U bent hier : Testritten voertuigen > Land Rover > Discovery 2.7 TDV6 HSE APF 6-aut - 190 pk
Testverslag van de Land Rover Discovery 2.7 TDV6 HSE APF 6-aut - 190 pk
Type : 4x4
Prijs van het testexemplaar : 58 500 €
Max. vermogen : 190 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 440 bij 1 900 tr/min
Gewicht : 2 590 kg
Vermogen/Gewicht : 54 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 355 gr/km
L x b x h : 5 106 x 1 972 x 2 095 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 270 gr/km
  • CO = 0,094 gr/km
  • NOx = 0,317 gr/km
  • HC = 0,013 gr/km
  • HC + NOx = 0,330 gr/km
  • Partikels = 0,050 gr/km
 
Autonomie : 82 liter = 610 km
Verbruik
   • van de test : 13,4 l/100
   • op computer : 12,5 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 10,2 l/100
   • Test/Computer : 7 %
   • Test/Theoretisch : 31 %

a

a

 


 

De legende van Land Rover blijft bestaan, dat heeft ongetwijfeld te maken met zijn reputatie van onverwoestbaarheid, of zoals het vandaag de dag wel wordt genoemd : duurzaamheid. Het lijkt wel alsof zeventig percent van de Land Rovers die sinds de zomer van 1947 werden gebouwd vandaag nog steeds rondrijden. De eerste tien jaar was Land Rover Brits, tot het in 1994 in Duitse handen viel en uiteindelijk in 2000 onder de hoede van de Ford groep kwam. Sinds 2008 heeft de Indische industrieel TATA het bedrijf overgekocht van het Engelse Gaydon. Er zijn er die vinden dat een Land Rover een duidelijk verlengstuk is van de viriliteit van zijn bestuurder. Voor anderen is een Land Rover niet zomaar een wagen maar een heuse levensstijl ! 

Wij kregen van de invoerder een gloednieuwe Discovery TDV6 HSE in test, zelfs nog niet ingereden, waarmee twee kilometer ongemerkt afleggen wel degelijk een Mission Impossible was. Koetswerk in oranje, bedekt met reclamepanelen van de « G4 Challenge » en bovenop het dak nog eens een vaste rail met lampen, de Discovery ziet er uit als een heus monster op de straat. Bij de eerste kennismaking zijn we al meteen onder de indruk van de imposante afmetingen... We nemen eerst rustig de tijd om alle functies aan boord goed in ons op te nemen. Het programma van deze week : autosnelweg en andere gewone asfaltwegen, stadsverkeer tijdens de spitsuren en wat buitenwegjes. Maar ook een heus off-road traject dat in een ander artikel zal toegelicht worden door onze specialist ter zake, Poisin. 

De derde generatie Land Rover Discovery heeft sinds de eerste versie die dateert uit 1989 al heel wat vooruitgang geboekt en is ook een stuk luxueuzer geworden. Een imposant model, dat zich prijsgewijs situeert tussen de Range Rover en de Defender, en een gedurfd compromis sluit tussen een comfortabele wegligging enerzijds en ongebruikelijke off-road kwaliteiten anderzijds, en dat alles in een formaat dat zelfs toelaat een derde rij bij te voegen die plaats biedt aan twee volwassenen. De ingenieurs hebben er zelfs op gelet dat de ruiten opklimmen zodat iedereen aan boord kan genieten van het uitzicht zonder er een stijve nek aan over te houden. 

De Discovery is gebouwd op hetzelfde platform als de Range Rover Sport : maar het koetswerk is hoekiger waardoor er binnenin meer ruimte is. De drie afzonderlijke stoelen van de tweede rij kan je moeiteloos één voor één opklappen en intrekken. Dankzij een aantal zeer doordachte kenmerken kan de Discovery zich zelfs op het terrein van de monovolumes wagen. Ondanks de goede remmen een een pak elektronische rij-hulpmiddelen is dit nog steeds niet het ideale voertuig voor op de baan: het gewicht, de afmeting van de banden, de hoogte en het hoog geplaatste zwaartepunt blijven pijnpunten in vergelijking met de moderne berlines … 

De Discovery 3 onderscheidt zich van de rest op drie vlakken : het dieselblok van PSA-Ford, het hertekende chassis en de elektronica aan boord. De 2.7 TDV6 is dezelfde die we ook al tegen kwamen in sommige Jaguars, Fords, Citroëns en Peugeots. Om over voldoende koppel te beschikken in de lage toeren werd één van de twee turbocompressoren weggenomen en dus ook wat zuivere paardenkracht.  Wanneer je een aanhangwagen van meer dan drie ton moet trekken besef je dat dit een goede keuze is geweest. Het voertuig dat wij in test hadden was uitgerust met een automaat waarvan de zes versnellingen perfect gespreid lagen. De overbrengingen gebeuren zacht en wanneer je de voet op de rem houdt zal er automatisch naar een lagere versnelling overgeschakeld worden. Je kan kiezen tussen drie verschillende modi : Sport, Drive en sequentieel met de CommandShift modus. Tijdens ons traject hebben we nooit beroep gedaan op deze laatste. 

De Discovery 3 beschikt over een zelfdragend koetswerk met onafhankelijke ophanging. Niet alleen wordt daardoor het zwaartepunt verlaagd maar tegelijk zorgt het voor extra ruimte binnenin. Het extra gewicht dat dit met zich meebrengt is verwaarloosbaar wanneer je de meer dan drie ton in beschouwing neemt als je twee volwassenen met bagage aan boord hebt. De pneumatische ophanging zorgt voor een perfecte vering en vangt de oneffenheden in de weg opmerkelijk goed op. Je kan de rijhoogte ook verhogen wat interessant is wanneer je off-road gaat, een middelmaat is ideaal voor het rijden op gewone wegen en tenslotte kan je rijhoogte ook verlagen, wat de toegang tot het interieur en de koffer vergemakkelijkt. 

De continue berichtgeving over het veranderende klimaat en het afsmelten van de poolkappen zal sommigen ongetwijfeld aanzetten een Discovery te kopen, kwestie dat ze zich  nog gemakkelijk kunnen verplaatsen in zestig centimeter water, op met modder overstroomde boulevards of om een boom op het midden van de weg te vermijden. In deze tijden van bankcrisissen is het ongetwijfeld interessanter om te investeren in een goede duurzame wagen dan in aandelen die meer weg hebben van een loterij dan van een belegging ! 

 

 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
October 2008


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com