U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Laguna 2.0 dCi GT-4Control 6-man APF - 178 pk
Testverslag van de Renault Laguna 2.0 dCi GT-4Control 6-man APF - 178 pk



Type : Break
Prijs van het testexemplaar : 33 350 €
Max. vermogen : 178 pk bij 3 750 tr/min
Max. koppel : 400 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 638 kg
Vermogen/Gewicht : 80 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 188 gr/km
L x b x h : 4 803 x 1 811 x 1 445 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 177 gr/km
  • CO = 0,164 gr/km
  • NOx = 0,018 gr/km
  • HC = 0,137 gr/km
  • HC + NOx = 0,155 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km

Autonomie : 66 liter = 930 km
Verbruik
   • van de test : 7,1 l/100
   • op computer : 7,0 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,7 l/100
   • Test/Computer : 2 %
   • Test/Theoretisch : 6 %

 

 


 

De nieuwe Laguna GT met zijn vierwielbesturing heeft al heel wat inkt doen vloeien, op papier zowel als virtueel op heel wat forums. Er zijn de eeuwige tegenstanders van het merk uit Losange, er zijn er die de lijn van de berline of de break bekritiseren en er zijn er die de gebruikte techniek puur plagiaat vinden want Honda had dit reeds jaren terug op de Prelude. Er zijn natuurlijk ook heel wat onderhoudsvoertuigen, voertuigen gebruikt voor openbare werken en landbouwvoertuigen die deze techniek gebruiken om het manoeuvreren te vergemakkelijken. 

In 1987 werd vooral het voordeel van het systeem inzake wegligging bij hoge snelheid aangehaald. De oplossing van Honda die hoofdzakelijk mechanisch was, kreeg te kampen met heel wat kritiek van de testrijders die het rijgedrag als onstabiel omschreven. Mitsubishi, Mazda en Toyota hadden optioneel hydraulische varianten voor handen. In 1995 deed het Electronic Stabilty Program zijn intrede (kortweg ESP of soms ook wel VSA, VDC, CST, IVD, DSC, MSP, PCS, PSM, VDCS, VDIM, DSTC… in functie van het merk), dit systeem was ontwikkeld door de accessoirist Bosch en betekende de echte start van vierwielbesturing op toerismewagens. De laatste Prelude van de 5e generatie die hiermee werd uitgerust kwam in 2001 op de markt.  

Het volledig elektronische Active Drive dat door Renault werd voorgesteld op de Laguna maakt gebruik van een aantal Aisin onderdelen voor hun ESP. Onlangs werd de 7-reeks voorgesteld die tegelijkertijd vierwielbesturing en –aandrijving heeft. Eens plaatsgenomen achter het stuur van de laguna heb je niet veel tijd nodig om je te vergewissen van de voordelen die het systeem van Renault met zich meebrengt. Het omvat niet alleen 4Control maar ook super klevende Bridgestone Potenza banden met breed rijvlak, een aangepast chassis en een sterk op punt gestelde sturing.  Het stuur heeft amper twee toeren en een kwart nodig om volledig om te draaien in plaats van de gebruikelijke drie toeren en een half !

Al die dingen zorgen ervoor dat je op een heel andere manier naar de weg kijkt. Je rijdt zowel vloeiender als strikter dan met een traditioneel voorwielaangedreven wagen.  Toch is de Laguna geen sportieve wagen naar algemene autonormen. De ESP treedt snel in werking, al is het toch iets minder snel dan bij de Laguna met de tweewielbesturing. Dat maakt dat liefhebbers van het betere slipwerk en onderstuur niet echt aan hun trekken komen.  Maar de Laguna lijkt wel op rails te lopen, zo sterk houdt ze vast aan haar traject. 

Ze kleeft aan de baan. Door de korte draaicirkel blijven je handen ook gewoon aan het stuur op de meest bochtige trajecten, zoals wij in de Alpen konden ondervinden. Haarspeldbochten neem je met gemak, zowel stijgend als dalend, zonder daarbij hevig in de remmen te moeten gaan. En gelukkig maar want eens onder de achtduizend toeren laat de turbo van de twee liter dCi het ondanks de tachtig pk afweten en mis je de nodige kracht. Een automatische versnellingsbak zoals we ze kennen van Renault zou hier zeker een pluspunt zijn, wij moesten hier naar eerste schakelen. 

Het segment van de grote berlines was door de band weggelegd voor de Duitse wagenfabrikanten. Sinds PSA en Renault wagens op de markt brengen waarvan het comfort en de afwerking stukken verbeterd is, is de situatie enigszins veranderd, al is de strijd nog bijlange niet gestreden.  Wie op zoek is naar een efficiënte wagen in alle omstandigheden doet er goed aan een bezoekje te brengen aan de Renault concessiehouder om de Laguna te testen. Het is gewoonweg verbluffend ! De Laguna gaat snel, maar zonder agressief te zijn. 

Voor onze eerste testrit hielden we eraan de snelheidslimieten strikt te respecteren en de schadelijke uitstoot te verminderen. Deze test heeft ons toegelaten wat te jongleren met de kwaliteiten van de wagen op veeleisende trajecten.  Dat voelden we meteen aan het verbruik dat meteen bijna een liter per honderd kilometer hoger lag.

Bij onze terugkeer ’s nachts kwamen we langs Duitsland om even te kunnen profiteren van de weinige ongelimiteerde snelwegen die ons nog resten. Dankzij de evenwichtigheid van het geheel was dit voor de Laguna geen enkel probleem. De lichten hadden misschien mogen meedraaien, dat is net iets makkelijker in het donker. De GPS is nog steeds een pareltje, één van de gemakkelijkste exemplaren op de markt blijft, ook al is hij intussen al wat ouder. Bij de concurrentie heb je meerdere menu’s en meer efficiënte beschikbare informatie.  Er zijn piloten die de Laguna GT getest hebben en vergeleken met andere sportwagens zoals de Porsche en de Subaru…  Het is een andere insteek die een compleet ander cliënteel aanspreekt. In elk geval, de technologie van Renault kan de uitdaging aan, en dat aan een interessante prijs. De Laguna GT is echt een toonbeeld van het kunnen van Renault ! 
De Laguna III heeft ook het beste van de elektronische evolutie geërfd... De handenvrije kaart is een gadget waar je heel snel aan gewoon wordt als je er dagelijks mee werkt. Voor de fun nog even een YouTube filmpje … YouTube-Laguna

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Juli 2009

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com