U bent hier : Testritten voertuigen > Opel > Opel GT 2.0T Pack Premium 5-man - 264 pk
Testverslag van de Opel GT 2.0T Pack Premium 5-man - 264 pk

Type : Roadster
Prijs van het testexemplaar : 34 075 €
Max. vermogen : 264 pk bij 5 300 tr/min
Max. koppel : 353 bij 2 500 tr/min
Gewicht : 1 446 kg
Vermogen/Gewicht : 134 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 243 gr/km
L x b x h : 4 100 x 1 813 x 1 255 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 218 gr/km
  • CO = 0,266 gr/km
  • NOx = 0,020 gr/km
  • HC = 0,044 gr/km
  • HC + NOx = 0,064 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km

Autonomie : 52 liter = 500 km
Verbruik
   • van de test : 10,2 l/100
   • op computer : 9,4 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 9,2 l/100
   • Test/Computer : 9 %
   • Test/Theoretisch : 11 %

 


 

De Opel GT is een roadster voor gepassioneerden. Ze doet geen toegevingen en dat is één van haar voornaamste kwaliteiten. Wie kiest voor de Opel GT zal nog een paar andere fanatiekelingen van mooie wagens tegenkomen aan het stuur van hetzelfde model, maar het zijn er niet veel! Voor wie rationeel alle pro’s en con’s afweegt voor hij tot een aankoop overgaat zal de Opel GT vooral tekort komen omdat hij quasi geen koffer heeft, er niet veel basisuitrusting is en het open dak manueel moet bediend worden wil je genieten van de zon. Maar voor de emotionele koper biedt de Opel GT een pak formidabele troeven.  

Enkele jaren na de commericalisatie van de Speedster (in 2000), wil het Europese filiaal van General Motors opnieuw de mythe uit 1968 opzoeken, die destijds heel wat stof deed opwaaien. De GT van toen zag voor het eerst het licht in 1973 maar moest zijn plaats afstaan aan de Manta die in 1970 werd voorgesteld en achttien jaar lang zou meedraaien. Van ’90 tot ’98 was het de Calibra die de plak zwaaide. Opel is er steeds in geslaagd legendarische modellen te ontwikkelen, die de adepten van sensaties aan een haalbare prijs telkens weer wisten te bekoren. Deze sportwagens hebben de dromen van verschillende generaties doen uitkomen…

De 2007 versie van de Opel GT heeft veel weg van een kleine Corvette, zowel wat de filosofie betreft als uiterlijk. De GT en haar Amerikaanse zusjes, de Pontiac Saturn Sky en Solstice, worden geproduceerd in Wilmington, ten Noorden van Delaware, een kleine staat in het Oosten van de VS met als slagzin : “Vrijheid en Onafhankelijkheid”. In deze tijden van veiligheidsvoorschriften die toch nooit zullen resulteren in een 100% nulrisico, kan je de vrijheid wel vaarwel zeggen ! ‘t Is haast om mee te lachen, mocht het niet zo pijnlijk serieus zijn !

We zijn goed om weg om via elektronica de illusie te creëren van totale veiligheid, terwijl mensen leren om respect op te brengen en zich te beheersen totaal uit het oog wordt verloren. Wij zijn in elk geval voorstander van de borden die je nu al langs vele Waals-Brabantse wegen ziet, die de snelheid van de aankomende voertuigen afficheren : dat is een pak efficiënter dan verdoken opgestelde palen en wagen en twee weken later een boete in de bus te vinden. Eender wie met iet of wat pedagogische achtergrond zal u met graagte de het verschil in efficiëntie tussen deze twee methodes uit de doeken doen. 

Maar laten we het terug hebben over de GT : dat is immers veel leuker ! Die klinkt as muziek in de oren van iedere autofanaat. De ingenieurs zijn er in geslaagd hem een Amerikaans klinkend geluid te geven met de uitlaat van een viercilinder met twee liter turbocompressor. Een staaltje van technisch vernuft, wat meteen ook de uitzonderlijke prestaties verklaard : honderd tweeëndertig pk per liter ! En dat zijn geen Japanse pony’s, het zijn rasechte volbloeden die staan te trappelen van ongeduld maar zich toch laten temperen wanneer dit van hen gevraagd wordt. De versnellingspook verdient een extra vermelding : hij is kort, met leder bekleed, ligt goed in de hand en laat toe om snel en precies te schakelen. 

Om een sportieve en efficiënte wagen te maken die daarenboven ook nog economisch blijft wanneer je het acceleratievermogen uittest gingen de ingenieurs niet over één nacht ijs. Eerste punt in hun lastenboek was het verminderen van het gewicht. Daarvoor elimineerden ze al het overbodige : het openen en sluiten van het dak kan manueel gebeuren, zo hoeft er geen zware motor voor gebruikt worden. Daarom dus ! Voor de ruiten hadden ze dit principe misschien toch beter gelaten voor wat het was. Het hendel had ook op een makkelijk bereikbare plaats kunnen zitten in de flank van de deur. Maar neen, het zijn knoppen die zich op een absurde plaats bevinden, vooral voor iemand die groot is van gestalte en zelfs zijn andere hand moeten gebruiken om de wagen wat te verluchten als het dak dicht is.

Tweede punt op het agenda was de plaatsbesparing. De GT is een wagen die gemaakt is om gezien te worden en voor de sensaties. Je hebt geen nood aan een grote koffer. Van het moment dat het dakzeil erin kan is het al voldoende. In wat nog rest van de koffer steken we een reservebidon met benzine, dat moet nog net lukken.  Als je zinnens bent om boodschappen te gaan doen, te gaan golfen of op reis te gaan, laat deze kelk dan aan jou voorbijgaan, daar is de GT echt niet voor bestemd. Maar voor de croissantjes op zondagochtend, je tennisracket of je zwemkledij : ideaal !

En dan is er nog de stevigheid ! Het chassis met de brede sporen en een wielbasis van bijna twee meter vijftig past zich perfect aan aan de ideale massaverdeling en aan het lage zwaartepunt. We herhalen het nog eens : rijplezier primeert op alle andere aspecten. De wielen werden op de vier hoeken geplaatst. De GT is bedoeld voor twee passagiers en de cockpit zorgt voor een knus onderonsje dat enkel verstoord wordt door de centrale tunnel die de transmissie bedekt.

Het blok vooraan en de aandrijving net achter de billen, een majestueuze lijn, het is hoog tijd om deze volbloed de sporen te geven. Ik mag alvast rekenen op de bewonderende blikken van de voorbijgangers ! En voor wie meer dan een meter vijfentachtig meet, buk je gewoon wat meer om onder de raamstijl te kunnen kijken. Je kan ook kiezen voor een Corvette, die is groter, maar het zal zeker niet aan deze prijs zijn !

 

 

André-Louis De Laet
Juli 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com