Vous êtes ici : Testritten voertuigen > Opel > Zafira 1.7 CDTi Cosmo-OPCLinePack APF 6-man - 125 pk
Testverslag van de Opel Zafira 1.7 CDTi Cosmo-OPCLinePack APF 6-man - 125 pk
Type : Monospace 7z.
Prijs van het testexemplaar : 35 454 €
Max. vermogen : 125 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 280 bij 2 300 tr/min
Gewicht : 1 600 kg
Vermogen/Gewicht : 58 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 213 gr/km
L x b x h : 4 503 x 1 801 x 1 625 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 152 gr/km
  • CO = 0,112 gr/km
  • NOx = 0,120 gr/km
  • HC = 0,018 gr/km
  • HC + NOx = 0,138 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km
 
Autonomie : 58 liter = 730 km
Verbruik
   • van de test : 8,0 l/100
   • op computer : 7,2 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,7 l/100
   • Test/Computer : 11 %
   • Test/Theoretisch : 40 %

© GM Corp.

 


 

De carrière van de Opel Zafira begon in januari 1999, vijftien maanden na de voorstelling van het prototype op het salon van Frankfurt in september 1997. Het model werd meteen goed onthaald door het publiek dankzij de uitzonderlijke moduleerbaarheid die hij te danken heeft aan het « Flex7 » systeem.  Dat systeem laat toe om in een handomdraai van twee plaatsen naar een configuratie met zeven zitplaatsen te gaan.  Gedaan met plaats voorzien in de garage voor de zetels die je uit de wagen haalt. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je ze dan ook kon vergeten er terug in te zetten en dan geen extra passagiers kon meenemen. De zetels verdwijnen onder de bodemplaat van de wagen, waar en wanneer het nodig is !

De Zafira heeft zijn reputatie gebouwd op die functionele rationaliteit. Over een periode van twaalf jaar zijn iets van een twee miljoen exemplaren van de band gerold, die allen hun weg hebben gevonden naar een eigenaar.  De facelift van begin dit jaar moet toelaten om dit commerciële succesverhaal verder te zetten.  De ingenieurs van Opel geven duidelijk de voorkeur aan stevigheid en ernst. Sommigen durven wel eens het woord ‘streng’ in de mond te nemen.  Dat stoïcisme manifesteert zich in de roeping van de wagen. Zijn rijgedrag en comfort zijn daar perfecte voorbeelden van.  En laat dat nu twee van de voornaamste kwaliteiten zijn waar een Zafira-klant naar op zoek gaat.

Om de verkoop opnieuw te boosten koos de fabrikant voor een « downsizing » van de motorisaties.  Deze keer mochten we van de invoerder de nieuwe CDTi turbodiesel van duizendzevenhonderd cm3 in de honderdvijfentwintig pk versie aan de tand voelen.  Dat blok is voorzien van common rail injectie met vier kleppen per cilinder en een onderhoudsvrije partikelfilter. In deze versie nodigt de Zafira vooral uit tot een ‘cool’ rijgedrag. Het eerste resultaat van de vermindering in cilinderinhoud is te merken op vlak van CO2 uitstoot en verbruik. Toch kwamen we een aantal zaken tegen die niet overeenstemden met wat op papier beschreven stond. 

Het maximale koppel komt vrij bij tweeduizenddriehonderd toeren per minuut, wat impliceert dat je bij lage toeren wel wat moeite ondervindt bij het hernemen. Je moet dan ook met de ontkoppelingspedaal wat spelen bij het optrekken, of een versnelling lager gaan. Daarbovenop komt ook dat de turbo soms wat traag reageert. In sommige situaties moet je wachten tot je tweeduizend toeren haalt opdat hij zou reageren. Een andere optie is gewoon meer relaxed gaan rijden en lak hebben aan uitzonderlijke prestaties van een motor. En dat is de houding die wij ons al snel aangemeten hebben om op een totaal andere manier te kunnen genieten van de rit. Al was het ’s ochtends in de files toch niet eenvoudig om even vloeiend mee te gaan in het verkeer als we zouden gewild hebben. 

Ik had ook wat moeite met de hoge zithouding die ik aangemeten kreeg in de zetels vooraan, mijn grote gestalte indachtig.  De passagiers daarentegen waren wel te vinden voor de iets hogere zit op de tweede rij, waardoor ze een goed overzicht kregen over de weg. De facelift heeft er niet echt voor gezorgd dat de Zafira zich anders gaat gedragen : hij blijft even soepel en in de bochten ondervind je al gauw dat dit een wagen is die bestemd is voor de goede huisvader, die bezorgd is om de veiligheid van zijn progenituur. De Zafira is dan ook een referentie op vlak van rationaliteit, ruimte en ernst. 

De aanpak van de Opel ingenieurs is op meer dan één vlak interessant te noemen. Enerzijds is er de aantrekkelijke basisprijs, anderzijds heb je dan wel een ruime waaier aan uitrustingsmogelijkheden, een aantal packs worden op een intelligente wijze voorgesteld. Ons blijven vooral ook de regelbare bi-xenon lichten bij.
De lichtenbundel wordt bediend in functie van de bewegingen aan het stuur... Je hebt ook de Hill Start Assist, die in werking treedt wanneer het voertuig tot stilstand komt op een helling en gedurende enkele seconden automatisch de druk op de schijven aanhoudt om te vermijden dat je de handrem moet gebruiken om te vertrekken zonder achteruit te bollen. Bij het afleggen van een rijexamen kan dat wel goed van pas komen natuurlijk. 

Het panoramische dak is samengesteld uit vier glazen panelen die het gevoel van ruimte in het voertuig benadrukken.  ’s Nachts of bij koud weer kan je gebruik maken van de vier velums om te vermijden dat de koude je letterlijk op de schouders valt. Tussen de dakramen zitten vijf opbergvakken om zonnebrillen, een boek, de knuffel of de Barbie van kindlief, of andere kleine spullen in op te bergen. De Park Pilot vergemakkelijkt het parkeren of het achteruitrijden dankzij de sensoren die in de bumpers zijn verwerkt. 

Als kers op de taart was ons testexemplaar ook nog eens uitgerust met een Europees navigatiesysteem. De BlueTooth ® uitrusting laat toe de GSM voor eens en voor altijd opgeborgen te laten. Telkens je in de wagen stapt wordt het toestel meteen herkend en worden de gesprekken automatisch door de luidsprekers van het voertuig gestuurd. Zo kan iedereen in de auto mee betrokken worden in het gesprek ! 

 

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Januari 2009

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com