U bent hier : Testritten voertuigen > Citroën > C-Crosser 2.2 HDi Exclusive mvb6 - 156 pk
Testverslag van de Citroën C-Crosser 2.2 HDi Exclusive mvb6 - 156 pk
Type : SUV 7 plaatsen
Aankoopprijs : 40.000 €
Max. vermogen bij 4.000 tr/min
Max. koppel : 380 Nm bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.825 kg
Autonomie : 60 liter = 700 km
Vermogen/Gewicht : 63 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 226 gr/km
Theoretische uitstoot
• CO2 = 194 gr/km
• CO = 0,221 gr/km
• NOx = 0,201 gr/km
• NOx + HC = 0,231 gr/km
• Partikels = 0,001 gr/km

 


 

Dat de SUV’s in opmars zijn, weet iedereen. De gebruikelijke klanten van Citroën, die willen voldoen aan het modebeeld en meestal trouw blijven aan hun merk, moesten het tot op heden stellen met een break of een monovolume.  Om tegemoet te komen aan de vraag van hun cliënteel, sloegen Citroën en Peugeot, die samen deel uitmaken van PSA, technisch en industrieel de handen in elkaar met Mitsubishi, meervoudig winnaar de Dakar.  Wanneer drie quasi identieke 4x4’s worden geproduceerd op dezelfde band, zijn belangrijke schaalvoordelen mogelijk. Jaarlijks zullen ongeveer honderdduizend voertuigen geproduceerd worden op de assemblagelijn in Mizushima, waaronder vijftienduizend C-Crossers.

Het koetswerk onderscheidt de drie broertjes van elkaar. Iedereen is het erover eens dat de C-Crosser er esthetisch het beste uitziet. De dubbele visgraat die de koplampen verbindt, de nerven van de motorkap, geen te brede neus. Andere aanpassingen ten opzichte van de vorige versie zijn het chassis dat uitgerust is met anti-roll bars, een pseudo-McPherson voorstel en een veelarmige ophanging achteraan, de instelling van de schokbrekers, de Michelin banden, de optische blokken achteraan en de motor. De 2.2 HDi van 56 pk vindt u terug in tal van C5’s en C6’en. Enkel de dubbele turbo werd vervangen door een enkele turbo met variabele geometrie, omdat dit beter is bij stevig gebruik, op drassige wegen bijvoorbeeld.  Dat verklaart ook waarom je enkele paarden moet inleveren. De partikelfilter is standaard op de C-Crosser diesel. 

Tijdens onze test in zachte winteromstandigheden, zijn we rond de 8,5 liter gebleven. Dat is één liter meer per honderd kilometer dan de C6, die aërodynamischer is en waarvan het frontale oppervlak bijlange niet zo groot is. De 2.2 is ook bijzonder lawaaierig in de C-Crosser. Ook daar zie je dat er gebroken wordt met de tradities van Citroën. Het interieur heeft weinig gemeen met de standaard Citroën, van het gevoel van de bedieningsknoppen, over de kwaliteit van de plastiek, tot de elegantie van het instrumentenpaneel.  Het stuur is enkel verstelbaar in de hoogte, het voordeel van een telescopische instelbaarheid voor personen van een groter gestalte is er niet. De Japanse degelijkheid is wel van de partij, zij het met een teleurstellende garantie van slechts twee jaar in plaats van de gebruikelijke drie jaar bij Mitsubishi. 

De zes-versnellingsbak die van de makelij is van de Japanse Aisin Warner wordt vervolledigd met een overbrenging op de achterwielen. Een bedieningselement dicht bij de versnellingspook laat toe een keuze te maken tussen drie verschillende transmissiemodi.  Het gebruik van de tweewielaangedreven modus vermindert het aantal stukken dat in beweging is en beperkt op die manier het brandstofverbruik. Een tweede optie, automatische vierwielaandrijving, is het veiligst. De multi-schijven koppeling in oliebad wordt elektrisch bestuurd in functie van de snelheid van de auto, de draaihoek van het stuur, de afstand waarover het gaspedaal is ingedrukt en het verschil in rotatiesnelheid tussen het voor- en het achterstel. Dit is de modus die we hebben gebruikt op de vochtige wegen van de Col du Bonhomme. De derde modus tenslotte is de ‘lock modus’, die vergrendelt de transmissie zodanig dat zestig percent van het koppel wordt overgebracht naar de achterwielen en veertig percent naar de voorwielen. Die modus gebruikten we voor onze ritten door de sneeuw, op het ijs en in de modder. 

De C-Crosser is een SUV waarmee u rustig de baan op kan, ongeacht de weersomstandigheden. Hij is ook een ideaal voertuig voor wie wat wil trekken. In elk geval, hij sluit geen compromissen : de grote hellingshoeken voor en achter alsook de grote veerweg van de schokbrekers en het gewicht van de motor zullen meerderen koude rillingen bezorgen in noodsituaties. De variabele hydraulische stuurbekrachtiging maakt het sturen uitermate soepel. De C-Crosser is met één vinger te besturen. 

Het model dat wij testten was uitgerust met een GPS, gekoppeld aan de boordcomputer en aan de autoradio-CD-MP3 speler. Zijn gebruiksgemak en zijn talrijke instellingen maken hem tot een efficiënt instrument voor de trajecten naar nieuwe bestemmingen. Al vonden we het jammer dat de route werd weergegeven door middel van driehoeken. Het was haast onmogelijk om op één scherm een traject van een aantal honderden kilometers te visualiseren. De C-Crosser situeert zich tussen een 4x4 en een monovolume en is een ruim voertuig voor vijf personen met bagage of zeven personen voor korte uitstapjes. De klapstoelen op de derde rij zijn moeilijk toegankelijk en helemaal niet comfortabel. Opgeklapt stellen ze wel heel wat ruimte ter beschikking. De rugleuning van de zetels op de tweede rij is verstelbaar en de zitting is verschuifbaar. 

 

Februari 2008


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com