U bent hier : Testritten voertuigen > Citroën > C4 2.0 HDi Exclusive 6-aut - 136 pk
Testverslag van de Citroën C4 2.0 HDi Exclusive 6-aut - 136 pk
Annkoopprijs : 28.850 €
Max. vermogen bij 4.000 tr/min
Max. koppel : 320 Nm bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.491 kg
Autonomie : 60 liter = 1.000 km
Vermogen/Gewicht : 67,07 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 159 gr/km
Theoretische uitstoot
• CO2 = 175 gr/km
• CO = 0,075 gr/km
• NOx = 0,185 gr/km
• NOx + HC = 0,197 gr/km
• Partikels = 0,003 gr/km

 

 


Afgelopen week vertrouwde Citroën ons de C4 berline toe, uitgerust met een twee liter diesel en een automatische zes versnellingsbak. Aan boord van deze uiterst homogene wagen voeren drie volwassenen in alle comfort een gesprek over het werk. De bestuurder kan in alle stilte en rust rijden. Dit alles ondanks een toch wel heel drukke verkeerssituatie, want het is die tijd van het jaar waarop vakantiegangers zich in alle richtingen begeven. We werden niet gespaard van files als gevolg van ongevallen en het weer zorgde zowel voor een felle zon waardoor we de airco moesten aanzetten als voor hevige regenbuien waardoor we onze lichten permanent moesten ontsteken.

De automatische zes versnellingbak droeg ruim bij tot het rijplezier. De typische Europese reflex om alles te willen controleren die we nog hadden tijdens de eerste kilometers lieten we snel varen en we vertrouwden het schakelen gewillig toe aan de automaat. De tijd van de eerste automatische versnellingsbakken die nogal wat negatieve commentaren te verduren kregen ligt ver achter ons. Deze nieuwe systemen zijn niet meer te vergelijken met hun voorgangers van de eerste generatie. Met de komst van de elektronica die perfect de gedachten van de bestuurder kan inschatten aan de hand van zijn rijgedrag, maakt het grotere aantal overbrengingen, die beter beantwoorden aan de capaciteiten van de motor,  deze versnellingsbakken uitermate aangenaam voor dagelijks gebruik. Je moet wel weten dat de koppelomvormer energie nodig heeft om te functioneren en dat deze versnellingsbakken duurder zijn in aankoop.

Het “common rail” principe dateert uit de jaren dertig, toen Zurichse onderzoekers zich bogen over het concept van motoren met een grote cilinderinhoud, gebruikt in de marine en in de spoorwegindustrie. In 1996 werd de eerste – Italiaanse – berline met een common rail diesel voorgesteld aan de pers. De hoge druk die dankzij het “gemeenschappelijke spoor” ontstond verminderde het verbruik en de uitstoot met om en bij de twintig percent, zonder daarbij in te boeten aan rijplezier. Wie voorheen ‘mazout’ tankte liet zich vooral opmerken door een walgelijke rook en een heel typerend diesel-geluid. Op de baan kon je ze van verre zien en aan de kust waren ze al even hinderlijk als de “Geitjes” uit de jaren zestig.

Sindsdien zijn er al aardig wat varianten gekomen op de common rail en hebben de HDi’s (High Pressure Direct Injection) van Citroën het Oude Continent veroverd. Ze doen beroep op een systeem ontwikkeld door Bosch, dat gebruik maakt van een hoge druk pomp die, onafhankelijk van het regime van de motor, een “spoor” voedt dat gemeenschappelijk gebruikt wordt door alle cilinders. De verpulvering van de brandstof, die uiterst fijn is, zorgt voor een ideaal mengsel met de lucht en bijgevolg ontstaat op het juiste moment een verbranding met een hoog rendement. Het voordeel voor de bestuurder is tweeledig : een aangenaam rijgedrag en een lager verbruik alsook een beduidend lagere schadelijke uitstoot !

Het twee liter blok van onze testwagen had voldoende met iets meer dan zes liter per honderd kilometer, en we hebben absoluut onze rijstijl niet aangepast om minder te verbruiken. Wel legden we de motor stil in de files en lieten we plaats tussen onze wagen en die voor ons.  Tot groot ongenoegen van enkele geëxiteerden die niet nalieten ons te laten delen in hun afkeuring. De wanddikte van het blok werd recentelijk geoptimaliseerd, de lasnaden onderaan het carter werden verstevigd en de wrijving van de segmenten in de cilinder werd beperkt. Zo konden het gewicht van de motor, het geluid en het verbruik verminderd worden.

De Exclusive versie biedt ook nog andere troeven die men in de toekomst steeds meer zal gebruiken. De snelheidsregelaar is er één van. Op de autosnelweg bij vlot verkeer is het makkelijk en brengt het je zelfs tot rust. De besturing op het midden van het stuur boven links, steeds op dezelfde plaats, vergemakkelijkt het gebruik. Een tweede functie van deze regelaar is die van begrenzer. Dit is vooral interessant in zones waar de snelheidsbeperkingen strikt zouden moeten nageleefd worden door alle weggebruikers.

De NaviDrive, een GPS met een cartografie van gans Europa op de harde schijf, is een andere handigheid die de trajecten uitermate aangenaam kan maken. De controle interface werd herzien en de menu’s zijn nu intuïtief. De melding van de afstand die nog moest afgelegd worden en het voorziene tijdstip van aankomst liet ons zelfs toe nog een paar omwegen te maken, voor een onvoorzien bezoekje aan een kasteel bijvoorbeeld of om via een paar rustigere rijkswegen te rijden. Hierdoor wonnen we zelfs tijd hoorden we later, want op het stuk autosnelweg dat we verlaten hadden vond iets verder een ongeluk plaats.

 

Augustus 2007


Articles associés (in het Frans)

......................... C4 1.6 HDi Berline Exclusive - 110 cv

......................... C4 1.6 HDi Exclusive bmp6 - 110 cv

......................... C4 2.0e VTS - 180 cv

......................... C4 2.0 HDi VTS - 138 cv

 


 

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com