U bent hier : Testritten voertuigen > Mercedes > C220 AMG Break 2.2 CDI Avantgarde 5-aut - 163 pk
Testverslag van de Mercedes C220 AMG Break 2.2 CDI Avantgarde 5-aut - 163 pk

Type : Break
Prijs van het testexemplaar : 56 200 €
Max. vermogen : 163 pk bij 3 800 tr/min
Max. koppel : 400 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 650 kg
Vermogen/Gewicht : 73 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 199 gr/km
L x b x h : 4 706 x 1 795 x 1 474 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 180 gr/km
  • CO = 0,034 gr/km
  • NOx = 0,223 gr/km
  • HC = 0,008 gr/km
  • HC + NOx = 0,231 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km

Autonomie : 66 liter = 880 km
Verbruik
   • van de test : 7,5 l/100
   • op computer : 6,8 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,8 l/100
   • Test/Computer : 10 %
   • Test/Theoretisch : 10 %

 


 

Een Mercedes kopen is niet zomaar een wagen kopen ! De legende van het merk met de ‘ster’ is niet meteen die van zoveel andere constructeurs. Er was trouwens een land waar twee Mercedessen die elkaars pad kruisten een goedendag knipperden met de lichten. In die tijd, veertig jaar geleden, kwam je natuurlijk ook maar twintig tot dertig auto’s tegen op een dag. De tijden zijn veranderd. Maar Mercedes is nog steeds even toekomstgericht als toen … 

Met de C220 CDI houdt Mercedes vast aan het achterwiel aangedreven concept, wat zorgt voor een overstuurgedrag dat ondenkbaar is op een voorwiel aangedreven exemplaar. De andere problemen die typisch zijn voor een achterwiel aangedreven wagen  zijn de laatste jaren quasi helemaal verdwenen dankzij de elektronische hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld ESP. Deze systemen zijn zo efficiënt en discreet dat de meeste bestuurders de dag van vandaag zelfs geen flauw benul meer hebben van de schrik die sommige chauffeurs wel eens konden pakken op een glad wegdek in een wagen zonder voorwieltractie. Vandaag rest er enkel nog de centrale tunnel van de transmissieas in de wagen, die eerder hinderlijk is voor de passagier die in het midden zit. 

Het comfort is typisch Duits en de ophanging van de hand van AMG zorgt voor een efficiënte wegligging. Hans-Werner Aufrecht (ex-ingenieur van Mercedes geboren te Grossaspach) en Erhard Melcher (financier) hebben in 1967 het bedrijf AMG opgericht.  In 1999 nam Mercedes AMG over met het doel wagens te produceren met een groot vermogen, uitgaande van de AMG producten. Met de C220 CDI Break is deze missie, op dynamisch vlak, zeker en vast geslaagd. 

Dankzij AMG geniet u van opmerkelijke prestaties en een uitzonderlijke motor. Deze zorgt ervoor dat het koppel van vierhonderd Newton meter op de baan wordt gebracht. Een atletisch temperament zeg maar, en de banden kleven aan de baan. De variabele besturing is perfect gekalibreerd en uiterst precies.  De extra grote remmen zijn krachtig, duurzaam en progressief. Wie op zoek is naar een wagen met vermogen zal in de C220 CDI Avantgarde AMG zijn hartje kunnen ophalen.  Wie gaat voor comfort zal zich beter voelen met de Elegance versie.

Wie break zegt denkt aan ruimte, polyvalentie en functionaliteit. Op al deze vlakken voldoet de C220 CDI aan de verwachtingen. Vergeet niet dat de C220 het kleine broertje is van de C320, die de titel van “Wagen van de Directeur Generaal 2008” in de wacht sleepte. Deze break is ook gegadigd met de gekende kwaliteiten van een berline : veiligheid en wendbaarheid. De cilinderinhoud is verminderd om te voldoen aan de opgelegde normen van de bedrijfsvloten. Er bestaat ook een C200 versie die nog beter tegemoet komt aan de professionele normen.   

Een spectaculaire vooruitgang inzake ergonomie ondervind je dankzij het COMMAND systeem, die het gebruik van de GPS, radio -CD-MP3-disk… een pak eenvoudiger maakt. Met een simpele druk op de toets op het stuur gidst een vriendelijke vrouwenstem u zonder de minste moeite en op een heel logische manier doorheen het menu. Gedaan met de stemherkenningen en het verplicht spellen van de bestemming. Je zegt gewoon de straatnaam en de computer analyseert wat je gezegd hebt, alsof je het tegen een vriend zou zeggen die het noteert en controleert of hij wel alles goed heeft begrepen. Verbluffend efficiënt.  De enige keer dat het bij ons wat haperde was bij de stad ‘Esneux’ die we moesten uitspreken als ‘Eneux’ alvorens de computer het terugvond. 

Wat we niet echt goed begrepen waren de peddels links van het stuur : eentje voor de richtingaanwijzers en de ruitenwissers, eentje voor de snelheidsregelaar, eentje om het stuur te regelen en dan nog eentje waarmee je kan terugschakelen. Rechts slechts één, enkel dat om op te schakelen. Wanneer je lichtjes gestresseerd bent kan dit wel tot enige verwarring leiden. Eén van onze collegae die al meer dan tien jaar Mercedes rijdt vertelde ons dat het bij hem zelfs nog af en toe gebeurt dat hij zijn waarschuwingslichten ontsteekt wanneer hij eigenlijk de cruise control wou uitzetten.  De cruise control wordt duidelijk weergegeven op het instrumentenpaneel wanneer hij geactiveerd is en loopt gestaag op kilometer per kilometer of per tien kilometer. Heel efficiënt !

De C220 CDI Avantgarde AMG is een perfecte wagen voor wie graag af en toe zijn paarden eens de sporen geeft maar zich ook zonder al te veel allures in het verkeer wil begeven. Je zal zeker niemand horen klagen over het lawaai in de C220 CDI, geen storende motorgeluiden of andere. Wat niet meteen in het groot en het breed wordt uitgestreken maar toch aanwezig is, is bijvoorbeeld de preventieve veiligheidsoptie PRE-SAFE® die net voor een impact de wagen en de inzittenden voorbereidt en de schok van de uitgeoefende krachten op de passagiers, op het moment van de impact, aanzienlijk vermindert.

 

 

Mai 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com