R
 

 
Vous êtes ici : Essais automobiles > Renault > Laguna-coupe 2.0 dCi GT 4Control-APF 6-man - 178 pk
Testverslag van de Renault Laguna-coupe 2.0 dCi GT 4Control-APF 6-man - 178 pk
Type : coupé
Prijs van het testexemplaar : 39 050 €
Max. vermogen : 178 pk bij 3 750 tr/min
Max. koppel : 400 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 614 kg
Vermogen/Gewicht : 81 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 188 gr/km
L x b x h : 4 643 x 1 811 x 1 400 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 172 gr/km
  • CO = 0,164 gr/km
  • NOx = 0,137 gr/km
  • HC = 0,018 gr/km
  • HC + NOx = 0,155 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km
 
Autonomie : 66 liter = 930 km
Verbruik
   • van de test : 7,1 l/100
   • op computer : 7 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,5 l/100
   • Test/Computer : -1 %
   • Test/Theoretisch : 9 %

 

 

 

U hebt ongetwijfeld al vaak gehoord over het systeem met de dubbele vooras dat Renault heeft ontwikkeld.  Het Active Drive chassis, ook wel 4Control genoemd, staat garant voor een ongeziene evolutie inzake wegligging.  De voordelen van dit systeem worden gecombineerd met Bridgestone Potenza banden van meer dan twintig centimeter breed, gemonteerd op 18-duims velgen.  En, als kers op de taart, is het stuur aangepast aan een dynamische rijstijl, al u eraan draait wordt deze rotatie meteen overgezet op de voorwielen, en zo bevindt u zich aan het stuur van één van de meest uitzonderlijke wagens van zijn generatie. De 4Control is ook een grote hulp bij het manoeuvreren in de stad en het parkeren.

Renault wou het opnemen tegen de Duitsers op hun eigen terrein, dat van sportieve wagens uit het top-gamma. De Laguna Coupé GT doet stof opwaaien in dat segment, met zijn opmerkelijke troeven die toch wel enigszins verbazend zijn voor de Franse producent die zich al jaren tevreden stelt met het maken van alledaagse wagens. Ook Citroën doet hetzelfde met de nieuwe C5, aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Maar goed dat de Fransen eens tonen wat ze echt in hun mars hebben ! Sommigen kunnen het niet nalaten neerbuigend te zijn over deze wagens en roepen uit dat je maar binnen drie jaar eens moet kijken wat er nog overblijft van die zogenaamde juweeltjes. Die hebben duidelijk geen rekening gehouden met het gigantische werk dat is gestoken in de research en in de ateliers om komaf te maken met alle mogelijke fouten en de perfectie na te streven. Renault verlengt zijn gebruikelijke garantie trouwens tot drie jaar en honderd vijftigduizend kilometer. Ze houden er dus wel degelijk rekening mee dat er veel wordt gereden met hun wagens. 

Dat ondervindt u bijvoorbeeld wanneer u de snelheidsregelaar afzet even voor u de afrit van de autosnelweg bereikt en het gemak van het rijden op kruissnelheid echt ondervindt. Er is veel aandacht besteed aan de details om de wrijvingen te minimaliseren. Dit heeft een directe invloed op het verbruik. Tijdens onze testrit die plaatsvond begin februari met in het begin temperaturen van dik onder de nul graden, gevolgd door sneeuw en ijzel, nam de Laguna genoegen met zeven liter per honderd kilometer, zonder dat we hiervoor moeite moesten doen. En dat is toch wel opmerkelijk als je weet dat de coupé met twee passagiers aan boord en de bagage toch wel een gewicht van om en bij de twee ton bedroeg. Om dan nog te zwijgen over de ongeveer driehonderd kilometer dat we met z’n vieren reisden, sommigen onder ons zeker niet van de kleinsten en toch comfortabel gezeten in de Laguna Coupé.

De ingenieurs van Renault hebben gekozen voor vier zetels om ervoor te zorgen dat alle inzittenden voldoende plaats zouden hebben. De benen strekken is niet mogelijk, maar toch hebt u voldoende beenruimte. Al moet ik er eerlijkheidshalve wel bijzeggen dat ik het aantal kilometers als passagier achteraan zou beperken. De kwaliteit van de afwerking moet zeker niet onderdoen voor de actuele norm die tot voor kort enkel aan de Duitsers, de Britten en de Scandinaviërs was voorbehouden. De geluidloosheid aan boord is ongebruikelijk en maakt dat u dan ook eindelijk genieten van een mooi stukje klassieke muziek.  Hoewel de GPS aanzienlijk duurder is dan de modellen die vandaag op de markt beschikbaar zijn – zowat acht keer duurder dan een Tomtom, Garmin of Mio – blijft hij toch wel een voorbeeld in zijn soort dankzij zijn sterke pluspunt inzake anti diefstal en tegen het inslaan van de ruiten. De Laguna Coupé GT heeft een aantal accessoires waar Renault terecht trots mag op zijn, zoals de handenvrije kaart, de automatische rem, etc. 

Met de Laguna Coupé bevestigt Renault zijn reputatie als bouwer van een aantal legendarische modellen, zoals de Caravelle, de Fuego en de Avantime, die grote verkoopsuccessen waren.  Wij hopen dat er toch wel een cabrio in de pijplijn zit ! Zijn look en harmonie worden unaniem positief onthaald, af en toe wel eens een kritiek op de agressieve muil of het dashboard dat wat teveel lijkt op dat van de berline. Maar, die paar negatieve opmerkingen vervallen in het niets voor een coupé die beschikbaar is met een aantal kwalitatieve motorisaties om aan ieders vraag te beantwoorden. Naast de twee V6 benzine- en dieselmotoren, is er ook de twee liter dCi die wij van de invoerder in test kregen. Deze heeft heel wat koppel beschikbaar doorheen het volledige toerengebied, zelfs bij lage toeren. Vanaf tweeduizend toeren komt het zware geschut in werking dat u met gemak doorheen elk inhaalmanoeuvre loodst. 

Eén van de zaken die u bij uw volgende aankoop zeker moet onderhandelen is een stel wintervelgen en sneeuwbanden met kettingen. De opwarming van de aarde waar reeds lang wordt over gesproken zal immers ongetwijfeld zorgen voor strengere winters en dan is deze uitrusting absoluut noodzakelijk om deze schoonheid te vrijwaren van blikschade.  De 4Control en de Bridgestones zijn snel aan hun limiet wanneer de koude zorgt voor een paar valkuilen. En als u uw investering nog wat wil opwaarderen, overweeg dan zeker de aanschaf van het Luxe pack, met de verstelbare lichten, zetels en spiegels met geheugenfunctie, verwarmde zetels vooraan en parkeersensoren vooraan. Het kontje van deze schoonheid wordt gelukkig standaard behoed tegen parkeerschade.

 

 

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Februari 2009

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com