U bent hier : Testrit voertuigen > Honda > Civic 2.2i-CDTi Sport- 140pk
Testverslag van de Honda Civic 2.2i-CDTi Sport - 140pk
Type : Sportieve gezinswagen
Aankoopprijs : 22.390 €
Max. vermogen bij 4.000 tr/min
Max. koppel : 340 Nm bij 2.000 tr/min
Gewicht : 1.497 kg
Cx : 0,31 - SCx : 0,665
Autonomie : 50 liter = 850 km
CO2 uitstoot : 156 gr/km

Vermogen/Gewicht : 68,80 kW/T 

 


Honda is geroemd voor het ontwikkelen van benzinemotoren en heeft zich de laatste veertig jaar gericht op elk soort gebruik in elke mogelijke configuratie. En telkens kon men spreken van een magistraal resultaat ! Of het nu is voor tuingereedschap, vrijetijdsvoertuigen, waterpompen, stroomgeneratoren, buitenboordmotoren, twee- of vierwielers, de Japanse constructeur kan beroepen op zijn ervaring uit de Formule I, de MotoGP en de Off-Shore competitie en deze kennis omzetten in gebruiksgemak, souplesse, betrouwbaarheid, levendigheid en soberheid voor op de baan. Het gebruik van al deze know-how voor het ontwikkelen van dieselmotoren, een must in Europa, is recent.

In 2004 stelde Honda, dat tot dan toe beroep deed op andere automerken voor het leveren van een blok voor de dieselversies, voor het eerst een motor zonder ontstekingskaarsen voor op de Accord, de 2.2 i-CD Ti. Omwille van de soberheid, het ecologische aspect en het geluid verkozen de Japanse voor een beperkt vermogen van 140 pk (amper 64 pk per liter) en voor een koppelwaarde van 340 Nm.

Deze cijfers zijn niks vergeleken met de spectaculaire resultaten die Honda neertekende in de pure racerij. Voor de dagdagelijkse trajecten echter zorgen het stille blok, de soepelheid en een linéair koppel, aangevuld met een zes-versnellingsbak voor een serene gemoedstoestand op de baan, in het bijzonder bij inhaalmanoeuvres. Zelfs zonder toevoeging van een partikelfilter voldoet dit blok aan de Euro-V norm.

Enkele weken geleden stelden wij u de Civic met benzinemotor voor en vandaag trekken we erop uit met de sport-versie, uitgerust met een Dieselblok.
Wij stellen ons de vraag waarom overschakelen op Diesel interessant zou zijn, wanneer een kleine optelsom ons leert dat we ten minste honderdduizend kilometer moeten afleggen om het verschil in prijs te compenseren. Dat zonder nog maar rekening te houden met de zware taksen op dieselmotoren. Op vlak van rijplezier zijn de twee motoren evenwaardig, ze beschikken ook over hetzelfde vermogen. De benzineversie geeft het maximaal vermogen vrij bij 6.300 toeren per minuut terwijl de diesel rekent op zijn koppel van 340 Nm vanaf 2.000 toeren per minuut.

Door de kaart van originaliteit en verleiding uit te spelen wil Honda zich met de nieuwe Civic onderscheiden in een segment waar de concurrentie niet van de minste is. Zowel buiten als binnen is de esthetiek zeker niet alledaags te noemen. Aan het stuur van de futuristische Civic benadruk je jouw dynamische en modernistische karakter. Tegelijkertijd bevestig je de rationaliteit van jouw keuze.

De Honda-garantie bedraagt drie jaar met een maximum van honderdduizend kilometer. De anti-corrosie waarborg van het koetswerk en de draagvlakken gaat tot twaalf jaar. Voor de uitlaat (collector, buizen, demper en katalysator) is een garantie van vijf jaar voorzien voor elke vorm van corrosie.

De nieuwe Civic werd speciaal ontwikkeld voor de Europese markt en het rijgedrag en de sportieve stabiliteit komen dan ook tegemoet aan de verwachtingen van de westerse consument. De elektronische stuurbekrachtiging zorgt voor een uiterst gevoelig stuurgedrag en een reactievermogen dat superieur is aan een hydraulisch systeem. Dat terwijl het verbruik toch beperkt blijft. Concreet kan het rijcomfort van de Civic op de baan vergeleken worden met dat van de topmodellen uit het gamma van prestigieuze berlines.

De veiligheid bij een ongeval stond hoog in het lastenboek van de ingenieurs. De korte motorkap, de vooruitgeschoven cockpit en het dwars geplaatste motorblok werden versterkt met een versteviging langs alle voorste delen van het blok waaronder de dwarsliggers van het onderstel en de motorsteunpunten. Bij een frontale impact wordt de schok opgevangen door het kader onderaan. Een veelhoekige structuur verbetert het absorptievermogen bij een botsing en beschermt op die manier de centrale cel en de benzinetank die zich onder de voorzetels bevindt.

De analyse van de veiligheid van voetgangers en van kinderen in de wagen heeft ertoe geleid dat de Japanners met het ASV3 concept (Active Safety Vehicle) op de proppen kwamen, onderworpen aan een overvloed van tests met crash test dummies om verkeersongelukken en andere computergestuurde simulaties te analyseren. Het resultaat van al dit werk zijn vijf NCAP sterren voor de veiligheid van de kinderen en drie sterren voor de voetgangers.

 

Augustus 2006


 

 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com