U bent hier : Testritten voertuigen > Chrysler > 300C LX 3.0 CRD Touring APF 5-aut - 211 pk
Testverslag van de Chrysler 300C LX 3.0 CRD Touring APF 5-aut - 211 pk

Type : Break
Prijs van het testexemplaar : 47 780 €
Max. vermogen : 211 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 510 bij 1 600 tr/min
Gewicht : 1 945 kg
Vermogen/Gewicht : 80 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 225 gr/km
L x b x h : 5 015 x 1 800 x 1 481 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 220 gr/km
  • CO = 0,018 gr/km
  • NOx = 0,179 gr/km
  • HC = 0,008 gr/km
  • HC + NOx = 0,187 gr/km
  • Partikels = 0,004 gr/km

Autonomie : 72 liter = 850 km
Verbruik
   • van de test : 8,5 l/100
   • op computer : 8,4 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 8,3 l/100
   • Test/Computer : 1 %
   • Test/Theoretisch : 2 %

 


 

Amerikaanse wagens zijn bedoeld voor mensen met een andere mentaliteit, uit een andere streek, die andere waarden hebben... De manier van rijden is anders dan de Europese. Hun wegen bestaat uit lange rechte lijnen en de reglementeringen die verplichten tot het rijden van 50 miles per uur op de snelwegen maken dat de criteria voor rijplezier totaal verschillend zijn van de onze. Maar toch, door de mondialisatie, hebben sommige Amerikaanse constructeurs hun concepten herzien om aan de eisen van de Europeanen tegemoet te komen, en vooral die Europeanen aan te spreken die zich willen onderscheiden van de traditionele Duitsers. 

Het is deze doelgroep indachtig dat de Chrysler 300C voet aan wal zet op onze markt, met een knipoogje naar ons rebels temperament. Kiezen voor een Chrysler 300C Touring is bij voorbaat kiezen voor een aparte manier om zich te verplaatsen. Overbodig om deze wagen te gaan vergelijken met de Duitse producten : de Chrysler onderscheidt zich al houdt hij toch vast aan de gewoontes van zijn klanten. De Chrysler 300C Touring, is bovenal een imposante smoel, een look. Het is pas als je daar voorbij kijkt dat je merkt dat hij veel meer is dan dat, en over opmerkelijke troeven beschikt voor zij die een verschil maken tussen vrijheid en veiligheid, zonder daarvoor aan één van beide in te moeten boeten !

Gigantisch is het kernwoord. Het is niet niks om met meer dan vijf meter te jongleren in onze van origine middeleeuwse steden. Maar, dat is dan ook niet het uitverkoren terrein van de  Chrysler 300C, een goed chauffeur zal onthaald worden op menig bewonderende blik en zelfs af en toe een applausje. Het speelterrein bij uitstek van de 300C zijn lange comfortabele wegen en de wagen zelf biedt ook plaats met hopen voor wie vaak geen weg weet met zijn schouders of benen. Het volume in de 300C is duidelijk niet bemeten op Aziaten en Europeanen. 

Om tegemoet te komen aan de vereisten van de klanten aan deze kant van de grote plas is de 300C gaan winkelen in de onderdelenbank van zijn Stuttgartse partner en is er buitengekomen met meerdere troeven die hem een plaatsje onder onze zon toelaten ! En dat alles aan een prijs die heel redelijk is, zowel wat de aankoop betreft als het gebruik. Amerikanen worden meestal aanzien als veelvraten : maar van dat vooroordeel zullen we bij deze moeten afstappen.  Tijdens de vakantiewissel, die gekenmerkt wordt door overvolle wegen, en met een warmte die ons verplichtte continu de airco aan te zetten, noteerden wij een verbruik van iets meer dan acht liter per honderd kilometer, en daar zaten ook heel wat secundaire wegen in de Jura-streek tussen. 

Zijn V6 diesel met partikelfilter, een ophanging die onze wegen waardig is en een chassis om dat alles te dragen haalde de 300C bij Mercedes. De drie liter tekent voor een waanzinnig koppel van vijfhonderd en tien Nm die de twee ton van het voertuig en de rest van het gewicht (vier volwassenen aan boord met bagage) zonder enige moeite vervoert. Een hoge-druk injectiesysteem van Bosch, piëzo-elektrische injectoren, een turbo compressor met variabele geometrie, dubbele bovenliggende nokkenassen, vier kleppen per cilinder, kortom alles om je te behagen !  De automatische vijfversnellingsbak bevestigt de filosofie van sereniteit die wij tijdens deze paar dagen konden beleven. Voor wie volop weet te genieten van een rustige tijd en bovendien houdt van lichtheid, is dit gewoonweg magisch ! Wie zich wil ontdoen van de vrachtwagens die wat te traag rijden zal merken dat het voorbijsteken uiterst vlot verloopt !

De voorophanging maakt gebruik van dubbele driehoeken terwijl achteraan het concept van de E-Klasse wordt toegepast, met een onafhankelijke vijfarmige ophanging en schokbrekers met een gasreservoir. De vier achttien-duims-wielen zijn voorzien van genereuze schijfremmen om deze imposante massa efficiënt tot stilstand te brengen. Het ABS systeem, de elektronische remkrachtverdeler en de laterale stabiliteitscontrole bevestigen dat het toch leuk kan zijn met een achterwielaangedreven wagen, zelfs tijdens onweer wanneer het water met bakken op de baan valt. Ook het chassis werd ontleend bij de E-Klasse. 

De uitrusting staat volledig in het teken van het comfort van de passagiers : een audiosysteem van de Amerikaanse specialist Boston laat de muziek weerklinken door de acht luidsprekers. Het is voorzien van een iPod aansluiting, een BlueTooth® handenvrije kit en een GPS met een volledige Europese kaart. Al vinden we dat de bediening niet zo aangenaam is. 

Tot slot, de Chrysler 300C staat buiten alle vergelijk. Met deze wagen zal je herkend worden en zowel goedkeurende als afkeurende commentaren te horen krijgen. Maar één ding is zeker, de 300C laat niemand onberoerd. En dat is uiteindelijk tot de bedoeling !

 

André-Louis De Laet
Augustus 2008

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com