U bent hier : Testritten voertuigen > Moto Suzuki > DL 1000 V-Strom - 98pk
Test verslag van de Moto Suzuki DL 1000 V-Strom - 98pk
Type : Trail
Aankoopprijs v/h testmodel : 10.827 €
Maxivermogen bij 7.600 tr/min
Maxikoppel : 101 Nm bij 6.400 tr/min
Gewicht : 235 kg
Autonomie : 22 liter = 350 km
Vermogen/Gewicht : 346 kW/t















 


Trails zijn ontworpen met het oog op polyvalentie. Hun basis is het terrein en zij zijn in het motorlandschap verworden tot wat de 4x4’s zijn in de autosector. Ze werden ook snel ingeschakeld in het straattoneel. De eerste machines van 350 en 500 cm³ wisselden hun vrijetijdslook en noppenwielen voor glanzende kuipen en straatschoeisel en werden tenslotte uitgerust met grotere twinmotoren. Vandaag de dag staan deze polyvalente machines zowel hun mannetje in het straatbeeld als op onverharde wegen. 

De V-Strom 1000 is gebouwd op basis van een stevig perimetrisch aluminium frame, een langere wielbasis, twee watergekoelde viertaktcilinders, een verhoogd zwaartepunt, een stuur met een grote rijkwijdte en een ophangingen met een indrukwekkende veerweg. Dankzij deze eigenschappen is hij stabiel, goed hanteerbaar, levendig en biedt hij een comfort dat lange toerritten met z’n twee toelaat. Bovendien was het testexemplaar uitgerust met alle handige accessoires : valbeugels, handkappen en ruime top- en zijkoffers. Met deze uitrusting wordt het wel moeilijk om tussen de files te rijden. Maar in enkele seconden tijd kan je de zijkoffers verwijderen en transformeert deze machine zich in een heuse paling waarmee je zo door de files flaneert. 

Bij laag toerental, drieduizend toeren per minuut, toont het blok zich verbazend beschaafd. Eens boven de vierduizend toeren toont hij graag zijn kracht. Hij manifesteert zich als een waardige dikke 4-takt twin. Dankzij het rijkelijke koppel kan je lekker schakellui rijden. Volgens mij zou hij zelfs een woonwagen kunnen trekken, zoveel koppel heeft hij. De zesde ‘overdrive’ versnelling, is lang en vermindert het toerental aanzienlijk met als gevolg ook een afname van het verbruik. De injectie met 2 vlinderkleppen, typisch voor Suzuki, en de katalysator, maken dat de V-Strom 1000 voldoet aan de Euro2 normen. 

Om de V-Strom 1000 in alle omstandigheden te beheersen heeft de rijder wel al wat ervaring nodig. Het is ook een stoere motorfiets. Maar eens je vertrokken bent, hoef je maar even het brede stuur te beroeren en hij legt zich al in de bocht, slechts even het rechter pedaal aan te raken om hem recht te zetten. Ga je even naar voor zitten op het zadel of verplaats je het lichaam wat zijdelings, dan gaat de V-Strom meteen waar jij dat wil en dankzij de directe gasrespons kan je nog gemakkelijk manoeuvreren in een scherpe bocht. Wie groot is van gestalte zal wel meer op zijn gemak zijn met de zadelhoogte van 840 milimeter en het gewicht van deze machine. De actieradius staat u met gemak toe om België van Oost naar West te doorkruisen zonder aan de bezinepomp te moeten stoppen ! 

Ook de accessoires van de DL1000 verdienen wat aandacht voor u tot een aankoop overgaat. De windafleider bovenop het standaard windscherm neemt turbulenties ter hoogte van het hoofd weg voor wie wat groter is van gestalte. Een centrale voetsteun vergemakkelijkt het kettingonderhoud en is ook handig bij het tanken. Uw handen zullen u zeker dankbaar zijn in de winter wanneer u uw DL uitrust met handkappen. De valbeugels vermijden schade bij stilstaande valpartijen en beperken de opgelopen schade bij uitschuivers. De drie koffers en de bergruimte onder het zadel bieden meer dan voldoende plaats voor uw bagage, alleen het feit dat je hiervoor 3 verschillende sleutels nodig hebt is wat minder (één voor het contact, de benzinedop en de opbergruimte onder het zadel, een tweede voor de topkoffer en de laatste voor de zijkoffers). De prijs van dit alles is dan weer een grote meevaller.

 

September 2006


 


De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com