U bent hier : Testritten voertuigen > Nissan > X-Trail 2.0 dCi LE 4WD-APF 6-aut - 150 pk
Testverslag van de Nissan X-Trail 2.0 dCi LE 4WD APF 6-aut - 150 pk

Type : SUV
Prijs van het testexemplaar : 33 600 €
Max. vermogen : 150 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 320 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 812 kg
Vermogen/Gewicht : 61 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 214 gr/km
L x b x h : 4 630 x 1 785 x 1 680 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 216 gr/km
  • CO = 0,076 gr/km
  • NOx = 0,202 gr/km
  • HC = 0,015 gr/km
  • HC + NOx = 0,217 gr/km
  • Partikels = 0,006 gr/km

Autonomie : 65 liter = 810 km
Verbruik
   • van de test : 8,1 l/100
   • op computer : 8,1 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 8,1 l/100
   • Test/Computer : 0 %
   • Test/Theoretisch : 0 %


 


 

Één van de concrete toepassingen van de mondialisatie is het uitwisselen van kennis tussen de verschillende autoconstructeurs, die hun troeven verenigen om zo tot een beter resultaat te komen. Zo smelten bijvoorbeeld het Aziatische chassis van een Nissan en het blok van het Europese Renault samen in de tweede generatie van de X-Trail. De look blijft trouw aan de visie van de 4x4 in de jaren tachtig, hoekig, imposant, bruut…

De twee liter dCi met zestien kleppen die huist in de X-Trail vindt men terug in verschillende andere modellen zoals de Espace, de Laguna en de Mégane.  Hij is gereputeerd voor zijn stilte tijdens het rijden en is bovendien relatief zuinig als je rekening houdt met het feit dat het hier toch over een massa van meer dan twee ton gaat wanneer je met het gezin op pad bent. De X-Trail die wij toevertrouwd kregen van de importeur was uitgerust met een automatische zesversnellingsbak om het koppel naar de wielen over te brengen. Deze bracht ons een zekere sereniteit tijdens het rijden, hoewel hij af en toe toch lang in vijfde bleef hangen ook al reden we aan een constante snelheid op de autostrade. We kregen heel wat vragen van lezers over de acceleraties, de topsnelheid, etc. Deze antwoorden vind je gemakkelijk terug in de catalogus van de constructeur. Het zijn toch waarden die van belang zijn voor verantwoordelijke bedrijven die rekening houden met criteria inzake verbruik, onderhoud en veiligheid. 

Het chassis wordt gebouwd op het C-platform van de Alliantie, dat eveneens dienst doet voor de Qashquai.  Bij de X-Trail is de ophanging onafhankelijk, om een comfort te bieden dat die naam waardig is, zonder daarbij af te doen aan de off-road kwaliteiten van de wagen. Het grote leeggewicht en het hoge zwaartepunt zijn eigen aan een SUV. De laatste jaren hebben de constructeurs getracht voertuigen te bouwen met eigenschappen die meer tegemoet komen aan een energiek rijgedrag : we willen er nog even aan herinneren dat je geenszins de dynamiek van een zware en hoge SUV kan gaan vergelijken met die van een break … 

De X-Trail laat zijn kunnen zien wanneer je het asfalt verlaat om wat doorsteekwegjes te nemen. Hoewel het steeds moeilijker wordt om nog zo’n baantjes te vinden bestaan er verenigingen en bedrijven die terreinen openstellen waar je jezelf eens kan overgeven aan de off-road ervaring. De X-Trail die was uitgerust met zeventien-duimsvelgen en banden voor op de baan toonde zich uitermate op zijn gemak tussen de grote off-road mannen. Het overbrengen van de massa, het oversteken van heuvels, rijden op een ondergrond met stenen en het doorsteken van water kost hem totaal geen moeite. De oploop- afloop- en klimhoeken bedragen respectievelijk 29, 23 en 20 graden en de grondspeling is minimum twintig centimeter. Uiteraard zal op scherpe hellingen met nat gras en dikke modder, het gewicht van de X-Trail enigszins een handicap zijn. 

De uitrusting van de « SE » versie uit het top-gamma zal zijn bestuurders zeker weten te bekoren : automatisch ontsteken van de lichten en de ruitenwissers, bediening aan het stuur voor de snelheidsregelaar en de radio, een intelligente sleutel die je in je zak kan laten steken, een geïntegreerd navigatiesysteem met stemherkenning, een achteruitrijcamera die in oranje de voorziene positie van de wagen bij het draaien van het stuur weergeeft, panoramisch open dak, elektrische zetels vooraan die ook verwarmd kunnen worden, getinte ruiten achter …  De BlueTooth® connectie is ideaal voor mensen die continu bereikbaar willen zijn. Je kan trouwens verschillende telefoons tegelijk aansluiten : enkel diegene die eerst gebeld wordt zal direct reageren. De achterklep gaat wijd open en biedt een goede bescherming bij regenweer. De koffer heeft een dubbele bodem en heeft een kantelbare schuif die uitgerust is met variabele opbergruimtes in functie van de behoefte. 

Door middel van een knop in het midden van het instrumentenbord kan je een keuze maken tussen drie verschillende transmissiemodules : 2WD, AUTO en LOCK.  Met de 2WD kan je voorwielaangedreven rijden, dat noemt men de economische functie. In AUTO, ook wel 4WD genoemd, functioneert de X-Trail voornamelijk als voorwieltrekker. Bij verlies van grip wordt het vermogen onmiddellijk verdeeld over de vier wielen om een optimale wegligging te verzekeren. Dat zal het geval zijn bij zware regenval, sneeuw of ijzel. En dan is er ten slotte ook nog de LOCK module die, bij off-road gebruik, het koppel continu voor en achter overbrengt. Boven de veertig kilometer per uur schakelt het systeem automatisch weer over op de AUTO module. 

In de AUTO module waken sensoren permanent over de acceleraties in langsrichting en dwarsrichting en de verticale bewegingen... ABS, elektronische verdeling van de remkracht (EBD), anti-doorslip (TCS) en een stuurcontrolesysteem van de achtste generatie (ESP) leiden het voertuig in goede banen. het ALL MODE 4x4-i systeem kan daarenboven ook nog eens rekenen op assistentie bij het starten op een helling (ADC) en een controle van de snelheid bij afdalingen (CVD). 

 

 

André-Louis De Laet
Juli 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com