U bent hier : Testritten voertuigen > Peugeot > 4007 2.2 HDi Premium 7 z. APF 6-man - 156 pk
Testverslag van de Peugeot 4007 2.2 HDi Premium 7 z. APF 6-man - 156 pk

Prijs van het testexemplaar : 34 300 €
Max. vermogen : 156 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 380 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 825 kg
Vermogen/Gewicht : 63 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 178 gr/km
L x b x h : 4 635 x 1 805 x 1 715 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 191 gr/km
  • CO = 0,221 gr/km
  • NOx = 0,201 gr/km
  • HC = 0,030 gr/km
  • HC + NOx = 0,231 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km

Autonomie : 60 liter = 900 km
Verbruik
   • van de test : 6,7 l/100
   • op computer : 6,6 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 7,2 l/100
   • Test/Computer : 2 %
   • Test/Theoretisch : -7 %

 


 

De rage van de 4x4’s heerst al een aantal jaren en het verbaasde ons dat de Fransen hier niet mee van de koek hapten die enerzijds verguisd wordt door de tegenstanders maar anderzijds geliefd door de vele grote gezinnen. De dagdagelijkse voordelen van een SUV zitten hem vooral in het veiligheidsgevoel, hun efficiëntie bij ongebruikelijke wegomstandigheden (sneeuw, ijzel, modder, water...), hun mogelijkheid om meer dan de door de band vijf toegelaten volwassenen te verplaatsen en hun trekvermogen.  Dit alles kwam wel met een groter verbruik omwille van de SCx waarde van de carrosserie waarmee de eerste 4x4’s werden bekleed. Sindsdien is dit segment gediversifieerd en telt het niet alleen pure off-road wagens maar ook wagens die enkel voor de gewone wegen bestemd zijn en zelfs gek genoeg ook compacte wagens onder wiens koetswerk slechts gewone aandrijvingen en tracties schuil gaan …

De onderzoekskosten voor een constructeur om een nieuw model te creëren in een segment waarin hij nog niet aanwezig is, zijn kolossaal, wat enigszins een rem zette op de pogingen van PSA om een SUV te ontwikkelen en zo de trouwe aanhangers van het merk die hun zinnen hadden gezet op een 4x4 tegemoet te komen. Nochtans is het het lot van de grote merken in de automobielindustrie om te beantwoorden aan de vraag van het cliënteel, als ze deze niet voor kunnen zijn. In 2005 kreeg Mitsubishi, mythische overwinnaar van Parijs-Dakar, te kampen met grote financiële moeilijkheden terwijl het zich boog over de vervanging van de fameuze Outlander. De groep PSA zag daar zijn kans schoon om zich bij hen aan te sluiten en aan een lagere kost te kunnen profiteren van een 4x4 specialist en zo te beantwoorden aan de vraag naar dit soort wagens van hun trouw cliënteel (de 4007 en de C -Crosser). 

De productie van de 4007 vindt plaats op één van de banden van de Mizushima fabriek die uitsluitend gebruikt wordt voor 4x4’s. De 4007 staat vooral bekend om zijn typische hoge agressieve muil en zijn twee liter HDi die met succes het roer overnam van de TDi, die eigenlijk de eerste keuze was van de Japanse constructeur. De fabuleuze motor ontwikkeld door Peugeot die terug te vinden is in de 407 en de 607 heeft, om in dit segment zijn intrede te doen, zijn twee turbo’s ingeruild voor een enkele compressor met variabele geometrie waarbij hij maar liefst iets van een zeventien pk en twintig Newton meter inleverde. Dit neemt echter niet weg dat deze viercilinder belangrijke troeven heeft ook al laat hij van zich horen binnenin de 4007. Zo is hij standaard uitgerust met een partikelfilter en gekoppeld aan een zesversnellingsbak, het is een solide blok dat het nodige vermogen levert wanneer je het nodig hebt. We hopen dat er weldra ook een versie met automatische transmissie beschikbaar zal zijn. Sla er het artikel over de Citroën C-Crosser maar eens op na !

Peugeot heeft ook al lang zijn expertise inzake het onderstel aangetoond. De wegligging is dan ook excellent, zeker wanneer je er rekening mee houdt dat het hier om een SUV gaat en je dit dus totaal niet kan vergelijken met een wagen die voorzien is van dezelfde technologie. Hetzelfde geldt voor de remmen, ook al is er de laatste jaren een grote vooruitgang geboekt op dit vlak is er nog steeds geen vergelijk tussen een berline en een SUV, omwille van het hogere zwaartepunt en het grotere gewicht van de SUV’s. Over gewicht gesproken, het dakpaneel van de 4007 weegt vijf kilogram minder omdat het vervaardigd is uit aluminium in plaats van staal. Daardoor komt het zwaartepunt vier millimeter lager te liggen. 

In het domein van de pseudo-alle-terreinwagens is de concurrentie legio. Het prijskaartje van de Peugeot SUV is niet meteen een troef ten opzichte van de beter geprijsde concurrenten. De 4007 moet het duidelijk hebben van het ontzag voor het merk en van het trouwe cliënteel. Daarvoor krijg je dan ook wel een niet alledaags voertuig en zeven zitplaatsen die heel handig zijn voor de kinderen of voor korte verplaatsingen. De opklapbare bank achteraan is niet echt eenvoudig te hanteren en is eerder stug en niet makkelijk bereikbaar. Gelukkig maakt ze opgeborgen in de bodemplaat ruimte voor een grote, volumineuze koffer. 

Ook op vlak van high-tech is de lijst van de uitrustingen niet van de minste. Zo krijg je standaard een high precision audio systeem, een boordcomputer, een achteruitrij-camera die automatisch aangaat wanneer je in achteruit schakelt, een Bluetooth® connectie voor de GSM, een GPS die makkelijk te bedienen is, op uitzondering van de manier waarop het traject wordt weergegeven... Wij vinden het jammer dat de ventilatieroosters weer omgeven zijn door een kader in geborsteld metaal dat toch nog voldoende blinkt om bij de minste zonnestraal storend te gaan werken in de achteruitkijkspiegel. Het testexemplaar waarover wij beschikten was uitgerust met een trekhaak wat bevestigt dat de 4007 wel degelijk bedoeld is om als werkpaard ingeschakeld te worden. 

 

 

Juni 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com