U bent hier : Testritten voetuigen > Peugeot > 308 1.6e Confort pack 5 deuren 5-man - 120 pk
Testverslag van de Peugeot 308 1.6e Confort pack 5 deuren 5-man - 120 pk

Type : Gezinswagen
Prijs van het testexemplaar : 18 650 €
Max. vermogen : 120 pk bij 6 000 tr/min
Max. koppel : 138 N/m bij 4 000 tr/min
Gewicht : 1 362 kg
Autonomie : 60 liter = 900 km
Vermogen/Gewicht : 65 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 159 gr/km
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 159 gr/km
  • CO = 0,386 gr/km
  • NOx = 0,047 gr/km
  • HC = 0,050 gr/km
  • HC + NOx = 0,097 gr/km

 


 

De 308, die in 2007 de « Gouden Stuur » trofee van de Duitse krant Bild am Sonntag kreeg is vastberaden met brio de fakkel over te nemen van de 307, die toch wat aan het verouderen is in het segment van al die nieuwe gezinswagens. In zes jaar tijd werden maar liefst meer dan drie miljoen 307’s verkocht. Een winnend nummer, er moest dan ook weinig veranderd worden ! De stijl die door het bedrijf uit Sochaux wordt bepaald creëert een zekere eenheid tussen de modellen en het is dan ook niet uitzonderlijk dat je vanuit de achteruitkijkspiegel de 207 en de 307 wel eens verwart.  Dezelfde agressieve muil, nog iets breder, die zijn tanden wil zetten in het asfalt ! 

Peugeot heeft zich een reputatie van uitzonderlijke wegligging aangemeten, een Peugeot klampt zich vast aan het asfalt zoals de leeuw zijn klauwen in iets kan zetten. De 308 die het chassis en de voortrein van de 307 meekreeg, biedt hetzelfde rijplezier, met zijn precieze stuurgedrag en zijn perfect gecontroleerd uitbreken. Als je er al in slaagt verder te gaan dan de limieten die de stabiliteitscontrole oplegt, zal deze zachtjes inspringen zodat u in alle sereniteit verder kan rijden. Met de verandering van het nummer, kregen de remmen wat vitaminen en werd de ophanging steviger om te beantwoorden aan de verwachtingen van de kopers die nogal gesteld lijken te zijn op het Duitse comfort. Het comfort van de 308 blijft echter wel typisch Frans… 

Wanneer je plaats neemt in de wagen en de deur dichttrekt valt het op dat deze heel licht is. Het nieuwe dashboard is origineel dankzij zijn hellingshoek en de kwaliteit van de gebruikte materialen alsook het verbeterde totaalpakket dwingen wel respect af en de opmerkingen die we horen zijn lovend. Er zijn heel wat opbergvakken en ze zijn voldoende ruim. De koffer is groot genoeg maar heeft een abnormaal hoge laaddrempel. De nieuwe gezinswagen uit Sochaux biedt voldoende ruimte zodat vier volwassenen er in alle comfort kunnen in reizen. De randen van de voorruit zijn heel dun aan de zijkanten en beperken dan ook de dode hoek. De vier centrale randen en de randen achteraan daarentegen zijn heel volumineus wat de veiligheid ten goede komt. De stilte binnenin het voertuig is opmerkelijk voor een wagen in dit segment. 

De tendens dezer dagen is om motoren te produceren met een kleinere cilinderinhoud die evenveel vermogen produceren en het koppel aanzienlijk verhogen. Het doel van deze nieuwe blokken is het verbruik te beperken. Het zestienhonderd cm3 benzineblok waarmee ons testexemplaar is uitgerust is een atmosferische motor die het resultaat is van een samenwerking tussen PSA en BMW. Hij is uitermate stil en staat goed zijn mannetje tegenover zijn concurrenten.

De Franse ingenieurs hebben geopteerd voor een manuele vijfversnellingsbak op dit model. Het is dan ook vooral in de hoge toeren dat dit blok zijn potentieel laat zien. Bovendien laat hij in dat toerengebied een aangenaam rauw geluid horen. Zonder tegenpruttelen trekt de zestienhonderd door naar de rode zone. Een ander karakter krijgen we te zien wanneer we op koppel gaan rijden en anticiperend en rustig rijden. Door snel op te schakelen en de wagen te laten bollen op zijn koppel ga je ook het verbruik beperken. En dan nogmaals de stilte aan boord, vooral op de autosnelweg waar we op een gegeven moment ingesloten werden tegen twintig kilometer per uur, buiten de file, en voorbijgestoken werden door een horde wagens waaronder heel wat bestelwagens. Een kleine anekdote : aan de lichten gebeurde het meer dan eens dat we dachten dat de wagen was stil gevallen, zo geluidloos is het blok. 

De « Confort Pack » versie komt met een radio-CD en een manuele airco op het basismodel. Dit model beschikt ook over frontale en laterale airbags en gordijnairbags.  De achterbank kan in twee delen neergelegd worden en de buitenspiegels en het openen en sluiten van de ruiten gebeurt elektronisch. De centrale vergrendeling heeft afstandsbediening, er zijn ISOFIX bevestigingspunten, de bestuurderszetel is regelbaar in de hoogte en er zijn getinte ruiten. Het instrumentenbord maakt gewag van een gemiddeld en een huidig verbruik alsook het aantal kilometers dat nog rest tot de volgende tankbeurt. 

Achter het stuur van de 308 is het makkelijk om een vlot maar toch snel rijgedrag aan te nemen. In de stad is dat vooral handig bij de rondpunten die her en der zijn aangelegd. Mensen die in kader van het werk heel wat kilometers moeten afleggen hebben al kunnen constateren dat een bewuste keuze voor de rijtijden heel wat tijd en energie uitspaart en bovendien de stress aanzienlijk vermindert. Het is waar dat niet iedereen zomaar kan kiezen wanneer hij de wagen neemt of zijn trajecten kan afleggen in functie van de verwachte files. De verkeersinformatie helpt bij het maken van een keuze. We hebben al meermaals ondervonden dat een pauze nemen tijdens de spitsuren maakt dat je tijd wint.  In een volgend artikel hebben we het over de 308 SW met dieselblok. 

 

 

Mei 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com