U bent hier : Testritten voertuigen > Lexus > Lexus RX400h 3.3 hybride CVT - 211 pk
Testverslag van de Lexus RX400h 3.3 hybride CVT - 211 pk
Type : Luxueuze SUV
Prijs van het testexemplaar : 63 470 €
Max. vermogen : 211 pk bij 5 600 tr/min
Max. koppel : 320 bij 4 700 tr/min
Gewicht : 2 075 kg
Vermogen/Gewicht : 75 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 268 gr/km
L x b x h : 4 760 x 1 845 x 1 680 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 192 gr/km
  • CO = 0,300 gr/km
  • NOx = -0,030 gr/km
  • HC = 0,030 gr/km
  • HC + NOx = 0,030 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km
 
Autonomie : 61 liter = 540 km
Verbruik
   • van de test : 11,3 l/100
   • op computer : 9,5 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 8,1 l/100
   • Test/Computer : 19 %
   • Test/Theoretisch : 40 %

 


 

Het streven naar een almaar lager verbruik en een kleinere CO2 uitstoot zorgt ervoor dat een paar industriëlen die toch wel met de toekomst van onze planeet inzitten een aantal studies voeren naar reële, doenbare alternatieven.  Toyota heeft zich samen met zijn luxueuze filiaal Lexus gelanceerd in hybride wagens die thermische benzineblokken combineren elektrische motoren. Op een paar jaar tijd heeft deze Japanse constructeur zich dan ook een weg naar de eerste plaats in de wereld gebaand en tegelijk ook komaf gemaakt met zijn imago als grote vervuiler dat hij met de Land Cruiser en Hilux ontegensprekelijk aangemeten kreeg. 

De RX die in 1997 werd gelanceerd was eerst enkel in de traditionele drie liter versie beschikbaar. Vandaag wordt de V6 3.3 liter van drieduizenddriehonderd kubieke centimeter bijgestaan door twee elektrische motoren. Een eerste voor de voorwielen en de tweede voor de achteras. Het systeem wordt nog verder aangevuld met een generator, een elektronisch gestuurde snelheidsverdeler en een nikkel-metaal hydride batterij. 

Bij de lancering maakte de Japanse slogan vooral de allusie op een groter vermogen en niet zozeer op een beperkt verbruik. Laat ons eerst nog eens terugblikken op het artikel uit 2006 om een beter inzicht te krijgen in de drijfveer van de Japanse ingenieurs om meer dan twee ton met een indrukwekkende gezwindheid te laten bewegen zodat je in alle veiligheid een inhaalmanoeuvre kon uitvoeren. Wetende dat ook de remmen uit hetzelfde efficiënte hout gesneden waren. De Lexus RX400h is op zich een fantastisch staaltje van technologie dat de verworven kennis en beheersing van de materie van deze constructeur uit het land van de Rijzende Zon perfect illustreert.

De uitrusting bevestigt de keuze van de Japanners : quasi alles wat je ziet is standaard. De opties beperken zich tot een houtinleg, een elektrisch dak en het navigatie en communicatie pack waarin vocale bediening, GPS met kleurenscherm, achteruitrijcamera en een audiosysteem met BlueTooth® telefonie zitten. 

Dit GPS systeem blijft één van de betere op de markt met een extra troef die voorziet dat quasi alle functies uit veiligheidsoverwegingen worden geblokkeerd van zodra de wagen zich in beweging zet, zodat je niets meer kan ingeven of veranderen tijdens het rijden. De GSM connectie moet dankzij een technologie die zijn sporen reeds heeft verdiend slechts één keer gebeuren.  Zij het wel zo dat de ontwikkelingen op dat vlak uitermate snel gaan en de voorsprong die de Toyota Lexus daar had stilaan achterhaald wordt. 

De RX400h is een voorwielaangedreven wagen die, wanneer nodig, overschakelt op een vierwielaandrijving dankzij zijn elektrische motor die de achteras aandrijft. De vormgeving werd vanuit een aerodynamisch standpunt bepaald om de krachten nodig om de lucht te doorbreken te verminderen. De voordelen van de hybride motor ondervind je eerder bij een onregelmatige dan bij een vlotte rijstijl.  Het is vooral bij het accelereren en het remmen dat beroep wordt gedaan op  de kwaliteiten van dit systeem dat tijdens het rijden kinetische energie opslaat en deze vrijlaat wanneer het nodig is.  In de stad, bij lage snelheid kan je volop genieten van de stilte van het blok terwijl je toch nog vergast wordt op dat typische gebrom van een V6. 

Wij maakten kennis met één van intrigerende facetten van de hybride technologie toen we thuis vertrokken, op ongeveer achthonderd meter van de grote baan waarvan vijfentwintig meter bergaf. Normaal gezien heeft de boordcomputer voor deze kleine kilometer een megalomaan verbruik aan, dat meestal meer dan vijfendertig liter bedraagt. De RX400h maakt hiervoor in alle stilte gebruik van de elektriciteit opgeslagen in de batterijen en stelt zich tevreden met de energie die opgeslagen werd tijdens de terugrit, onder voorbehoud dat we ons aan dertig kilometer per uur houden.. 

Je went snel aan de RX400h. De theorie achter dit alles mag dan uitermate ingewikkeld zijn, het gebruik ervan is allesbehalve moeilijk en zelfs ronduit simpel. De voet op de rem, een draai aan de contactsleutel en de wagen start zonder het minste geluid te maken... de thermische motor zet zich pas een paar meter verder in gang, de overgang is quasi onmerkbaar. 

De Lexus RX400h heeft niks van een opzichtige, luidruchtige SUV waardoor hij geen doorn is in het oog van de voetgangers.  Al zullen sommigen wel opschrikken net omdat hij zo stil is en bijgevolg soms uit het niets lijkt op te duiken …

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Oktober 2008


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com