U bent hier : Testritten voertuigen > Jaguar > XF 2.7 D Premium Luxury APF 6-aut - 207 pk
Testverslag van de Jaguar XF 2.7 D Premium Luxury APF 6-aut - 207 pk

Type : Luxueuze berline
Prijs van het testexemplaar : 57 370 €
Max. vermogen : 207 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 435 bij 1 900 tr/min
Gewicht : 1 830 kg
Vermogen/Gewicht : 83 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 241 gr/km
L x b x h : 4 961 x 1 877 x 1 460 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 199 gr/km
  • CO = 0,124 gr/km
  • NOx = 0,199 gr/km
  • HC = 0,039 gr/km
  • HC + NOx = 0,238 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km

Autonomie : 69 liter = 760 km
Verbruik
   • van de test : 9,1 l/100
   • op computer : 8,1 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 7,5 l/100
   • Test/Computer : 12 %
   • Test/Theoretisch : 21 %

 


 

De Indische industrieel Tata heeft recent, tegen een ontzagwekkend bedrag uiteraard, de merken Jaguar en Land Rover overgenomen.  Die overname vond plaats op het moment dat de nieuwe XF werd uitgeleverd, alsof deze symbool staat voor de notoire veranderingen die zullen doorgevoerd worden de komende jaren. De Jaguar XF breekt met de tradities die geleid hebben tot de glorie en de decadentie van de constructeur. Met de XF hebben de ingenieurs en de designers in elk geval vastgehouden aan de excellente producties van de laatste eeuw en richten ze zich tegelijk resoluut tot een modernisme dat hun concurrenten ook toepassen. Het resultaat is verbazend !

De confidentialiteit met betrekking tot de leveringen zou te maken hebben met de duurzaamheid van Jaguar.  Dat hebben de ontwikkelaars goed begrepen. De toename van aantrekkingskracht van de luxueuze Duitse berlines maakt dat zij hun potloden gescherpt hebben en afgestapt zijn van hun nutteloze en moordend conservatieve ideeëngoed en het aangedurft hebben om zich op een intelligente manier te laten inspireren door een charisma dat garant staat voor succes.  Zonder uiteraard het legendarische Britse flegma te verloochenen : je moet ook niet overdrijven ! Raffinement is nog steeds van de partij, net zoals comfort. 

De sleutel houden we veilig opgeborgen in onze zak wanneer we op weg zijn naar een eerste ritje met ons speelgoed voor deze week. Het achterste is hoger dan bij de S-Type, waardoor de koffer optisch een omvang krijgt die laat vermoeden dat er een imposant volume voor bagage beschikbaar is.  Dit komt de aerodynamica ten goede (een Cx van 0,29).  De snoet heeft opnieuw een agressieve look met in het midden van het raster het logo met de opengesperde muil. De gebruikelijke rondingen van het merk hebben plaats geruimd voor meer scherpere lijnen. Gigantische negentien duims wielen vullen perfect de wielkasten op.  We staan wel degelijk voor een legende zoals er wel nog te vinden zijn bij Jaguar ! Laat ons maar eens instappen...

Het portier wordt ontgrendeld en Sesam opent zich. We nemen plaats in de brede zetels. Aandacht voor detail : dat is onze eerste indruk wanneer we plaatsnemen in de XF. Er is aluminium, echte eikenhouten inleg op die plaatsen waar het leder zou kunnen beschadigd worden door de nagels, het leder dat trouwens het volledige instrumentenbord bekleedt alsook het stuur. Je vindt hier generositeit, volume, rationaliteit, en meer…  De ruimte tussen de twee zetels wordt opgevuld door een tunnel waarin wat opbergvakken en het mechanisme van de transmissie worden opgeborgen en op kop de knop die zo meteen dit prijsbeest zal doen ronken op de tonen van een zes cilinder diesel. 

De schermen die we tussen de spijlen van het stuur zien afficheren enkel de nodige informatie : de snelheid, het toerental, de tijd, de versnelling waarin je je bevindt, de snelheid die de snelheidsregelaar aanhoudt en desgewenst het verbruik, de resterende autonomie, de gemiddelde snelheid of de totaaltellers van de kilometerteller. Het centrale systeem omvat de besturingselementen van de GPS, een parkeerhulp met camera, de boordcomputer, airco, Bluetooth® telefonie, het audiosysteem, etc. Op het stuur vind je ook een paar toetsen voor de snelheidsbeperker/regelaar en voor de radio en erachter de peddels die dienen voor een meer dynamische rijstijl. 

Een druk op de startknop laat de motor ronken en zet de tandwielen in werking die de JaguarDrive Selector naar boven laten komen. Daar droomden we nu al van sinds 1968 en Stanley Kubrick’s “2001 : Space Odyssey”! Met de voet op de rem draaien we aan de versnellingsknop, gedaan met de versnellingspook die je de ganse rit in je hand houdt.  Zonder enig lawaai zetten de vierhonderd vijfendertig Newton meter deze salon op wielen in beweging, om de inzittenden in opmerkelijk veel comfort en efficiënt naar hun bestemming te brengen. 

Sommigen vinden dat de V6 diesel wat pit mist : maar, geen gezeur, de XF gaat snel wanneer je op het gaspedaal drukt. De flitspalen zullen je al snel genoeg terug tot de orde roepen. Net zoals zijn grote broertjes is de nieuwe Jaguar een wagen die uitnodigt tot rustig rijden. Tegenover de concurrentie zal hij het op motorisch vlak moeten afleggen. Het is dan ook niet de bedoeling om te bruuskeren, maar de passagiers in alle rust en comfort naar hun bestemming te voeren. 

Op het asfalt doen de brede banden en de ophanging hun werk perfect, met als resultaat een precies stuurgedrag in alle stilte en met al het comfort dat we gewend zijn van een top-klasse Jaguar. Wie zich wil onderscheiden met zijn wagen tussen de gebruikelijke Duitsers hoeft er maar eens de bewonderende blikken van de voorbijgangers op na te slaan om zichzelf ervan te overtuigen dat zijn keuze voor een nieuwe Jaguar XF echt wel de goeie was. Enkel de kleine koffer vinden wij een minpuntje, al kan je er wel twee golftassen in kwijt. 

 

 

André-Louis De Laet
Augustus 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com