : 69 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 176 gr/km
L x b x h : 3 838 x 1 764 x 1 570 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 159 gr/km
  • CO = 0,377 gr/km
  • NOx = 0,010 gr/km
  • HC = 0,052 gr/km
  • HC + NOx = 0,062 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km
 
Autonomie : 54 liter = 730 km
Verbruik
   • van de test : 7,3 l/100
   • op computer : 8,8 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,7 l/100
   • Test/Computer : -17 %
   • Test/Theoretisch : 9 %




 



Wie vreest er nog de parkeren tussen twee voertuigen proef op het praktisch examen voor het rijbewijs ? Met de Mercedes A170 hebt u het ultieme wapen in handen om de instructeur met verbazing te slaan. U hebt geen reden meer om dit manoeuvre te vrezen dat tot nog toe menig jongeling in de finale fase van het rijbewijs de das heeft omgedaan. En het rijbewijs blijft toch onontbeerlijk de dag van vandaag, wat zij die dwepen met het openbaar vervoer ook mogen zeggen. Het is toch raar : het inplanten van residentiële wijken en bouwen van huizen buiten de agglomeraties wordt toegestaan en tegelijkertijd wordt het aanbod van bussen en treinen duchtig beperkt en worden her en der stations gesloten en lijnen afgeschaft... Het is dan ook niet moeilijk om te concluderen dat een eigen wagen een must is en dat de autorijscholen het de dag van vandaag heel druk hebben. 

De A170, het ultieme wapen ! En dat niet alleen ! Deze kleine Mercedes heeft meer dan één troef op zak. Eerst en vooral is er de naam, die over de loop van meer dan honderd jaar een heuse legende is geworden. Het Duitse merk is gekend voor zijn mythische grote berlines en limousines, zonder de SL 300 en de andere bolides te vergeten die mee aan de glorie van de ‘Ster’ hebben gewerkt. De evolutie van de markt heeft ervoor gezorgd dat de ingenieurs van Unterturkheim een mini Mercedes hebben ontwikkeld, om de visibiliteit in de stad en op de wegen te vergroten. De A170 werd in 1997 aan de pers voorgesteld de commercialisatie ervan was ei zo na een fiasco omdat een aantal Scandinavische journalisten de stabiliteit van het model in twijfel trokken met de beruchte elandtest.

Gelukkig heeft Mercedes dit opgelost door zijn “mini” uit te rusten met ESP en de ophanging te verstevigen. Sommigen vonden dit schandalig. Maar het publiek was duidelijk gerust gesteld en dat vertaalde zich in een pak bestellingen van de A-klasse. Een tiental jaar later heeft Mercedes dit project opnieuw op de tekentafel gegooid en het model aangepast. De opmerkingen van de klanten werden geanalyseerd en er werd rekening gehouden met de evolutie van de markt : de A170 van de laatste generatie is een stuk groter. Vijf centimeter in de breedte en drieëntwintig in de lengte om precies te zijn. Dat komt de ruimte binnenin ten goede, maar ook de wegligging ! Een ander voordeel is dat de ophanging minder Spartaans is dan die van de eerste generatie, zonder daarom zacht te worden zoals de grote berlines. De nieuwe achtertrein met parabolische as die in de nieuwe A-klasse wordt gebruikt en het gebruik – in wereldpremière – van de selectieve vering die zich aanpast aan de rijstijl maken ook dat het comfort in het algemeen heel bevredigend is. 

Wie het over de A-klasse heeft, is bij voorbaat geïnteresseerd in de eigenschappen van een stadswagen. Compactheid, levendigheid, vlot in het verkeer, wendbaarheid en een rebels karakter zijn topeigenschappen van deze wagen. Dat zijn dan ook de belangrijkste eigenschappen die men verwacht van kleine wagens met een beperkte cilinderinhoud. Het stuur is iet of wat ongebruikelijk geplaatst. De sandwich architectuur die de ingenieurs incorporeerden, om schade aan het blok te vermijden in geval van frontale botsingen zorgt voor een iets hogere zithouding die heel goed aanvoelt. Wat ongebruikelijk, maar heel aangenaam eens je eraan gewend raakt. Dat is ook het geval voor een aantal andere toepassingen. De bediening voor de richtingaanwijzers zit links onderaan om bovenaan plaats te maken voor de peddel van de versnellingregelaar. Niet echt conventioneel, behalve voor Mercedes dan. Het is een marketingzet, opdat mensen voor hun tweede wagen ook voor een Mercedes zouden kiezen. De handrem vervangt hier wel de voetrem die zo typisch is in het Mercedes gamma. 

De A-klasse doet het niet alleen goed in de stad, maar ook daarbuiten. Hij biedt met gemak plaats aan vier volwassenen, wie achteraan in het midden wil plaatsnemen zal wel te kampen hebben met de transmissietunnel. De zetels van de tweede rij zijn iets minder comfortabel dan die vooraan. Het is nu eenmaal een feit dat vandaag de dag meestal vooraan wordt plaatsgenomen en de achterbank vaak enkel dient voor de kinderen of de bagage. 

Het instrumentenbord is zoals men gewend is van Mercedes net als het uitgebreide aanbod aan accessoires om de wagen “aan te kleden”. We hadden liever gezien dat een aantal dingen standaard waren, zoals het aanpassen van het stuur in diepte, waarvoor je nu 150 euro moet neertellen. De lijst van de accessoires is ellenlang en maakt het grote verschil met de Japanners, die er een all inclusive politiek op nahouden. 

Op technologisch vlak heeft Mercedes altijd al weten gebruik te maken van de voordelen die ze hebben : elektromagnetische besturing, de eerste in zijn genre met parametrische besturing zorgt voor een beter gevoel op de baan een maakt het manoeuvreren in de stad ook een stuk makkelijker. Een ander technologisch voordeel is intussen een trend geworden : een lager verbruik... Een ESP van de tweede generatie, die wel niet kan uitgeschakeld worden, treedt automatisch in werking in bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld bij het vertrekken op een gladde ondergrond waarbij hij automatisch een antislipsysteem in werking zet. Dat zijn ook allemaal zaken waar je kunt van genieten als je voor een Mercedes kiest natuurlijk. Het merk met de ster heeft intussen wel al zijn efficiëntie bewezen.  Waarom zou men dat dan veranderen ? 

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
December 2008

 

Assistentie bij het parkeren tussen twee voertuigen :
U rijdt langzaam, onder de 30 kilometer per uur, voorbij een reeks geparkeerde wagens. Een plaatsdetectiesysteem treedt automatisch in werking. Wanneer het discrete lampje oplicht drukt u op de knop, u zet zich in achteruit en laat het stuur los. U moet enkel nog de pedalen bedienen en het systeem zijn werk laten doen. In functie van de positie van de peddel van de richtingaanwijzers zal de A170 zich links of rechts parkeren. Opgelet : van zodra u het stuur aanraakt bent u opnieuw zelf in controle ! Bij het achteruitrijden zal het stuur rechts of links draaien. U let op de aanwijzingen van de parkeersensoren achteraan. Wanneer u zich opnieuw in eerste zet begint het stuur in de andere richting te draaien om het manoeuvre te beëindigen. Ongelooflijk efficiënt. Tegelijkertijd is dit een heel goede gids voor wie leert met de auto rijden, om te leren hoe men moet parkeren !

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com