U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Grand Espace 2.0 dCi Privilège APF 6-aut - 150 pk
Testverslag van de Renault Grand Espace 2.0 dCi Privilège APF 6-aut - 150 pk
Type : Monospace
Prijs van het testexemplaar : 45 050 €
Max. vermogen : 150 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 340 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 990 kg
Vermogen/Gewicht : 55 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 228 gr/km
L x b x h : 4 856 x 1 894 x 1 746 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 217 gr/km
  • CO = 0,181 gr/km
  • NOx = 0,367 gr/km
  • HC = 0,021 gr/km
  • HC + NOx = 0,388 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km
 
Autonomie : 83 liter = 970 km
Verbruik
   • van de test : 8,6 l/100
   • op computer : 8,3 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 8,2 l/100
   • Test/Computer : 4 %
   • Test/Theoretisch : 5 %

 



De grote monovolumes hebben sinds de lancering van de Voyager in 1983 een heuse opmars gemaakt en kennen steeds meer concurrentie nu ook de grote 4x4’s het op de klanten in dit segment bedoeld hebben. Er zijn immers al heel wat van die 4x4’s die nu ook zeven zitplaatsen aanbieden en zich uitstekend lenen voor lange ritten in alle comfort. Renault had met de vierde generatie van zijn Espace de lat heel hoog gelegd eind 2002 en was uitermate vernieuwend. Maar, in de loop van de voorbije jaren kreeg deze koploper van Renault toch te maken met een aantal nieuwe kapers op de kust. Hoewel de directie besliste de ontwikkeling van de vijfde generatie van de Espace uit te stellen tot de economische toestand iet of wat serener zou zijn, moeten we toch vaststellen dat het vlaggenschip van deze Franse constructeur nog steeds een comfortabele voorsprong behoudt op het merendeel van de outsiders… 

Het weer was nogal ongewoon voor een test van de Renault Grand Espace uitgerust met een 2.0 dCi van 150 pk.  Eerst hadden we sneeuw, een grondlaag die om en bij de vijfendertig à veertig centimeter dik was. Dan kregen we te kampen met temperaturen die razendsnel zakten tot min tien. Daarna kwam ook nog eens een mist opzetten die het landschap een wel heel feeëriek tintje bezorgde.  Als je dan ook nog eens in acht neemt dat het ruimen van de secundaire wegen niet meteen bovenaan de prioriteitslijst van noch de Belgische noch de Zwitserse autoriteiten staat, spreekt het voor zich dat je dergelijke trajecten met de grootste voorzichtigheid aanvat. Want een Grand Espace met vijf volwassenen en hun respectievelijke bagage aan boord weegt toch al gauw twee ton en een half. 

Op de zomerbanden waarmee ons testexemplaar was uitgerust moesten we uiteraard niet rekenen bij het manoeuvreren. Bij de ontwikkeling hebben verschillende criteria de ingenieurs geleid tot het nemen van een aantal heel specifieke beslissingen. Eerst en vooral zijn er de traditionele vier deuren en de immense achterklep waardoor de Espace een meer vloeiende en stijlvolle lijn heeft, maar ook minder gebruiksgericht is dan andere wagens. Dan zijn er de individuele zware zetels die demonteerbaar zijn en waarmee je in de garage een ware zithoek kan opbouwen als je het creatief bekijkt. Dankzij de rails in de bodemplaat is quasi elke opstelling mogelijk. In ons geval hadden we twee man vooraan. In het midden, in de tegengestelde richting hadden we iemand zitten die dus rechtover twee andere passagiers kwam te zitten die op de derde rij zaten en dan ook gewoon een rechtstreekse conversatie met hen kon hebben. De plaats die op die manier vrijkwam aan beenruimte en om bagage te zetten was ronduit indrukwekkend. 

Een aantal functies die wel meer gebruikt worden bij Renault dragen bij tot de glorie van de Espace. De handenvrije kaart die je gewoon in je portefeuille kan laten steken regelt het openen en sluiten van de deuren, dat gepaard gaat met de gebruikelijke “biepbiep”, de startknop voor de motor, de lichten en ruitenwissers die automatisch in werking treden wanneer het nodig is, de snelheidsregelaar die per twee kilometer per uur oploopt, de automatische transmissie die je zodra de wagen in beweging is totaal niet meer opmerkt omdat die zich perfect aanpast aan jouw rijstijl. Met de jaren en de nodige aanpassingen in functie van de correcties die gevraagd werden door de gebruikers zelf, heeft Renault deze hulpmiddelen tot in de puntjes geperfectioneerd en aangepast aan de noden van de klanten. Je kan je nog amper voorstellen dat een sleutel in een slot zou moeten steken om een deur te openen. 

In de winter zijn grote dakramen eerder een plaag dan een zegen, want er komt heel wat koude op je hoofd terecht en daar hou je na een lange trip ongetwijfeld hoofdpijn aan over. De Espace heeft wel een panoramisch dak, maar heeft daarenboven ook een voldoende dikke elektrische velum die net dat negatieve punt tegengaat. Bovendien, zelfs zonder panoramisch dak bieden de twee zijruitjes die de voorruit aanvullen de bestuurder een uitzonderlijk zicht en zorgen ze voor heel wat licht binnenin. 

Renault vervangt de 1.9 en 2.2 dCi door zijn nieuwe 2.0 dCi, die een resultaat is van hun samenwerking met Nissan. Een nieuwe verbrandingskamer, een common-rail van 1600 bar, turbo met variabele geometrie, piëzo-elektrisch bediende injectoren en een distributieketting dragen bij tot het verminderde benzineverbruik. Ondanks de automatische versnellingsbak, de koude en de besneeuwde wegen bleef het verbruik dik onder de negen liter. De vier cilinders werken stilletjes in het volledige toerengebied en dat bevestigt het plezier om met een Grand Espace te rijden en vervolledigt perfect de lijst met andere troeven zoals het comfort voor de reizigers en de ongeziene wendbaarheid voor een wagen van dit formaat. 

De Renault Grand Espace wordt vaak ingeschreven op een bedrijf, omwille van het hoge prijskaartje. Maar het is vooral een wagen om lange afstanden mee af te leggen die bovendien bij stadsgebruik zijn imposante afmetingen totaal doet vergeten dankzij zijn wendbaarheid. Pure magie !

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Januari 2009

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com