S
 

 
U bent hier : Testritten voertuigen > Subaru > Legacy 2.0 D APF Executive 5-man - 150 pk
Testverslag van de Subaru Legacy 2.0 D APF Executive 5-man - 150 pk

Type : Berline
Prijs van het testexemplaar : 30 890 €
Max. vermogen : 150 pk bij 3 600 tr/min
Max. koppel : 350 bij 1 800 tr/min
Gewicht : 1 535 kg
Vermogen/Gewicht : 72 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 154 gr/km
L x b x h : 4 665 x 1 730 x 1 425 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 148 gr/km
  • CO = 0,262 gr/km
  • NOx = 0,241 gr/km
  • HC = 0,028 gr/km
  • HC + NOx = 0,269 gr/km
  • Partikels = 0,021 gr/km

Autonomie : 64 liter = 1 100 km
Verbruik
   • van de test : 5,8 l/100
   • op computer : 5,6 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,6 l/100
   • Test/Computer : 4 %
   • Test/Theoretisch : 4 %

 


 

Is het te laat voor Europa ?  Nu bij een aankoop van een wagen al wordt overwogen of er niet eerder voor benzine dan voor diesel zou gekozen worden... In functie van het aantal afgelegde kilometers per jaar en het verschil in prijs aan de pomp tussen diesel en benzine dat steeds kleiner wordt... Een voertuig op diesel is nog steeds duurder in aankoop en de taksen blijven. Er is nog wel het voordeel van koppel in lage toeren waardoor je een andere rijstijl aanneemt en het lage verbruik.  Het is vooral dat laatste dat de grootste doorslag geeft bij de kruisvaart tegen de CO2 die trouwens leidt tot heel wat misleidende boodschappen bij sommige constructeurs.  Wat moet je anders zeggen over een constructeur die uitpakt met een uitstoot van 99 gr/km maar er niet bij zegt dat het hier enkel om het basismodel gaat, dat toch niemand koopt…  En dat deze waarde totaal niet overeenkomt met de werkelijke uitstoot van de luxueuze versie met airco ! 

Subaru heeft er een tijd over gedaan om met een diesel op de proppen te komen. Dat verklaart waarom ze in het verleden hun verkoopcijfers niet publiek maakten. In Zwitserland daarentegen zijn het vooral de intrinsieke kwaliteiten van de Subaru die de bovenhand nemen, zoals de permanente vierwielaandrijving en de legendarische robuustheid. Wanneer het glad wordt en kettingen of nagels hun intrede doen kan je met je Subaru nog zonder de minste moeite gewoon de straat op. Zal de komst van een dieselversie nu ook de Subaru’s in het Belgische straatbeeld brengen? 

Subaru staat synoniem voor boxermotoren : zoals die in de Porsche 911.  In plaats van vier verticale cilinders zoals in het merendeel van de actuele wagens, liggen de cilinders van de boxermotor plat en rechtover elkaar. Die architectuur die een aantal actuele technologieën integreert zoals een common rail turbo en een directe injectie, biedt heel wat belangrijke voordelen voor de motoren van morgen. Eerst en vooral hun lichte gewicht dat ze te danken hebben aan het gebruik van aluminium : de H4 van Subaru, nog lichter dan het benzineblok van de WRX, weegt twintig kilo minder dan de 320d… 

Bovendien zorgen de bewegingen van de tegenover elkaar geplaatste cilinders voor een natuurlijke harmonie die onaangename trillingen voor de passagiers neutraliseert. De krukas is heel kort en sterk en laat niet veel van de typische dieselgeluiden meer over. Bovendien reageert het blok door zijn compactheid veel beter op de acceleraties. Tenslotte zorgt de horizontale en lage inplanting van de zware elementen ervoor dat het zwaartepunt van de wagen lager komt te liggen. Al die troeven komen de bestuurder ten goede : het lichte gewicht draagt bij tot een lager verbruik, het evenwicht zorgt voor meer comfort en de lage inertie bij dynamisch rijgedrag en het lage zwaartepunt liggen aan de basis van de uitzonderlijke wegligging van een Subaru. 

En nu starten !  Zoals elke goede boxermotor briest het blok even voor het zijn stabiliteit vindt. Het is verwonderlijk dat de Japanse ingenieurs gekozen hebben voor een vijfversnellingbak terwijl de concurrentie al een tijdje is overgestapt op een zesversnellings-exemplaar.  Een begrijpelijke reden daarvoor is de vrees voor de CO2 tirannie. Dankzij de lange overbrengingsverhoudingen wordt de toxische uitstoot binnen de aanvaardbare limieten gehouden. Helaas wel ten koste van een rijcomfort waar wat zal moeten aan gesleuteld worden. 

Bij het dieselblok van de Legacy moet je meer berekend omgaan met de keuze van de versnelling, bij elk inhaalmanoeuvre moet je schakelen om een adequate combinatie te hebben. Maar ook dat is rijden natuurlijk.  Al zou ik wel te vinden zijn voor een automatische versnellingsbak in combinatie met dit blok.  Die zou de Legacy een aantal kwaliteiten toekennen die menig bestuurder zouden aanspreken. Tijdens onze test in september noteerden wij een verbruik van amper vijf liter acht per honderd kilometer, waarmee Subaru meteen een troef in handen krijgt die geen enkele van zijn benzinemotoren hem zou kunnen verlenen. Het huidig verbruik wordt trouwens ook in het midden van het instrumentenbord weergegeven, wat ons meteen aanzet om zuinig te gaan rijden. 

De originaliteit van deze kleine Japanse constructeur bestaat in zijn vasthoudendheid aan zijn waarden : een voorbeeldige afwerking met goede materialen, een integrale transmissie en een perfect gekalibreerde ophanging, een garantie van drie jaar of honderdduizend kilometer, kortom : rijplezier gecombineerd met een indrukwekkende sereniteit voor de bestuurder ! 

 

 

 

 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
September 2008


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com