U bent hier: Testritten voertuigen > Ford > Focus ST 2.5 - 225pk
Test verslag van de Ford Focus ST 2.5 Duratec - 225pk
Type : Sportieve charme
Prijs van het testmodel: 25.900 €
Maximaal vermogen bij 6.000 tr/min
Maxi koppel : 316 Nm bij 1.600 tr/min
Gewicht : 1.392 kg
Cx : 0,30
Autonomie : 55 liter = 600 km
CO2 uitstoot : 217 gr/km
Vermogen/Gewicht : 119 kW/t
 


Een gedroomde partner die zich aanpast aan iedereen. Maar, als je een zware voet hebt, transformeert de Focus ST 225 pk zich in een heuse boete-collector. In haar metaal oranje kleedje trekt de ST de blik van eenieder die jouw pad kruist. Maak je dus zeker geen illusies, het is wel degelijk naar de Focus dat ze omkijken. Verwonderde blikken voor deze schoonheid op vier wielen, die speciaal ontworpen werd om te behagen. En deze beauty is ook elke blik waardig, dat bewijst ze na verloop van tijd en kilometers. Als je haar wil, moet je er ook wel rekening mee houden dat ze heel wat kost in onderhoud. Ze is prijzig in aanschaf, staat vaak aan de pomp en, als je haar vaak los laat, zal menig smeris voor een extra kostenpost zorgen.

De Focus ST 225 pk is enkel beschikbaar in een benzineversie en is uitgerust met een turbo die al even lineair als efficiënt is. In de handen van een expert zal ze gewillig voldoen aan alle eisen die deze maar kan stellen. Om deze pleziertrip te kunnen realiseren, kozen de ingenieurs van het Ford RS team de T5 vijfcilinder van Volvo, veranderden de druk van de voeding, werkten het distributiesysteem piekfijn uit en jongleerden met pk’s, koppel en omwentellingen per minuut. Reeds van bij een laag toerental voel je dat deze bolide racewaardig is en staan de beschikbare paarden al te trappelen van plezier. De zes korte versnellingen van de manuele versnellingsbak schakelen supervlot en jagen de veertienhonderd kilogram zware ST in iets meer dan zes seconden van nul naar honderd kilometer per uur.

Fieeeuw ! Maar, het is ook perfect mogelijk om dit prijsbeest te besturen als een gewone familiewagen, met respect voor de andere weggebruikers en voor het milieu. Op het traject dat wij aflegden, ondanks een aantal ‘vrijlopen’ op de duitse snelwegen en een aantal afgeloten pistes, konden we het verbruik tot net onder de negen liter houden. Een aantal van onze collega’s kwamen tijdens hun testritten wel tot bijna het dubbele. Een gulden middenweg tussen een fijne wagen, die toch rekening kan houden met de jongeren die zich steeds alleen heer en meester voelen van de baan, de planeet en haar bronnen. Bravo aan de ingenieurs die een wagen kunnen verwezenlijken die tegelijk alert, veilig en plezierig is voor wie de sportieve toer op wil alsook voor wie houdt van een mindere frivole rijstijl.

Goed vastgegespt in de blitse Recaro zetels die in dezelfde kleur als het koetswerk waren vervaardigd, waren we ook wel te vinden voor de harmonie en de klasse van deze schoonheid. De ophanging werd speciaal bestudeerd in functie van de wegligging bij sportief gebruik en de grote achtien duimswielen maken dat vier volwassen inzittenden van het betere bochtenwerk kunnen genieten zonder hierbij aan comfort te moeten inboeten.

De materialen, kleuren en texturen accentueren de kwaliteit, het vakmanschap, het sportieve karakter en de elegantie van de Focus ST. Bij het accelereren produceert de vijfcilinder een rauw gebrul, dankzij een klep die zich aan de inlaat bevindt. Bij een stabiel toerental, sluit deze klep zich en stopt dan ook meteen het geluid dat ermee gepaard gaat, wat enigszins vermoeiend kan worden.

De uitrusting van de Ford Focus ST weerspiegelt het karakter van de verantwoorde sportieve wagen die hij is. Een boordcomputer, het automatisch aansteken van de xenon koplampen, het audio CD syteem – MP3 compatibel - , de airco die afzonderlijk kan geregeld worden, de regendetector, de vijf NCAP sterren, maken van deze sportbolide eveneens een trouwe dagdagelijkse partner, die u een lange tijd plezier zal verschaffen. Wij hadden er ook graag een cruise control aan toegevoegd, voor de lange ritten aan constante sneltheid, met het risico om dan weer wat aan sportiviteit te moeten inboeten natuurlijk.

 

 

 

juli 2006


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com