U bent hier : Testritten voertuigen > Citroën > Citroën C6 2.7 HDi Exclusive FAP 6-aut - 204 pk
Essai de la Citroën C6 2.7 HDi Exclusive FAP 6-aut - 204 pk
Type : Luxe Wagen
Aankoopprijs : 55900 €
Max. vermogen : 204 pk bij 4000 tr/min
Max. koppel : 440 bij 1900 tr/min
Gewicht : 1946 kg
Autonomie : 72 liter = 860 km
Vermogen/Gewicht : 77 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 222 gr/km
Théoretische uitstoot
  • CO2 = 230 gr/km
  • CO = 0,162 gr/km
  • NOx = 0,206 gr/km
  • HC = 0,045 gr/km
  • HC + NOx = 0,251 gr/km
  • Partikels = 0,004 gr/km

 


 

De Citroën C6 richt zich op dat cliënteel dat bij gebrek aan waardige alternatieven is overgeschakeld op één van de drie grote Duitse merken. Luxueuze berlines met een grote motorisatie zijn er niet bij de vleet bij de andere merken. Voor wie zich wil onderscheiden van de traditionele wagens is het dan ook geen evidente taak om verder te durven kijken dan de Duitse catalogi.

Dankzij de samenwerking tussen de persdienst van de Franse constructeur en de redactie van Essai-automobile.com, had ik de kans om tijdens de paasvakantie één van mijn gebruikelijke trajecten eens af te leggen vanuit de passagiersstoel, zowel vooraan als achteraan. Dank je wel aan iedereen die hiertoe bijgedragen heeft trouwens. Ik deel dan ook mijn subjectieve bevindingen met u, zowel over de pluspunten, als over de strategische keuzes of details die mij zijn opgevallen tijdens deze ervaring. 

Er was mij verteld dat je voor het rijden met Citroëns van dit kaliber best een zekere behendigheid had want dat deze nogal al eens durven uitbreken. Volgens deze bron raak je er wel rap aan gewend. Hij zei me dat de mogelijkheid om te kiezen tussen een comfortabele of een sportieve vering in functie van het wegdek hem het meest beviel. Bovendien, zei hij, kan je ook kiezen tussen drie verschillende motor mappings waardoor je kan opteren voor een sportiever of een rustiger rijgedrag. De vering maakt dit allemaal mogelijk dankzij een simpele druk op de knop op de console. 

In tegenstelling tot mijn huidige wagen, eentje met een logo in de vorm van een paar ringen die doen denken aan de komende Olympische spelen in Azië, toont deze Citroën steeds weer wat hij in petto heeft. Een eerste aangename verrassing is zijn ongeziene zachtheid en het uitzonderlijke comfort. Maar laten we het eerst hebben over het uiterlijk. De C6 is een lange berline waarin je nog wat trekken terugvindt van de DS uit de jaren vijftig, 1955 als ik mij niet vergis. De C6 is uiteraard verfijnder, sindsdien werd er immers al heel wat onderzoek en ontwikkelingswerk verricht. Vooraan kan je de C6 herkennen aan het logo dat geïntegreerd werd in de twee horizontale gechromeerde latjes. Achteraan springen vooral de dubbele uitlaat links en de slanke koffer in het oog. De kromming van het dak zorgt zowel optisch voor een mooie vloeiende lijn als praktisch voor extra hoofdruimte voor de passagiers achteraan. 

Wat ik mijn firmawagen altijd heb verweten is het geluid dat de dieselmotor maakt. Ik heb mij laten vertellen dat dit te wijten is aan de pompverstuivers. Je hoeft echter geen ingenieur te zijn om te constateren dat het common-rail blok dat Citroën heeft gekozen voor zijn C6 voldoende vermogen levert en toch uiterst stil is. Tijdens het weekje C6 viel het mij op hoe goed ik mij kon concentreren op mijn dossiers, comfortabel geïnstalleerd op de achterbank. Ik had gevraagd om de radio uit te zetten omdat ik mij in een zaak wou verdiepen en voelde me als het ware thuis in mijn beschermende cocon. 

Ik had gevraagd aan de chauffeur om verschillende banen te nemen om op die manier de voordelen van de C6 te kunnen ondervinden. Naast de autosnelweg met een paar files, de stad met zijn smalle straatjes en de rijkswegen, reden we ook over de bochtige wegen van de Jura-streek, met haarspeldbochten die de liefhebbers wel kunnen pruimen. Ik was bijzonder onder de indruk over de efficiëntie en het gemak waarmee de C6 al deze verschillende situaties aanpakt. De nachtelijke klim naar Veysonnaz was geruststellend dankzij de directionele koplampen die de baan uitstekend verlichtten. 

De GPS heeft alle Europese wegen op de harde schijf staan en de bestuurder kon dan ook gewoon de gegevens van mijn route ingeven om het zich gemakkelijk te maken. Ik heb ook de verschillende instellingen uitgeprobeerd en ik kon het ten zeerste appreciëren hoe eenvoudig en snel de GPS zich liet bedienen. Je kan de informatie makkelijk lezen van op de achterbank. Verrassend was dat de twee achterzetels twee afzonderlijke aanstekers hadden. Een minpunt voor mij is het feit dat je telkens je optrekt de cruise control opnieuw moet instellen. De rem wordt ook niet automatisch gelost. Jammer ! 

Na mijn avontuur van amper een paar uur kan ik wel zeggen dat mijn keuze voor mijn volgende wagen wel heel goed eens naar een Franse constructeur zou kunnen gaan. Ik dacht dat deze wagens niet aan mijn kwaliteitscriteria zouden voldoen maar ik moet toegeven dat de dingen nu eenmaal veranderen en dat ik moet afstappen van mijn vooroordelen. Ik sta er dan ook op de mensen van Citroën en Essai-automobile.com te bedanken om mijn paardenkleppen af te nemen… 

 

 

April 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com