C
 

 

U bent hier : Testritten voertuigen > Citroën > C4 Picasso 1.6 HDi FAP Exclusive - 110 pk
Essai du Citroën C4 Picasso 1.6 HDi FAP Exclusive - 110 pk
Type : Monovolume
Aankoopprijs : 30900 €
Max. vermogen : 109 pk bij 4000 tr/min
Max. koppel : 240 bij 1750 tr/min
Gewicht : 1574 kg
Autonomie : 60 liter = 910 km
Vermogen/Gewicht : 51 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 168 gr/km
Théoretische uitlaatgassen
  • CO2 = 150 gr/km
  • CO = 0,341 gr/km
  • NOx = 0,236 gr/km
  • HC = 0,031 gr/km
  • HC + NOx = 0,267 gr/km
  • Partikels = 0,004 gr/km

 


 

Na de legendarische Xsara Picasso, de C8 en de Grand C4 Picasso met zijn zeven plaatsen, vervolledigt de C4 Picasso vijf-zits het monovolume aanbod van Citroën.  Je vindt er alle comfort en technologie van Citroën in terug, standaard of als optie.  Of hoe Citroën er alles aan doet om haar trouw cliënteel te plezieren en nieuwe potentiële klanten aan te trekken, die de smaakloze auto’s beu zijn.  Twaalf centimeter minder lang, andere zijramen en een andere achterklep, dat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee modellen. 

Net als de andere constructeurs, doet Citroën aan downsizing.  Het model dat wij testten was uitgerust met een zestienhonderd dieselmotor, één van de beste blokken op de markt, meer dan voldoende om zich met brio te verplaatsen in het verkeer de dag van vandaag. Wist u dat de gemiddelde snelheid van de Belgische automobilisten slechts dertig kilometer per uur bedraagt ?  Het drukke stadsverkeer, de constante files op sommige verkeersassen, de vertragingen door het zoveelste ongeluk, al deze situaties liggen aan de basis van deze lage gemiddelde snelheid.  Waarom zou je dan een wagen met een nog grotere maximale snelheid nodig hebben ?  Een snelheid die slechts enkele journalisten zullen kunnen behalen op de Duitse snelwegen, en dat staat dan ook steeds tussen haakjes erbij in hun artikels. 

Ondanks het kleine dieselblok, maakt de C4 Picasso gewag van reële capaciteiten op vlak van wendbaarheid bij inhaalmanoeuvres, en trekt hij goed op na een stop...  Bovendien is hij niet te gulzig ondanks het feit dat hij toch wel bijna twee ton moet verplaatsen, inclusief vier volwassenen en hun bagage.  De trajecten die we aflegden waren relatief kort, hoofdzakelijk op secundaire wegen en in de stad, in de zachte weersomstandigheden van de mini-lente waar we in februari konden van genieten. We kwamen tot een verbruik van minder dan zeven liter per honderd kilometer. 

De gerobotiseerde handgeschakelde versnellingsbak vertoont een aantal grote lacunes voor wie in alle omstandigheden dynamisch wil rijden.  Maar hij maakt het wel makkelijker om respectvoller en rustiger te rijden wanneer je de tijd neemt om eraan te wennen en de relatieve trage overgang van de verschillende versnellingen als een kwaliteit weet aan te wenden.  Zijn grootste troeven zijn ongetwijfeld zijn lage kost, het afgemeten verbruik en de ruime plaats tussen de zetels vooraan. 

Wanneer je de tijd neemt om de voordelen te ontdekken, begrijp je snel hoe je van de volledige automatische stand naar de manuele stand kan overschakelen via de semi-automatische mode.  Wanneer je even snel wat kracht nodig hebt kan je door middel van de schakelhendels achter het stuur snel de ideale versnelling voor jouw manoeuvre kiezen.  Je moet wel even wennen aan deze nieuwe manier van schakelen, vooral in het begin is het vaak wel even schrikken. 

Het chassis van de C4 Picasso bevestigt de legendarische reputatie van de Franse wagens inzake comfort en wegligging.  Het is evident dat de hoogte en het gewicht van de C4 Picasso enigszins een handicap zullen vormen op bergwegen.  Maar aan een iets lagere snelheid rijden zal het reisplezier heus niet beïnvloeden.  De stuurbekrachtiging is uitermate zacht en heel precies.  De schijfremmen – geventileerd vooraan - komen standaard met ABS en ESP.  De ophanging bevestigt nogmaals de vakkennis van de ingenieurs van Citroën. De achteras kan rekenen op een pneumatische ophanging met stabiliteitscontrole, deze maakt dat de chassishoogte constant blijft, maar gaat wel ten koste van het reservewiel.  Een bijkomend voordeel van de pneumatische ophanging is dat je de laaddrempel kan verhogen of verlagen via een bediening binnenin de koffer.

De zachtheid van de zetels, zelfs achteraan en de excellente geluidsdemping nodigen uit tot geduld.  Er zijn tal van handige opbergvakken en er is een koelvak voorzien voor het fris houden van drankblikjes.  We noteren eveneens dat de klimaatregeling op vier plaatsen en de kwaliteit van de afwerking en de assemblage deel uitmaken van het pakket.  De C4 Picasso corrigeert de incoherente displayinfo van de C4 drie- en vijfdeurs.  Het esthetische van het instrumentenbord werd behouden.  Het enige minpunt dat we kunnen aanhalen zijn de deuren vooraan die het gemunt hadden op onze knieën bij het instappen. 

De klaarheid in de wagen is majestueus dankzij de gigantische voorruit.  Deze gaat zelfs tot aan de achterzetels dankzij het panoramische dak. De extra zijruitjes vooraan bieden een optimale visibiliteit.  De zijruiten zijn uit getint gelaagd glas en dragen bij tot het akoestische comfort, dat opvallend efficiënt is in dit soort voertuigen. 

Februari 2008


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com