U bent hier : Testritten voertuigen > Volvo > V70 2.0D Summum APF 6-man - 136 pk
Testverslag van de Volvo V70 2.0D Summum APF 6-man - 136 pk
Type : Break
Aankoopprijs : 47.090 €
Max. vermogen : 136 pk bij 4000 tr/min
Max. koppel : 320 bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.664 kg
Autonomie : 70 liter = 1.090 km
Vermogen/Gewicht : 60 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 170 gr/km
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 157 gr/km
  • CO = 0,071 gr/km
  • NOx = 0,237 gr/km
  • HC = 0,015 gr/km
  • HC + NOx = 0,252 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km

 

 


 

In 1953 bracht Volvo vernieuwing met de PV445, ook wel « Duett » genoemd, om de nadruk te leggen op het feit dat het hier ging om twee wagens in één. De trend van de break was gezet. In functie van de verschillende continenten heetten deze wagens Estate, Station Wagon (SW voor sommige Fransen), Wagon, of Familiale…  Volvo heeft een imago opgebouwd van grote vierkante bakken die menig journalist met een scherpe pen de grond in boorde. De Volvo 745 en 850 zijn de fabuleuze fossielen, waarvan sommigen nog steeds ons pad kruisten tijdens onze rit met de nieuwe V70, ons toevertrouwd door de Belgische invoerder.

Vandaag de dag staat Volvo niet meer alleen bekend omwille van zijn ontegensprekelijke veiligheid, maar ook omwille van zijn luxueuze modellen. Ze binden de strijd aan met de traditionele Duitse wagens, op hun eigen terrein en aan prijzen die een stuk bereikbaarder zijn.  Hiervoor pakt Volvo uit met een elegante lijn en een indrukwekkend gamma accessoires waaruit de klant naar hartenlust kan kiezen. De V70, die in augustus 2007 werd gelanceerd, bevestigt de dominante positie van de Zweden in het segment van de luxueuze familiewagens. Eindelijk heeft de V70 het dynamisme dat toch soms nog ver te zoeken was bij Volvo. Dit dankt hij aan zijn twee liter dieselblok, een resultaat van een vruchtbare samenwerking met PSA. Deze vier cilinder met common rail brengt de Scandinavische autobouwer net die kracht en soberheid die tot voor een paar jaar niet echt bovenaan op hun lastenboek stonden. 

De 2.0D is gekoppeld aan een manuele versnellingsbak met zes versnellingen die rijplezier bezorgt zowel aan diegenen die houden van een rustige rijstijl als aan zij die in al hun haast amper rekening houden met de flitspalen-explosie op onze wegen. Wie dit wil kan de wagen naar zijn hand zetten dankzij de lijst van accessoires die al even lang is als een dag zonder eten.  Sommigen zullen gaan voor een cruise control en een trekhaak. Andere zullen gaan voor het Active Four-C chassis. Kortom, iedereen kan zijn wagen uitrusten in functie van zijn eigen behoeften en zich op zijn eigen manier onderscheiden. De invoerder stelt zelf ook een aantal packs voor, waarin verschillende opties gegroepeerd worden in een financieel interessant pakket. 

De V70 die wij testten had zowel een standaard als een optionele uitrusting, waar wij het nut van ondervonden in de loop van de kilometers.  Met z’n vijven in de wagen, waaronder drie kinderen van minder dan tien jaar! De twee oudsten namen met plezier plaats op de geïntegreerde verhoogde zitjes aan de uitzijden van de achterbank, terwijl de kleinste kapoen van twee jaar plaats nam op zijn troon in het midden. De ouders konden hun zetels aanpassen om het lange traject in alle comfort af te leggen. Bovendien bood de bestuurderszetel ook nog een geheugenfunctie waarin tot drie verschillende posities van de zetel, de rugleuning en de buitenspiegels konden opgeslagen worden, waardoor je zonder probleem kon wisselen van bestuurder.

Onder de uitrustingen die ons het leven makkelijker maakten zaten : het elektrisch openen en vooral sluiten van de koffer, de twaalf volt stekkers om de playstations op te laden, de parkeersensoren achteraan zowel visueel als akoestisch, de airco in twee zones met sensoren voor schadelijke uitlaatgassen en voor de zon. Dan waren er ook nog de adaptieve bi-Xenon koplampen en de GPS met bediening aan het stuur, waar je wel even moet op studeren voor je er goed mee kan jongleren.  Gelukkig kan één van de passagiers, zelfs tijdens het rijden, de bediening overnemen en de bestemming ingeven dankzij de afstandsbediening. Het blijft wel jammer dat het scherm onleesbaar wordt als je uitzoemt naar een algemener zicht op het traject. 

Twee systemen verdienen wat extra aandacht : het BLIS (Blind Sport Information System) en het IDIS (Intelligent Driver Information System).  Het eerste (BLIS) maakt gebruik van twee camera’s in de buitenspiegels om voertuigen op de sporen die zich in de blinde hoek bevinden. In dit geval gaat een verklikkerlichtje branden op de spiegel aan de kant waar een ander voertuig in de blinde zone rijdt. Zo kan de bestuurder hiermee rekening houden wanneer hij iemand wil voorbijsteken. Op banen met meerdere vakken waar je parallel rijdt, kan het BLIS in een wachtstand gezet worden zodat het verklikkerlichtje niet steeds gaat branden. Wanneer je optrekt wordt het systeem automatisch weer geactiveerd. 

Het tweede systeem (IDIS) vermijdt dat de bestuurder wordt afgeleid door nutteloze informatie. IDIS evalueert daarvoor continu bepaalde parameters van het voertuig (het stuur, het snelheidspedaal, het remmen, de richtingaanwijzers, ...) en blokkeert indien nodig het ontvangen van telefoons, SMS’en… Een manier om zich te onderscheiden op vlak van veiligheid, dat toch wel het paradepaardje blijft van Volvo ! Bovendien zijn de bedieningen op het instrumentenpaneel perfect leesbaar en toegankelijk. De rem wordt automatisch ontgrendeld wanneer koppel wordt losgelaten op de aandrijvende wielen, waardoor je makkelijker kan optrekken op hellingen. 

 

Februari 2008

Andere artikels in het Frans

---------
XC70 (03-2008) --------------------- XC70 (05-2006)

----------
V70 XC Country (07-2002) ------------------ V70 (07-2002) -----

 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com