U bent hier : Testritten voertuigen > Subaru > Tribeca 3.6R Executive 4WD 7z 5-aut - 258 pk
Testverslag van de Subaru Tribeca 3.6R Executive 4WD 7z 5-aut - 258 pk

Type : SUV
Prijs van het testexemplaar : 52 490 €
Max. vermogen : 258 pk bij 6 000 tr/min
Max. koppel : 350 Nm bij 4 000 tr/min
Gewicht : 1 983 kg
Vermogen/Gewicht : 96 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 286 gr/km
L x b x h : 4 865 x 1 880 x 1 675 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 275 gr/km
  • CO = 0,685 gr/km
  • NOx = 0,022 gr/km
  • HC = 0,078 gr/km
  • HC + NOx = 0,100 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km

Autonomie : 64 liter = 530 km
Verbruik
   • van de test : 11,0 l/100
   • op computer : 11,4 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 11,6 l/100
   • Test/Computer : -3 %
   • Test/Theoretisch : -5 %

 


 

Met de Tribeca B9 drie liter deed Subaru een gooi naar de luxe SUV. De commentaren van de klanten lieten niet op zich wachten en de constructeur voerde al gauw een aantal belangrijke veranderingen door. Zo vervangt de drie liter zes reeds een paar maanden na de commercialisatie de versie die wij in september 2007 aan u voorstelden.  U zal ook merken dat de benaming ‘B9’ is weggevallen ! Wij zijn benieuwd welke de andere veranderingen zijn die de evolutie van deze SUV met zich mee heeft gebracht.

Eerst en vooral de voorkant. De B9 had de looks van de Impreza meegekregen met zijn open muil en zijn hoge koplampen, waardoor sommigen hem wel eens vergeleken met een kikker. De nieuwe Tribeca staat qua vormgeving meer open voor zij die meteen trouwe aanhangers zijn van het merk met de zes sterren... Gedaan dus met de verwijzingen naar andere modellen van Subaru : deze keer heeft de Tribeca zijn eigen stijl. De unieke brede voorpartij heeft twee koplampen die onder de lijn van de motorkap staan. De mistlichten bevinden zich heel laag, net boven de wielen.

De achterlichten werden ook hertekend en op de Executive Limited versie heb je nu ook roofrails die het geheel meer het karakter van een SUV geven. De breedte van de Tribeca blijft in tegenstelling tot de concurrenten toch smaller, waardoor hij er optisch ook heel lang gaat uitzien. Het exemplaar dat wij mochten testen was uitgerust met zeven zitplaatsen die deze keer wat meer plaats boden ter hoogte van de knieën voor wie op de derde rij zat. Al ben je best toch nog wel iet of wat lenig om op die derde rij te geraken. 

De twee grootste wijzigingen aan de Tribeca zijn het blok en de transmissie. Vanaf nu telt de motor zes cilinders, plat geplaatst (boxermotor) met een inhoud van drie liter zes die de passagiers van deze SUV naar de ‘zesde’ hemel brengen (zes sterren voor een Subaru !), het koppel wordt permanent over de vier wielen verdeeld via een automatische vijfversnellingsbak waarvan de overgangen duidelijk sneller zijn dan bij de B9.  En dat is maar goed ook. De voordelen voor de koper inzake comfort en plezier zijn overduidelijk.  Het verbruik is quasi identiek gebleven, om en bij de elf liter voor een parcours bestaande uit zowel autosnelweg, rijkswegen en kleine bochtige bergwegen. De passages doorheen de stad waren wel noemenswaardig en de off-road grenzen zijn we niet gaan uittesten.  We kunnen u in elk geval geruststellen, de Tribeca is, zoals hij gebouwd is, het ultieme wapen om twee ton extra te gaan trekken in moeilijke omstandigheden zoals op een hellend grasveld of in de modder. Geen zorgen dus voor uw paarden, paragliders en andere !

De wielen met zomerbanden lieten er geen twijfel over van wat al dan niet toegelaten is. Dit neemt niet weg dat de traditionele voordelen van Subaru wel degelijk aanwezig zijn, zoals de Symetrical AWD, de permanente transmissie met twee assen en de boxermotor die het zwaartepunt van het geheel lager plaatst. Op de baan is dit gewoonweg magisch ! De sensatie achter het stuur is relatief licht maar wordt ronduit efficiënt bij dynamischer rijgedrag. In elk geval, voor een rustige rijstijl die je bij de Tribeca logischerwijs gaat aanwenden is de zachtheid uitermate wonderbaarlijk. 

Het belangrijkste pluspunt van de nieuwe Tribeca tegenover de B9 is het blok dat meer dan een halve liter extra heeft. Het is nu niet meer nodig om onder de vierduizend toeren te blijven om te kunnen genieten van het koppel : dit is nu meteen beschikbaar telkens je het nodig hebt. Daar zit ook de versnellingsbak voor iets tussen natuurlijk. Binnenin is stilte ook opmerkelijk. De passagiers kunnen makkelijk met elkaar converseren zonder daarbij luider te moeten praten, of je kan gewoon in alle rust van het audio-systeem genieten. 

Een GPS met een volledige Europese kaart die op een DVD is opgeslagen maakt deel uit van het standaardpakket van deze topversie. Het touch-screen staat uitstekend gepositioneerd voor iemand met een groot gestalte en lange armen, wie het met wat minder centimeters moet doen kan nog altijd beroep doen op zijn co-piloot…  Subaru heeft ervoor gekozen een aantal basisuitrustingen toe te kennen aan de twee versies, de Luxury of de Executive : je vindt er de bedieningen aan het stuur, elektrische en verwarmde zetels, een radio met een zes-CD-speler en negen luidsprekers, bi-zone airco... Een lederafwerking is voorbehouden voor de Executive versie, alsook het elektrisch open dak. 

Subaru heeft begrepen dat om een plaatsje onder de Europese zon te verdienen, je niet buiten een dieselversie kan. De eerste diesel-boxer is reeds beschikbaar voor de Legacy en de Impreza. We veronderstellen dat het dus niet al te lang zal duren voor er twee cilinders extra worden toegevoegd en ook de Tribeca in een dieselversie zal beschikbaar zijn, die op zich weer wat extra adepten voor het merk met de zes sterren met zich mee zal brengen.

 


André-Louis De Laet
http://www.essai-automobile.com
Mei 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com