U bent hier : Testritten voertuigen > Jeep > Patriot 2.0 CRD Limited 6-man - 140 pk
Testverslag van de Jeep Patriot 2.0 CRD Limited 6-man - 140 pk

Type : 4x4
Prijs van het testexemplaar : 27 555 €
Max. vermogen : 140 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 310 bij 1 750 tr/min
Gewicht : 1 685 kg
Vermogen/Gewicht : 61 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 199 gr/km
L x b x h : 4 408 x 1 785 x 1 658 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 180 gr/km
  • CO = 0,104 gr/km
  • NOx = 0,222 gr/km
  • HC = 0,033 gr/km
  • HC + NOx = 0,255 gr/km
  • Partikels = 0,024 gr/km

Autonomie : 51 liter = 690 km
Verbruik
   • van de test : 7,4 l/100
   • op computer : 7,0 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,7 l/100
   • Test/Computer : 6 %
   • Test/Theoretisch : 10 %

 


 

Ongeacht de opmerkingen die 4x4 rijders vaak mogen incasseren, bestaan er toch nog voertuigen die in tegenstelling tot wat je zou verwachten, een stuk minder verbruiken dan veel gulzige energievreters. ’t Is te zeggen, beduidend minder dan pakweg het vliegtuig dat vele zogenaamde goeddoeners elk jaar opnieuw nemen voor hun twee weken vakantie in de zon ergens op een ver continent. De Jeep Patriot is zeker en vast één van die voertuigen met een onverwacht verbruik.

Sinds de Willis werd geïmporteerd in Europa om een eind te maken aan een oorlog die ongetwijfeld niet één van de mooiste pagina’s uit onze geschiedenis is, heeft het rijden met een Jeep een zeker aura gekregen. En Jeep heeft die kaart ook steeds goed uitgespeeld bij de presentatie van de – tot nu toe zes – modellen : Cherokee, Commander, Compass, Grand Cherokee, Patriot en Wrangler.

Met de Patriot, richt Jeep zich op een kleine niche waarin we ook reeds de Compass en de Dodge Caliber terugvinden, die trouwens hetzelfde chassis hebben. De Patriot geeft er een iet of wat primitief viriele toets aan, iets bruter, abrupter. De voorkant ziet er hetzelfde uit als op de andere Jeeps, met de zeven rechthoekige roosters. Voor de rest wordt het koestwerk gekenmerkt door de hoekige vormen. Ook binnenin van hetzelfde laken een broek : geen overdreven fantasietjes en het zwart camoufleert de goedkopere materialen een beetje. Dit is wat een Jeep klant zoekt !

Het model dat wij van de invoerder aan een test mochten onderwerpen was de Patriot Limited, die uitgerust is met een snelheidsregelaar, airco, radio-CD, lederen zetels en een lederen stuur, controle van de bandendruk, getinte ruiten achteraan, elektrisch bediende ruiten, verwarmde zetels, een alarm, zes airbags, zijdelingse bescherming en de traditionele elektronische hulpmiddelen als daar zijn ABS, ESP, hulp bij nood remmanoeuvres, etc. Wat wel ontbreekt zijn parkeersensoren die toch wel heel handig zouden zijn om de wagen te behoeden voor schade.

Dankzij deze opties is de Patriot één van de goedkoopste echte 4x4’s op de markt voorzien van een integrale transmissie « Freedom Drive I ».  Het gaat hier over een voorwielaangedreven wagen die bij verlies aan grip in een oogopslag het vermogen naar de achterwielen overbrengt. Er is zelfs een klein hendeltje in chroom dat toelaat tot zestig percent van het koppel naar de achterwielen over te brengen in moeilijke situaties. Maar, reken niet op een reductiekast om uit de modder te geraken. Daar doen andere modellen van het merk het dan toch wel beter !

De Patriot pretendeert niet veel troeven te hebben in uitgeholde wegen en modderpoelen. Dat is niet zijn terrein bij uitstek. Hij heeft het eerder gemunt op ondergesneeuwde wegen bij lage snelheid, een glad winters parcours en uiteraard de stad, waarvoor hij over een aantal geschikte kwaliteiten beschikt. De vering bijvoorbeeld is afgesteld op comfort, waardoor je de Patriot gemakkelijk kan gebruiken voor de zondagse tripjes en zelfs voor langere trajecten zonder rugpijn te krijgen. Het relatief hoge zwaartepunt zal u er tijdig aan herinneren dat hij de rustige ritten verkiest boven de sportieve uitstapjes.

Om het in Europa te maken, moet je een diesel hebben. Dat heeft de Chrysler groep goed begrepen. Ze doen beroep op een Duitse motor die tegelijk gekend staat om zijn zuinige karakter als om zijn geluidloosheid. De twee liter CRD is gelinkt aan een manuele zesversnellingsbak met goed gespreide overbrengingsverhoudingen. Hij is iet of wat nerveus, maar dat vergeef je al gauw wanneer je het verbruik ziet.

De Patriot is bovendien ook goed moduleerbaar en biedt met gemak plaats aan twee volwassenen achteraan. De specifieke vormgeving van de rugleuning van de zetels vooraan zorgt ervoor dat er voldoende beenruimte is voor de passagiers achteraan. Wie in het midden zit zal zijn beenruimte moeten delen met de indrukwekkende transmissietunnel. De hoekige vormen van het koetswerk zorgen voor een paar liters extra laadvolume. Wanneer je de achterbank en de rugleuningen van de tweede rij neerlegt, krijg je een groot laadruim. En voor wie houdt van uitstapjes die geheid eindigen met een picknick zullen de optionele Boston luidsprekers in de achterklep zeker een troef zijn voor de leuke – muzikale - avondjes.

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Décember 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com