U bent hier : Testritten voertuigen > Subaru > Justy 1.0S FWD 5-man - 69 pk
Testverslag van de Subaru Justy 1.0S FWD 5-man - 69 pk

Type : Stadswagen
Prijs van het testexemplaar : 12.390 €
Max. vermogen : 69 pk bij 6.000 tr/min
Max. koppel : 94 bij 3.600 tr/min
Gewicht : 965 kg
Autonomie : 40 liter = 610 km

Verbruik
   van de test : 6,6 l/100
   op computer : 6,0 l/100
   theoretisch constructeur : 5,0 l/100
   Test/Computer : 10 %
   Test/Theoretisch : 32 %

Vermogen/Gewicht : 53 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 156 gr/km
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 118 gr/km
  • CO = 0,497 gr/km
  • NOx = 0,005 gr/km
  • HC = 0,047 gr/km
  • HC + NOx = 0,052 gr/km

 


 

Subaru heeft reeds een reputatie van sevigheid dankzij zijn boxermotor - een plat blok met tegenover elkaar gestelde cilinders -, integrale tractie en ramen zonder omlijsting. Vandaag stelt deze Japanse constructeur de Justy voor, die helemaal afwijkt van deze traditionele kenmerken. Zonder daarbij echter af te doen aan de sérieux, de kwaliteit en de betrouwbaarheid die eigen zijn aan Subaru. Fuji Heavy Industries, de groep waarin naast Subaru ook Daihatsu en Toyota huizen, heeft een gemeenschappelijke basis voor deze drie merken ontwikkeld. De Justy is een resultaat van dit gedeelde platform. Hij wordt enkel gemaakt met een kleine duizend cm3 benzinemotor en is er in drie verschillende afwerkingniveaus. De versie die wij mochten testen van de invoerder was de Comfort S.

Een één liter blok beantwoordt aan de huidige tendens om de cilinderinhoud terug te schroeven, in tegenstelling tot wat de laatste jaren de gewoonte was. De prestaties zijn trouwens heel interessant want het blok zit heel goed in elkaar. Bovendien ligt het gewicht van de Justy ook onder het ton, wat minder frequent is in het huidige aanbod. De driecilinder maakt een typisch geluid en komt met een variabele kleppentiming en een zelfregenererende katalysator. Tijdens de testrit die toch wel wat kilometers op de autosnelweg inhield, lag het verbruik iets boven de zes liter. In de stad en op de kleine wegen heeft de Justy minder brandstof nodig : wellicht omdat deze wagen gemaakt is om rustig te rijden, je kan er ook heel makkelijk de snelheidsbeperkingen mee respecteren. 

Hoewel de motoreigenschappen eerder sober zijn, herneemt deze Justy zich verbazend goed wanneer het nodig is. Je moet je wel goed bedienen van de vijfversnellingsbak, want de drie hoge versnellingen zijn redelijk lang. Wat je hem wel moet meegeven is dat je met gemak je versnellingspook kan negeren; eens de derde versnelling voorbij kan je quasi alle manoeuvres uitvoeren zonder te schakelen. Het blok is zo soepel en gewillig dat je het nooit hoort klagen. Krachtig en economisch : dat zijn de karakteristieken die van dit blok één van de beste keuzes van het begin van deze eeuw maken. 

Wanneer je plaats neemt in de wagen heb je voldoende ruimtegevoel, toch voor een autootje dat amper drie meter zestig lang is (3,61m om precies te zijn). Het is vooral de beschikbare hoogte die bijdraagt tot dit gevoel. Aan boord van de Justy krijg je het gevoel in een grotere berline te zitten. Alleen de koffer, die zeker niet klein is, doet deze illusie teniet. De achterklep gaat trouwens heel hoog open en zelfs als je groot van gestalte bent, zoals ik meer dan een meter tachtig, zal je je hoofd nog niet stoten. Bovendien zijn de achterzetels kuipvormig en de rugleuningen kunnen versteld en zelfs neergeklapt worden (60/40). 

In de stad is de Justy een royale wagen. Je kan er overal zonder enige moeite mee tussendoor en manoeuvreren is heel gemakkelijk.  De zichtbaarheid is wat beperkter, dat komt door de verstevigingstructuur rond de ramen voor de veiligheid. Onder de uitrusting noteren we elektrische buitenspiegels en ramen, centrale vergrendeling met afstandsbediening, een uiterst precieze boordcomputer, een in de hoogte regelbare bestuurderszetel, opbergvakken in de rugleuning van de voorste zetels en een aansluiting voor de iPod op de radio. De toerenteller, de snelheidsmeter en de boordcomputer staan bovenop het stuur en gaan dan ook mee met het stuur wanneer je dit verstelt in de hoogte. Je hebt er een totaalteller, twee rittentellers en aanduiding van het actuele verbruik en het gemiddelde verbruik.

De opbergvakken onder het instrumentenpaneel zijn open en heel breed, zodat je er met gemak allerlei gerief in kwijt kan. De veiligheidsgordels vooraan hebben gordelspanners en een spanningsbeperker. Ook frontale en laterale airbags zijn deel van het standaardaanbod. De passagiersairbag kan uitgeschakeld worden. Vooraan heb je schijfremmen en achteraan zorgen trommelremmen voor een veilige stop. De Comfort-S versie komt eveneens met een sportieve vering, en die is alles behalve Spartaans !

Je kan stellen dat de Subaru Justy bedacht is voor de stad en het vervoer van de kinderen, met deuren die ver opengaan, bijna in een rechte hoek. Hij kan ook zonder problemen grotere trajecten aan zonder daarbij aan comfort in te boeten, zolang je niet met meer dan vier volwassenen reist, of twee met bagage. De Justy is uitermate dynamisch en kan zonder problemen het verkeer volgen. In de ochtendlijke files ontpopt hij zich tot een alert en gedwee voertuig. 

 

 

April 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com