U bent hier: Testritten voertuigen > Chevrolet > Epica LT 2.0 benzine en gas 5-man - 143pk
Testverslag van de Chevrolet Epica LT 2.0 benzine en gas 5-man - 143pk
Type : V6 Berline
Aankoopprijs : 23.499 €
Max. vermogen bij 6.400 tr/min
Max koppel : 195 Nm bij 4.600 tr/min
Gewicht : 1.460 kg
Autonomie : 50 + 65 liter = 1.000 km
Vermogen/Gewicht : 71,92 kW/t
 

 

Is LPG op sterven na dood ? Dan leve LPi !  De prijsstijgingen van de benzine en de diesel brengen de LPG discussie opnieuw op de tafel. LPG kreeg heel wat tegenwind omwille van een aantal tekortkomingen waaronder de belangrijkste een gebrek aan vermogen, het ongemak van een tweede tank en het gevaar. Zonder nog maar te spreken over de kosten voor de installatie, de uitrusting en het onderhoud, die menig autorijder ervan weerhielden om op LPG over te schakelen. Vandaag beroept Chevrolet, dat deel uitmaakt van GM, zich op de ervaring van Daewoo inzake gasinstallaties om zijn ecologische merkimago te versterken. 

De Epica die wij mochten testen werd uitgerust met een LPi installatie, met fabrieksgarantie. LPi (Liquid Propane injection) werkt niet als LPG, dat nog voor het in de cilinder terecht kwam al verdampte. LPi wordt in vloeibare toestand meteen in de collector van de motor geïnjecteerd. Op vlak van prestaties kunnen wagens op gas zich nu gaan meten met voertuigen op benzine. De energetische waarde van gas daarentegen blijft lager dan die van benzine, waardoor men moet rekenen op een verbruik dat vijfentwintig à dertig percent hoger ligt. Wij legden met de Epica iets van een vierhonderd kilometer af alleen op gas, buiten de starts uiteraard, waarvoor automatisch benzine gebruikt wordt. 

De V6 is stil, wat nog extra wordt benadrukt door de uitstekende isolatie van de wagen. Dit compacte blok zal vooral in de smaak vallen bij rustige chauffeurs.  Hoewel de Epica voorwielaangedreven is, is hij niet bedoeld voor de sportieve rijders. De zetels en de instellingen van de vering en van de stuurbekrachtiging zijn vooral toegespitst op comfort en een rustig rijgedrag. In tegenstelling tot wat we bij vele andere wagens wel ondervonden, was het continue screenen naar flitspalen hier geen prioriteit. We konden eindelijk eens genieten van de omgeving, en eerder opletten voor de voetgangers en andere weggebruikers dan altijd maar op onze hoede te moeten zijn voor snelheidscontroles. 

In de LT versie die wij testten behoren de snelheidsregelaar, de elektrisch verwarmde zetels, de automatische airco en de achteruitrijsensoren tot de standaard uitrusting. Deze achteruitrijsensoren zijn wel een must : de zit is immers laag en je hebt niet zo’n goed periferisch zicht.

De vijf versnellingsbak is zacht en voldoende precies. Wie fan is van de Duitse wagens zal wel lachen met de prestaties van de Epica, die totaal niet te vergelijken zijn met die van de Teutoonse bolides. Achter het stuur van de Epica heeft de baan helemaal niets van een circuit en dringen inhaalmanoeuvres zich niet echt op. Veel bestuurders hebben het al begrepen, en er komt ook gestaag een mentaliteitswissel. Morgen zijn dat de dinosaurussen, met hun vermogen, acceleraties, chronometers en uiterst precies rijgedrag... 

Dankzij de injectie corrigeert de LPi enigszins de teleurstellende prestaties van de LPG. Hij doet ook de problemen teniet van de schade die steeds voorkwam in wagens op gas veroorzaakt door het laattijdig vervangen van de elektrische voedingskabels. Het onderhoud blijft wel nog duurder, want wagens op gas hebben een perfecte ontsteking nodig, een optimale regeling van de motor, krachtige ontstekingskaarsen, ...  De tank wordt geïnstalleerd op de plaats van het reservewiel. De koffer blijft dus hetzelfde volume behouden als die van een gewone benzineversie. De tank kan slechts tot drie vierden van zijn maximale capaciteit gevuld worden. Ondergronds parkeren zal dus niet meer verboden zijn voor deze nieuwe installaties. 

 

Februari 2007


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com