U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Renault Laguna 1.5 dCi Expression mbv6 - 110cv
Testverslag van de Renault Laguna 1.5 dCi Expression mbv6 - 110cv
Type : Gezinswagen
Aankoopprijs v/h testmodel : 24.400 €
Maximaal vermogen bij 4.000 tr/min
Maxikoppel : 240 Nm bij 2.000 tr/min
Gawicht : 1.461 kg
Autonomie : 66 liter = 770 km
Vermogen/Gewicht : 55 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 160 gr/km
Theoretische uitlaatgassen
• CO2 = 136 gr/km
• CO = 0,406 gr/km
• NOx = 0,216 gr/km
• NOx + HC = 0,251 gr/km
• Partikels = 0,022
gr/km

a

a

a

a

a

a

 


 

Downsizing !  De cilinderinhoud van het motorblok van een wagen verlagen om zo minder te verbruiken en minder CO2 te produceren. De opwarming van de aarde is één van de meest besproken onderwerpen in de media dezer dagen. En ook al vertegenwoordigen de particuliere voertuigen slechts dertien percent van de CO2 uitstoot in ons land, toch moeten we ons hier zorgen over maken.  Wat auto’s betreft kan men natuurlijk minder gaan rijden. Maar daar heeft het publiek blijkbaar weinig boodschap aan en laat het werk dan ook aan de constructeurs over. Reeds jaren werkt Renault aan het verbruik van zijn motoren. Met de nieuwe Laguna wil de General Manager van Renault, Carlos Ghosn, een statement maken, wat niet het geval was voor de twee vorige versies van dit model. De maatstaf werd bijzonder hoog gelegd deze keer. 

We hebben reeds heel wat Renaults getest. Daaronder ook vier Laguna’s van de twee eerste generaties. Over het algemeen wordt Renault geapprecieerd voor het comfort, de ergonomie en tal van details die van deze wagens « aangename gezinswagens » maken.  Deze berline met het vijftienhonderd cc blok houdt deze traditie ook in eer. Van zodra men plaats neemt achter het stuur of als passagier, voelt men zich thuis !  Je kan je wel maar moeilijk inbeelden dat binnen dit imposante koetswerkt slechts een miniatuur dieselblok schuil gaat. Is het misschien daarom dat we de indruk hebben dat we met een keine wagen op de baan zijn die zich na verloop van tijd toch profileert als een heuse grote berline ? 

De vijftienhonderd dCi begon zijn carrière in 2001 op de Clio.  Om hem af te stemmen op het gewicht en het volume van de Laguna, werd de turbo van deze viercilinder wat bijgesleuteld zodat hij van honderd naar honderdentien pk evolueerde. In vergelijking met de blokken uit de vorige Laguna’s, is dat wat minder. Dit is natuurlijk wel een pluspunt voor de ondernemingen en zelfstandigen op fiscaal vlak. 

De versnellingsbak met zes korte versnellingen compenseert de lichtere motorisatie en komt zelfs verbazend levendig uit de hoek in de eerste vier versnellingen. De vijfde en de zesde zijn langer om het verbruik en de schadelijke uitstoot te beperken. Het resultaat is dat op de route die wij aflegden, we op een verbruik kwamen van iets minder dan zes liter. Je moet weten dat de trajecten eerder kort waren en het blok dus telkens moest opwarmen. Slechts een derde van de door ons afgelegde weg was autosnelweg. 

Desondanks de muizenhonger van het blok, bleven de prestaties dynamisch en konden we makkelijk optrekken wanneer het nodig was. Het stuurgedrag was verbazend licht en levendig. In het begin moesten we hier even aan wennen, maar eens we ermee vertrouwd waren konden we volop genieten van de beweeglijkheid in de stad. Aan de afwerking werd bijzonder aandacht besteed : het sobere interieur van ons testmodel geeft blijk van de nodige sérieux. Het mousse-achtige materiaal dat gebruikt werd voor de bovenkant van het instrumentenbord was zowel zacht voor het oog als bij het aanraken. 

De zetels zijn redelijk stevig maar toch uitnodigend. Ze zijn wel degelijk ontworpen met het oog op vier volwassen personen. Voor de kinderen is achteraan centraal een klapstoeltje voorzien. De opbergvakken zijn enigszins vreemd en nauw, wat niet echt naar de gewoonte is van Renault. De koffer biedt dan weer voldoende volume hoewel het laadvlak wel redelijk hoog is. Maar de vijfde deur vergemakkelijkt de toegang. De voornaamste vooruitgang zal in de nieuwe Laguna wel op gebied van geluidscomfort geboekt zijn. Het aérodynamische gefluit en de rijgeluiden worden perfect beheerst. 

Het bedieningspaneel blijft makkelijk en goed geïntegreerd. Het navigatiesysteem is zeker en vast geavanceerd ten opzichte van vele concurrenten. De boordcomputer speelt op een drafje allerlei belangrijke en minder belangrijke informatie af, alsof hij een rozenkransje aan het lezen is. En de totaalstand van de kilometerteller wordt helaas nog steeds niet permanent vermeld. 

De Laguna III heeft een belangrijke missie. De weinig flatterende commentaren die op de twee vorige versies werden gegeven teniet doen, de strategie van de nieuwe General Manager van Renault inzake het gevoel van degelijkheid bevestigen, bestaande klanten blijven behagen en bovendien nieuwe klanten aantrekken die tot nog toe steeds trouw belven aan de Duitse merken.  Wetende dat deze voor vlootaankopen troeven uitspelen met de hoge restwaarde bij afloop van het contract…

 

Februari 2008


 


 

De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

André-Louis De Laet - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com