e
 

 
U bent hier : Testritten voertuigen > Peugeot > 207-SW-Sporty 1.6 HDi FAP 5-man - 109 pk
Testverslag van de Peugeot 207-SW-Sporty 1.6HDi APF 5-man - 109pk

Type : Station Wagon
Prijs van het testexemplaar : 24 795 €
Max. vermogen : 109 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 240 bij 1 750 tr/min
Gewicht : 1 350 kg
Vermogen/Gewicht : 59 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 148 gr/km
L x b x h : 4 156 x 1 748 x 1 555 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 130 gr/km
  • CO = 0,024 gr/km
  • NOx = 0,018 gr/km
  • HC = 0,182 gr/km
  • HC + NOx = 0,200 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km

Autonomie : 50 liter = 880 km
Verbruik
   • van de test : 5,7 l/100
   • op computer : 5,7 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,0 l/100
   • Test/Computer : 0 %
   • Test/Theoretisch : 14 %

 


 

De laatste decennia zijn de auto’s nogal toegenomen in gewicht en volume. Wie herinnert zich nog de berlines en de breaks uit de jaren zestig ? Die zijn niets meer in vergelijking met de buitenmaatse afmetingen van de kleine stadswagens van vandaag, vooral nu je zoveel station wagons ziet rondrijden. Eén van de reclamespotjes zegt het zelf : dat de kleintjes nu ook alles hebben van een grote ! Voor de kopers bieden zij een interessante oplossing inzake volume t.o.v. de wagens uit de hogere segmenten. 

Twintig centimeter meer in de lengte, vijf in de breedte en vier in de hoogte t.o.v. de 206 SW ... De koffer tekent voor maar liefst vijfentwintig liter meer. En de knieën van de passagiers achteraan hoeven niet meer tegen de kinnebak geduwd te worden. De prominente neus tenslotte werd hertekend en is nu goed voor de maximale score van drie sterren bij de EuroNCAP crashtest met betrekking tot de bescherming voor de voetgangers. Bij een frontale impact sleept de 207 vijf sterren in de wacht dankzij de vier airbags vooraan en de gordijnairbags die standaard op alle versies zitten. 

De 207 SW (Station Wagon) verscheen voor het eerst in juli 2007, wat slechts een jaar na de lancering van de berline is. Vergeet niet dat bij de 206, Peugeot er vier jaar over deed om een break versie te brengen... Het was bovendien belangrijk voor het merk uit Sochaux om op gepaste wijze te kunnen concurreren met zijn nationale concurrent die de komst aankondigde van de Clio Estate of GrandTour afhankelijk van het land van bestemming. 

De 207 blijft een voorwielaangedreven wagen met een dwars geplaatst blok. Het model dat wij testten was uitgerust met een diesel van zestienhonderd cm3 met een vermogen van 110 pk. Dat is één van de talrijk geproduceerde blokken van PSA-Ford die er in twee vermogensversies is : de 90 pk versie met partikelfilter en de 110 pk waarmee de 207 standaard wordt uitgerust. Deze 1600 cm3 vind je terug in de 206, 207, 307, 308 en 407, de C3, C4, C5 en Picasso van Citroën, de C30, S40 en V50 van Volvo en de Ford Focus en C-Max. 

Ons testmodel was voorzien van een manuele vijfversnellingsbak die uiteraard vooral bedoeld is voor stadsgebruik al is hij ook niet vies van een stukje snelweg. Het koppel is indrukwekkend voor zo een klein blok, vooral ook omdat hij indien nodig ook nog eens een overboost van 20 extra newton meter ter beschikking stelt. Deze motor is discreet, gewillig en soepel en zorgt dan ook voor het nodige rijplezier, zonder daarbij al te veel te verbruiken. 

De vormgeving van de 207 heeft twee grote voordelen : de grote koffer samen met het feit dat je met één enkele hand de zetels 60-40 kan opklappen stelt een laadruim ter beschikking dat amper zijn gelijke kent in zijn categorie. Anderzijds hebben de ingenieurs ook de afdekhoes van de koffer herbedacht zodat je die nu langs de achterkant van de koffer kan openen bij stilstand of langs de binnenkant wanneer je aan het rijden bent. Gedaan dus met stoppen langs de kant van de weg omdat de knuffel nog in bagage steekt ! De 207 SW behoudt het kofferraampje dat kan opengeklapt worden, wat handig is wanneer je in de stad in een dichte rij geparkeerd staat. 

Zoals we al wel gewoon zijn van Peugeot, zijn de ingenieurs het comfort en de wegligging niet uit het oog verloren, waardoor de oneffenheden van de wegen efficiënt worden weggewerkt en de wagen over een ongeziene stabiliteit beschikt die zelden in het gedrang komt, zelfs bij moeilijke weersomstandigheden. De ESP is gelinkt aan de stuurbekrachtiging (SSP functie – Steering Stability Program) om zo de controle van het voertuig bij plotse krachtige remmanoeuvres te vergemakkelijken. De remafstand kan zo tot tien percent ingekort worden. 

Bij de opties vinden we variabele stuurbekrachtiging, elektrisch inklapbare buitenspiegel, automatische bi-zone airco... Peugeot werkte het concept van lichtinval in de wagen ook verder uit. Het dakraam laat volop het zonlicht binnen wat af en toe zelfs hinderend is voor de bestuurder. Om de zonwering dicht te trekken moet je stoppen, of je moet gezegend zijn met een lange arm die tot achter in de wagen reikt... Wellicht dat hiervoor weldra wel een elektrisch bedieningssysteem zal voorzien worden !

 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
November 2008


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com