U bent hier : Testritten voertuigen > Citroën > C5 2.2 HDi Exclusive APF 6-man - 163 pk
Testverslag van de Citroën C5 2.2 HDi Exclusive APF 6-man - 163 pk

Type : Wegenauto
Prijs van het testexemplaar : 38 090 €
Max. vermogen : 163 pk bij 4000 tr/min
Max. koppel : 370 bij 1500 tr/min
Gewicht : 1804 kg
Autonomie : 71 liter = 1060 km
Vermogen/Gewicht : 67 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 177 gr/km
Théoretische uitstoot
  • CO2 = 172 gr/km
  • CO = 0,222 gr/km
  • NOx = 0,217 gr/km
  • HC = 0,011 gr/km
  • HC + NOx = 0,228 gr/km
  • Partikels = 0 gr/km

 


 

De wereld verandert ! De Franse wagens worden al net zo goed als de Duitse en al even comfortabel. Met de C5 beantwoordt Citroën aan de verwachtingen van heel wat kopers met een nieuwe visie op de autocultuur. Hij behoudt zowel de typische eigenschappen die de reputatie van Citroën hebben gemaakt met daarbovenop een design, een materiaalkeuze en een afwerkingsniveau om ‘U’ tegen te zeggen. De commentaren in de pers zijn dan ook unaniem : de C5 is één van de meest homogene wagens op de markt. 

De lijn van de C5 houdt rekening met meerdere criteria. Veiligheidseisen bijvoorbeeld, met een voorpartij die voldoet aan de aandachtspunten voor de veiligheid van de voetgangers. Een actuele look met scherpe lijnen die ook achteraan dynamisme uitstraalt. De invloed van Jean-Pierre Ploué, de nieuwe designverantwoordelijke van de C5, heeft resultaten opgeleverd waarover nog lang zal nagezinderd worden. De maturiteit van de C5 komt er op een moment dat de meeste wagens in de vergeethoek zouden belanden, want de C5 wordt intussen reeds acht jaar ! 

NaviDrive is een systeem dat de radio combineert met tal van andere applicaties zoals een GPS waarvan de gegevens zijn opgeslagen op een re-writable schijf, telefoonmanipulatie, ... Voor deze laatste moet een SIM kaart geïntroduceerd worden in een speciaal daarvoor voorzien vakje op het instrumentenbord. De aanschaf van een tweede SIM kaart die je reserveert voor je C5 vermijdt dat je steeds moet gaan wisselen met je kaart tussen je telefoon en je wagen telkens je in of uit de wagen stapt. Het NaviDrive systeem integreert ook een automatische hulpoproep. In geval van een ongeluk worden de hulpdiensten verwittigd zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen. 

In de Belgische catalogus vinden we zes verschillende motorisaties terug voor de C5 : twee benzineversies en vier diesels. Het model dat wij testten was uitgerust met een twee liter HDi die reeds zijn sporen heeft verdiend. Zuinig (zes liter zeven tijdens onze test), soepel, stil : het zijn toch wel heel belangrijke troeven voor wie veel in de wagen vertoeft.  De keuze van een kleine diesel (1.6 HDi) is op het eerste zicht vreemd voor een berline die toch wel groter is geworden. Maar is het nodig om nog eens te herhalen dat de verkeerssituatie er sterk op achteruit is gegaan de laatste jaren? Het aantal voertuigen op de baan is geëxplodeerd, zowel wagens, bestelwagens als vrachtwagens.  Reacties ten gevolge van stress zijn meer en meer aan de orde. Wat is dan nog het nut van wagens met nog meer vermogen, die nog sneller gaan en die nog beter accelereren ? 

Citroën gaat in de tegenaanval ! De nieuwe C5, in zijn Exclusive kleedje, installeert de bestuurder in een massagezetel die zorg draagt voor de rug. Critici zullen misschien vinden dat ook hun gluteus maximus en hun biceps femoris zouden moeten gemasseerd worden. Maar, wij kunnen wel bevestigen dat de ochtendlijke files naar de hoofdstad een andere dimensie krijgen wanneer je erector spinae en je lendespieren in alle zachtheid behandeld worden. Er is ook een heel sympathieke manier om je favoriete radiostation te kiezen : op het scherm roep je alle beschikbare zenders op van de plaats waar je je bevindt en dan kan je daaruit kiezen. 

De C5 waarmee wij de baan optrokken was voorzien van de fenmomenale Hydractive III Plus ophanging. De gelukzakken die de kans kregen om met een Citroën te rijden met hydraulische ophanging hebben leren rijden met een diabolische precisie met slechts gebruik van de vingertoppen. Wanneer je sportiever wil rijden, volstaat het de ophanging in de sport-modus te zetten. Deze hardere vering vermijdt dat de wagen oncontroleerbaar gaat bewegen. Het comfort blijft wel opmerkelijk. De C5 mag dan wel vijf centimeter langer zijn, binnenin voel je daar in elk geval niets van. De volwassene die achter mij – met mijn bijna twee meter – plaats neemt, zal jammer genoeg weinig beenruimte hebben. 

Bijzondere aandacht ging uit naar de creatie van de tellerpartij. De naald is enkel aan de bovenstrook zichtbaar zodat het midden van de kilometerteller kan dienen voor de boordcomputer. De weergave van de gegevens houdt rekening met een aantal oogafwijkingen zoals bijziendheid of verziendheid. De snelheidsregelaar laat te allen tijde de actuele snelheid zien. De richtingaanwijzers stoppen vanzelf na drie maal knipperen, wat handig is op de autosnelweg. De linkerbaanvakrijders kunnen dan eindelijk eens leren dat deze dingen gewoon dienen om een verandering van richting aan te duiden en niet om continu te laten knipperen en de chauffeurs voor hen op de zenuwen te werken. 

De identiteit van Citroën verandert met de komst van de nieuwe C5. Pappie zijn wagen, met alle negatieve bedoelingen van dien, heeft plaats gemaakt voor een uitzonderlijke berline die zeker en vast zijn plaats verdient in de vloot van een bedrijf. 

 

Mei 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com