U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Laguna Grand Tour 2.0 dCi Dynamique 6-aut - 150pk
Testverslag van de Renault Laguna Grand Tour 2.0 dCi Dynamique 6-aut - 150pk
Type : Familie Break
Aankoopprijs : 34.900 €
Max. vermogen bij 4.000 tr/min
Max. koppel : 304 Nm bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.632 kg
Autonomie : 66 liter = 830 km
Vermogen/Gewicht : 67 kW/t
Émission de CO2 (test) : 209 gr/km
Theoretische uitloot
• CO2 = 188 gr/km
• CO = 0,158 gr/km
• NOx = 0,173 gr/km
• NOx + HC = 0,197 gr/km
• Partikels = 0,003
gr/km

 

 


 

De ambitie van Carlos Ghosn is om van Renault een staaltje van voorbeeldigheid te maken. Volgens hem is de kwaliteit te meten via de tevredenheid van de gebruiker. Het vooropgestelde objectief van de Laguna III is tot de top drie te behoren inzake kwaliteit van het product en dienst naverkoop. Achter dit uitblinken in perfectie steekt een zes-stappenplan : robuust ontwerpen, conform fabriceren, de betrouwbaarheid en de duurzaamheid nog verbeteren, de tevredenheid van de klanten op vlak van aankoop en dienst naverkoop optimaliseren, deze cultuur vastankeren in het bedrijf en de kwintessens van deze filosofie op wereldvlak toepassen. Niet niks !

Naar Europese normen, komt de Laguna Grandtour met een verzorgde akoestiek, een economische en ecologische stempel getekend « Renault eco2 », en respect voor het milieu van de conceptie tot aan de recyclage. Zijn grootste troeven zijn de beperkte kosten op vlak van gebruik, onderhoud en eventuele reparaties. De versie die wij deze week testten was uitgerust met een twee liter diesel van vijftig pk met partikelfilter en een nieuwe EGR klep, die de onverbrande delen van de uitstoot hergebruikt. Dit samen met een proactieve automatische versnellingsbak zorgt voor een discreet blok op vlak van geluid zij het uiterst efficiënt op vlak van dynamisme. 

De twee liter diesel heeft de overbrenging toevertrouwd aan een ketting in plaats van een riem. Deze moet dan ook nooit meer vervangen worden in tegenstelling tot de distributieriem. Het OCS systeem (Oil Control System) vergroot de intervallen tussen de oliewissels. Een boodschap verwittigt de bestuurder er zelfs van of zijn rijstijl belastend is voor de olie. Het vaak afleggen van korte trajecten of het trekken van een aanhangwagen bijvoorbeeld zijn immers meer belastend. Bij gewoon gebruik beveelt Renault een onderhoud aan om de dertigduizend kilometer of om het jaar. 

Hij heeft ook een turbo met variabele geometrie met lichte inertie die bijdraagt tot betere prestaties bij lage toeren. Waar hij theoretisch een verbruik van zeven liter per honderd kilometer zou moeten behalen, noteerden wij een verbruik van zeven liter negen tijdens ons traject van achtienhonderd kilometer, waarvan een deel door de sneeuw. Op geen enkel moment hebben we ons best gedaan om het verbruik trachten te beperken. Meer zelfs, de tweehonderd kilometer Duitse snelwegen die deel uitmaakten van onze route, hebben we zelfs op iets meer dan een uur afgelegd. Kers op de taart is dat deze wagen nu reeds voldoet aan de Euro5 uitlaatnormen, die pas in 2010 in voege zullen treden. 

Ook de aërodynamica stond hoog op het lastenboek van de ingenieurs. De SCx factor van de Grandtour werd teruggebracht tot 0,696. Renault maakt ook voor het eerst gebruik van een volledige bodemplaat onder de wagen, die de luchtstroom optimaliseert en tegelijk het chassis beschermt tegen opvliegende projectielen. Deze aërodynamische details dragen tevens bij tot de optimale geluidsbeperking waar de ontwerpers naar streven. De beperking van de wrijvingselementen heeft ook duidelijk zijn effect op het rijgedrag van de wagen, die dan ook minder wordt afgeremd dan een andere wagen. Bij het vertragen, bijvoorbeeld bij het verlaten van de autosnelweg of bij het naderen van een rond punt, is de inertie van de wagen beduidend groter. Je kan het gaspedaal makkelijk tweehonderd meter vroeger loslaten dan je zou gedaan hebben met een Laguna I of II.

Wat de binnenruimte betreft, de extra negen centimeters in de lengte komen vooral de knieën van de passagiers ten goede. Hoewel het volume van de koffer ook zou toegenomen zijn, hadden we toch meer moeite om onze bagage kwijt te kunnen dan in de Laguna I. De twee bobs en de slee bijvoorbeeld waren net een paar millimeters te breed. Maar, één enkele knop laat toe om de achterzetels in een handomdraai neer te leggen. De bagage-afdekhoes kan opgeborgen worden in een speciaal bergvak onder de bodemplaat. Het feit dat de achterruit ook opent is een groot voordeel wanneer je in de stad bumper aan bumper geparkeerd staat. 

De Dynamique-versie komt met een geassisteerde parkeerrem, licht- en regensensoren, een snelheidsregelaar/beperker en airco. De Renault garantie werd uitgebreid tot honderdvijftigduizend kilometer of drie jaar. De fabriek van Sandouville bij Havre werd georganiseerd met het oog op het vermijden van vergissingen of montagefouten. Na elke stap in de productie signaleert een controleur meteen elke anomalie of elk verkeerd gemonteerd stuk. Ondanks de dalende verkoop van grote familiewagens zijn wij ervan overtuigd dat de Laguna III een even groot succes zal zijn als zijn voorgangers.

 

Januari 2008







-

 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com