U bent hier : Testritten voertuigen > Volvo > Volvo XC70 D5 Summum AWD 6-aut - 185 pk
Testverslag van de Volvo XC70 D5 Summum AWD 6-aut - 185 pk
Type : 4x4 break
Aankoopprijs : 51750 €
Max. vermogen : 185 pk bij 4000 tr/min
Max. koppel : 400 bij 2000 tr/min
Gewicht : 1834 kg
Autonomie : 70 liter = 820 km
Vermogen/Gewicht : 74 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 224 gr/km
Théoretische uitlaatgassen
  • CO2 = 219 gr/km
  • CO = 0,1 gr/km
  • NOx = 0,213 gr/km
 
  • HC + NOx = 0,244 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km

 


 

Het aanbod van breaks met vierwielaandrijving die goed uit de voeten kunnen op alle terrein is eerder beperkt. Vier landen : Zweden, Duitsland, Japan en Italië; en ook vier keer een verschillend cliënteel. Nochtans combineren dergelijke modellen het voordeel van een laag verbruik, een handig laadvolume, een wegligging die superieur is aan die van de hoge 4x4’s en een efficiënt rijgedrag op ongeasfalteerde wegen. Ze zijn niet geschikt voor het hevige off-road werk, dat is evident ! Maar ze zijn wel een origineel alternatief voor de SUV’s. De Volvo XC70 legt zich vooral toe op de veiligheid, de onbetwistbare troef van de Zweedse constructeur, en op luxe. Net als haar zusjes is ze gemaakt voor lange trajecten.

De derde versie van de XC70 is elf centimeter langer en zes centimeter hoger en breder dan de eerste versie uit 1996. Het laadvolume is fenomenaal wanneer je de zetels van de tweede rij neerlegt, wat trouwens afzonderlijk kan (40-20-40).  Wanneer je twee kinderen meeneemt achteraan, kan je in een handomdraai de zetels omtoveren in kinderzitjes, die nog op twee verschillende niveaus regelbaar zijn.  De grondspeling en de hellingshoeken voor en achteraan laten je toe uitstapjes te maken die je voorheen niet deed. De XC70 weegt wel dik boven de twee ton met vier volwassenen aan boord. De accessoirelijst is indrukwekkend en laat toe de wagen te personaliseren in functie van het bedrag dat de koper wil spenderen. 

Het model dat wij testten was uitgerust met de D5 vijf cilinder diesel van tweeduizend vierhonderd cm3. Deze komt standaard met een partikelfilter. De D5 behoudt dezelfde karakteristieken als de 2005 versie. De automatische Geartronic zes-versnellingsbak is soms wat traag bij sterke acceleraties. Hij brengt het koppel voornamelijk naar de voorwielen (90% - 10%). Bij verlies van grip brengt het Haldex systeem tot vijftig percent van het vermogen naar de achterwielen. Onder de dertig kilometer per uur wordt het koppel evenredig verdeeld tussen de twee assen. Het HDC systeem (Hill Decent Control) is beschikbaar in de achteruitversnelling en in eerste en zal vooral de neofieten weten gerust te stellen in delicate situaties. Volgens Volvo zou dit systeem enigszins de korte versnellingen bij de traditionele 4x4’s compenseren.

Tijdens onze testrit, zijn we de Ballon d’Alsace overgestoken in onweer. De directionele bi-xénon lichten toonden zich hierbij uitermate efficiënt. Door de voorruit zagen we een enorme wolk zich verplaatsen loodrecht op ons traject, aan een snelheid van tussen de zestig en tachtig kilometer per uur.  De XC70 behield perfect zijn stabiliteit ondanks de vele windstoten. Het was slechts bij het stoppen, wanneer we de deuren openden, dat we ons bewust werden van de ongelooflijke geluidsdemping in de wagen en van de enorme windschokken die we doorstaan hadden. 

De zetels vooraan zijn een sterke troef van de XC70. Ze zijn geschikt voor alle gestalten, van de allerkleinsten tot de allergrootsten, die zeker en vast allen de zachtheid en het comfort zullen weten te appreciëren. De hoofdsteunen moeten niet bijgeregeld worden. Het elegante instrumentenbord komt van de S80. De metaalinleg is aangenaam en decoratief maar niet verblindend. Het kader van het scherm van de radio daarentegen geniet niet van dezelfde afwerking. Enigszins verbazend was het feit dat de taal van de boordcomputer niet zelf kan veranderd worden, hiervoor moet je bij een concessiehouder langs : pure heterodoxie ! 

De informatie van de cruise control wordt duidelijk teruggegeven op het instrumentenbord : wanneer hij actief is gaat een logo branden. De gekozen versnelling wordt weergegeven (tussen haakjes wanneer de regulator gedesactiveerd wordt). De geforceerde overgang naar een lagere versnelling, om op de motor te remmen bijvoorbeeld, schakelt het systeem niet uit. Volvo neemt één van de typische Ford snufjes over, even aan de hendel van de richtingaanwijzers komen laat ze drie maal oplichten. De Fransen hoeven dus nu hun richtingaanwijzers niet meer continu te laten gaan op de linker rijstrook van de snelweg.

Terwijl de markt van de SUV’s nog steeds tegen een duizelingwekkende vaart stijgt, laten de hoge vierwielaangedreven breaks zoals de XC70 nog enige discretie toe. De kopers manifesteren hun non-conformisme door afstand te nemen van de massieve 4x4’s. Bovendien onderscheiden ze zich op alle vlak door nu ook de deur te openen voor wat off-road werk. Maar, men moet er wel rekening mee houden dat de XC70 zwaar is en het toch wel jammer zou zijn om het koetswerk te beschadigen.

 

Maart 2008


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com