U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Modus 1.2 TCE 100 Pack 5-man - 101 pk
Testverslag van de Renault Modus 1.2 TCE 100 Pack 5-man - 101 pk

Type : Minispace
Prijs van het testexemplaar : 16 180 €
Max. vermogen : 101 pk bij 5 500 tr/min
Max. koppel : 145 bij 3 000 tr/min
Gewicht : 1 165 kg
Vermogen/Gewicht : 64 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 161 gr/km
L x b x h : 3 792 x 1 709 x 1 589 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 140 gr/km
  • CO = 0,439 gr/km
  • NOx = 0,035 gr/km
  • HC = 0,059 gr/km
  • HC + NOx = 0,094 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km

Autonomie : 49 liter = 720 km
Verbruik
   • van de test : 6,8 l/100
   • op computer : 6,8 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,9 l/100
   • Test/Computer : 0 %
   • Test/Theoretisch : 15 %

 


 

De kleine Modus is niet meer. Het werd niet echt een succes, slechts vierhonderdduizend exemplaren rijden ervan rond. Het is waar dat het aanbod van de concurrentie gevarieerd is. Een eventueel succes werd dan ook meteen in de kiem gesmoord. De recente directie van Renault heeft echter weer de pen ter hand genomen om het concept en het koetswerk opnieuw op te smukken. Een paar centimeters meer in de lengte zorgen voor een aanzienlijke koffer. Het is een ware metamorfose. De Modus van weleer met zijn ondeugende richtingaanwijzers die er uit zag als een boefje bestaat niet meer. Leve de nieuwe Modus ! Wat zeg ik ? Leve de twee nieuwe Modussen !

De monovolume cultuur van Renault komt altijd in twee versies : De Espace en de Grand Espace, de Scénic en de Grand Scénic en nu ook de Modus en de Grand Modus.  Deze Modus wordt nog steeds op hetzelfde platform als de Clio gebouwd maar is enigszins braver geworden in de vormgeving en ziet er meer conformistisch uit dan voorheen, wat ongetwijfeld meer succes zal hebben. Wij hebben het vandaag over de ‘korte’ Modus die de invoerder ons liet testen, met onder de motorkap de verbazende TCE benzinemotor van twaalfhonderd kubieke centimeter en meer dan honderd pk.

De koffer is groter geworden en we kunnen er met gemak de boodschappen van de week in kwijt. Raar wel dat de bagage-afdekhoes zodanig is vastgemaakt aan het kofferdeksel dat ze mee de hoogte in gaat. Als je er iets oplegt belandt dat dus op de achterbank wanneer je de kofferdeur opendoet.  Twee volwassenen kunnen makkelijk op de achterbank en hebben voldoende ruimte zowel aan de knieën als aan de schouders. Er is ook genoeg ruimte in de hoogte zodat je niet met het hoofd tegen het plafond aanzit. Opbergruimte vind je wat overal in de wagen terug, onder de bodemplaat, in de deuren en achteraan de zetels. 

Binnenkort zal ook de Clio GrandTour - of Estate al naargelang de markt waar hij wordt gelanceerd – het aanbod vervolledigen. Renault profileert zich heden ten dage marketing-gewijs als één van de autobouwers die zorgen voor de veiligste wagens op de wegen. Ze hebben er alle baat bij om zoveel mogelijk potentiële kopers te overtuigen. Renault komt dan ook met een indrukwekkend gamma, zowel wat de modellen betreft als wat het uitrustingsniveau betreft in de voorgestelde packs... In het segment van de SUV’s komt de Koleos trouwens het gamma vervolledigen,  en bevestigt er de waarden van de - sinds enkele jaren - ‘verboden’ wagens. 

Wat de wegligging betreft moet de Modus geen lessen meer krijgen. Deze wagen werd gebouwd met het oog op een gebruik in de stad, waar hij zonder enige moeite doorheen flaneert, terwijl hij toch ook goed zijn mannetje staat op de snelweg. Alhoewel het benzineblok daar toch wat meer de toeren in gaat en dus wat gulziger wordt dan in de stad. Wij noteerden een verbruik van zes tot zes en een halve liter bij stadsgebruik. Daarbuiten maakte de boordcomputer gewag van een verbruik van meer dan zeven liter per honderd kilometer. We zaten meestal met z’n drie in de wagen en de test vond plaats bij zonnig weer. Het enige minpuntje voor ons was de iets te zachte stuurbekrachtiging, die ons niet meteen de juiste respons van het wegdek weergaf. 

De vorige Modus die we in 2004 testten had een ‘outlaw’ look, hij richtte zich tot de rebellen. Zijn blok van twaalfhonderd cm3 en vijfenzeventig pk werd herzien met als resultaat het nieuwe exemplaar, TCE genoemd, met ditmaal meer dan honderd pk. Hij is zachter en soepeler, en is gekoppeld aan een fantastische vijfversnellingsbak die ideaal is voor stadsgebruik. Vandaag de dag, met de stijgende benzineprijzen en met dieselversies die nog steeds duurder zijn in aankoop doe je er goed aan om flink af te wegen welke versie voor jou het interessantst is voor je tot een aankoop overgaat. 

Met een motor die een theoretische carbondioxide uitstoot heeft van honderd veertig gram per kilometer wordt het kinderspel om de “zone dertig” te respecteren. Wij willen dan ook even een pluim op de hoed steken van een aantal Waals-Brabantse gemeentes die snelheidsmetende borden hebben geïnstalleerd, waardoor automobilisten effectief geconfronteerd worden met hun reële snelheid. En zo kunnen ze ook zien in hoeverre hun kilometerteller afwijkt. Wij vragen ons af hoe lang het nog moet duren voor deze borden ook op de snelwegen worden gebruikt. 

De Renault Modus 1.2 TCE die wij testten beantwoordt aan de ECO2 normen: dit houdt concreet in dat de CO2 uitstoot lager of gelijk is aan honderd veertig gram per kilometer, de productie gebeurt in een fabriek met een ISO 14001 certificaat en minimum vijf percent van het gebruikte kunststof gerecycleerd is.

Juni 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com