U bent hier : Testritten voertuigen > Peugeot > 308-SW 1,6e THP Premium pack 6-man - 150 pk
Testverslag van de Peugeot 308-SW 1,6e THP Premium pack 6-man - 150 pk
Type : Break
Prijs van het testexemplaar : 28 330 €
Max. vermogen : 150 pk bij 5 800 tr/min
Max. koppel : 240 bij 1 400 tr/min
Gewicht : 1 561 kg
Vermogen/Gewicht : 70 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 177 gr/km
L x b x h : 4 500 x 1 815 x 1 566 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 177 gr/km
  • CO = 0,292 gr/km
  • NOx = 0,025 gr/km
  • HC = 0,029 gr/km
  • HC + NOx = 0,054 gr/km
 
Autonomie : 60 liter = 800 km
Verbruik
   • van de test : 7,5 l/100
   • op computer : 7,1 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 7,5 l/100
   • Test/Computer : 6 %
   • Test/Theoretisch : 0 %

 


 

 

 

Benzinewagens hebben een paar voordelen ten opzichte van diesels : ze zijn over het algemeen stiller, minder duur in aankoop en de taksen liggen lager. Nu het verschil aan de pomp ook begint te minderen moet je al heel wat kilometers afleggen om die meerkost terug te winnen. Deze week kregen wij van Peugeot een 308 SW (Station Wagon) uit het topgamma in test en die konden wij echt wel smaken. De gebruikte materialen binnenin zijn kwalitatief en zullen de liefhebbers van donkergrijze en zwarte tinten zeker weten te behagen. 

Het model dat wij in test hadden beschikte over twee bijkomende uitneembare zetels zodat we ons voor de korte trajecten zonder bagage met zeven konden verplaatsen. Deze twee zetels waren makkelijk te verwijderen wanneer we er met z’n vieren op uittrokken en plaats nodig hadden voor onze mappen, de computers en twee beamers. Om de nieuwe strategieën van onze groep uiteen te zetten bij verschillende bedrijven moesten we in één week tijd heel wat verplaatsingen doen. 

De rijhouding, het comfort van de zetels en de ergonomie stonden ongetwijfeld bovenaan op het lastenboek bij de conceptie van deze wagen. Het instrumentenbord heeft een grote zichtbaarheid naar voren. De keuze van de ingenieurs om één vloeiende lijn te houden tussen de agressieve voorpartij – die al kenmerkend wordt voor Peugeot – en de mini spoiler boven de achterruit heeft als voornaamste doel het ganse bovenoppervlak open te houden voor de lichtinval door het gebruik van een indrukwekkend glazen panoramisch dak.  De inzittenden kunnen op die manier ten volle genieten van gezellige zonovergoten herfstdagen dankzij de meer dan vijf vierkante meter aan ramen... De zichtbaarheid naar de straat toe daarentegen is wat minder. Gelukkig zijn er de achteruitrijsensoren en passen de zijspiegels hun hoek aan wanneer je in achteruit schakelt …

Binnenin de wagen zijn de opbergvakken aangepast aan de verschillende behoeftes van de passagiers : flessenhouders van meer dan een liter in de deuren, schuiven onder de voorzetels en vooral een grote koffer die zoals gewoonlijk opent met een achterklep, maar ook van binnenuit, mocht je tijdens het rijden nog iets nodig hebben dan hoef je niet noodzakelijk uit te stappen. Het zijn vooral de ervaring en de feedback van bijna één miljoen 307 SW en break rijders die de ontwerpers van de 308 hierin hebben geïnspireerd. 

Het blok van de Leeuw uit Sochaux is relatief discreet, ondanks de directe turbo-inspuiting onder hoge druk (THP) die mee bijdraagt tot de downsizing van de cilinderinhoud.  Deze motor is gekend voor zijn soepelheid bij lage toeren en de beschikbaarheid doorheen het ganse toerengebied. In de hoge toeren zal een aandachtige luisteraar de vier cilinders kunnen horen die over voldoende cavalerie beschikken voor het nodige plezier binnen de toegestane normen. 

PSA heeft een nieuwe manuele versnellingsbak ontwikkeld die het bedrijf alle eer aandoet. Deze is transversaal geïmplanteerd in het verlengde van de motor, is uitermate compact en staat garant voor een goede draaicirkel. Met de eerste vijf versnellingen kan je dynamisch rijden terwijl de zesde versnelling vooral het verbruik gaat beperken en op snelle trajecten het geluid aanzienlijk intoomt. 

De gewichtstoename van de wagen is te verklaren door de vele veiligheidsattributen die voorzien zijn om de veiligheid van de inzittenden te verzekeren en natuurlijk ook deels door het panoramisch dak dat een sterkere ophanging vergt en de remmen zwaarder belast, dat zijn dan ook navenant grote schijven (vooraan geventileerd). De noodrem wordt snel geactiveerd en het duurt een paar kilometers om eraan te wennen en bijgevolg een efficiënte dosering te vinden. Het ESP systeem, dat dezer dagen een vereiste is om te voldoen aan de EuroNCAP normen kan in theorie uitgeschakeld worden, maar treedt toch automatisch in werking wanneer het chassis belast wordt. 

Peugeot heeft ons steeds verwend met een uitzonderlijke wegligging van de voortrein. Er was dan ook totaal geen reden om de geslaagde combinatie van omgekeerde pseudo-McPherson gekoppeld aan een antirolstang te wijzigen. De stalen achtertrein heeft een vervormbaar achterstuk. De onderhoudsintervallen zijn redelijk ruim en het zou dan ook niet interessant zijn voor de gebruikers mochten zij tussendoor toch naar de garage moeten voor kleine herstellingen, daarom ziet Peugeot ook specifiek toe op een onberispelijke kwaliteit, tegelijk verzekeren zij daarmee de loyaliteit van hun cliënteel. 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Oktober 2008


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com