T
 

 
U bent hier : Tesritten voertuigen > Subaru > Forester 2.0e Comfort 5-man - 150 pk
Testverslag van de Subaru Forester 2.0e Comfort 5-man - 150 pk
Type : SUV
Prijs van het testexemplaar : 25 750 €
Max. vermogen : 150 pk bij 6 000 tr/min
Max. koppel : 196 bij 3 200 tr/min
Gewicht : 1 540 kg
Vermogen/Gewicht : 71 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 214 gr/km
L x b x h : 4 560 x 1 780 x 1 700 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 198 gr/km
  • CO = 0,820 gr/km
  • NOx = 0,040 gr/km
  • HC = 0,052 gr/km
  • HC + NOx = 0,092 gr/km
  • Partikels = 0,000 gr/km
 
Autonomie : 60 liter = 660 km
Verbruik
   • van de test : 9,1 l/100
   • op computer : 8,6 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 8,4 l/100
   • Test/Computer : 6 %
   • Test/Theoretisch : 8 %

 


 

Nu de prijzen aan de pomp schommelen zonder ook maar enig verband te houden met de werkelijke olieprijs, wat op de meest vage manier wordt verklaard in de pers, wordt het tijd om eens stil te staan bij de keuze tussen een diesel of een benzinewagen. De voordelen van het lagere verbruik van een diesel verdwijnen stilaan in het niets bij het verschil in aankoopprijs tussen een diesel en een benzinewagen, de prijs van de benzine en de extra taksen op een diesel... In die optiek verdient de Subaru Forester met zijn twee liter benzine boxermotor dan ook wat aandacht, vooral omdat die merkelijk zuiniger is geworden dan vroeger. 

Het was in 1997 dat de Forester zijn intrede deed, een kruising tussen een station wagon en een klassieke alle-terrein wagen. Zijn verhoogde break look was vernieuwend. Zijn wendbaarheid en formidabele wegligging waren directe resultaten van zijn vier voornaamste troeven : de permanente vierwielaandrijving, het lage zwaartepunt, zijn verbazend lichte gewicht en zijn aerodynamische karakter.  De boxermotor sloeg meteen aan bij de liefhebbers. De Forester van de nieuwe generatie komt aanzetten met een betere uitrusting en dito afwerking wat bijdraagt tot het rijcomfort en volledig past in het kader van de huidige tijdsgeest. Hoewel er achteraan gebruik wordt gemaakt van trommelremmen getuigt het remgedrag van een onberispelijke efficiëntie. De stabiliteitscontrole vervolledigt de traditionele elementen die Subaru zo legendarisch maken. Al is het  natuurlijk slechts in extreme omstandigheden dat gebruik wordt gemaakt van deze elektronische hulpmiddelen. 

Sinds de jaren ‘70 is Subaru reeds een pionier op het vlak van integrale transmissie. Het Leone gamma stond voor een goedkope mobiliteit op quasi elke ondergrond: modder, sneeuw, gras, zand, ... de Leone voelde zich overal in zijn vel ! Het geheim van de efficiëntie van Subaru ligt hem in het lichte gewicht, de eenvoud en de betrouwbaarheid. Een test op een onverharde piste door onze off-road specialist Franck Poisin heeft aangetoond dat de principes van deze Japanse constructeur bruikbaar, logisch en efficiënt zijn. 

Binnenin onderging de Forester een heuse metamorfose : de afwerking is er merkelijk op vooruit gegaan en moet nu niet meer onderdoen voor de rest. En hier ben je er in elk geval zeker van dat, wanneer je een knop indrukt, die het ook werkelijk doet. De gebruikte materialen zijn van goede kwaliteit en zijn ook goed verwerkt. Het is aangenaam vertoeven aan boord van de Forester en de ruimte die beschikbaar is lijkt wel voorzien op een groepsuitstap naar de Oktoberfeesten, met bagage ! 

De manuele versnellingbak met snelheidsbeperker telt slechts vijf versnellingen waardoor het verbruik automatisch hoger ligt dan wanneer er zes versnellingen zouden zijn. Wanneer je een toerental van om en bij de duizendvijfhonderd toeren per minuut aanhoudt gedraagt het blok zich soepel. De goede ophanging van de Forester zorgt ervoor dat de passagiers niet teveel door elkaar geschud worden. 

Wanneer we een stukje bergaf moeten op een baan die gekruist wordt door een brug moeten we op de remmen gaan. De motorrem is niet meteen de grootste troef van Subaru en we vinden het dan ook betreurenswaardig dat de Forester niet werd uitgerust met een snelheidscontrolesysteem voor de afdalingen.  We rekenen dan ook op het ABS systeem om ons te assisteren in onze afdaling, met het nodige duikwerk als gevolg. Op een ander moment hangen we schuin met het wiel vast in een gracht, de voorwielen proberen grip te krijgen en uiteindelijk slagen we erin hem los te rijden. Daar hebben we toch even gezweet. Dankzij het lage zwaartepunt is de hellingshoek in elk geval indrukwekkend. 

Een iets meer technische helling op een instabiele ondergrond van losliggende stenen met een paar tafelbergen en heel scherpe bochten laat ons besluiten dat er op de aandrijving in elk geval niks aan te merken valt ! We geven lichtjes gas en wanneer nodig laten we de VDC VDC (Vehicle Dynamics Control) zijn werk doen, die remt de wielen af die hun grip hebben verloren terwijl hij lichtjes accelereert. Daardoor kan je met één wiel dat wel grip heeft voortgaan. De reactietijd die nodig is om de tandwielen in werking te zetten en voor de meer viriele mechanische blokkages zou wel wat korter mogen zijn. 

De nieuwe Forester ziet er meer uit als een SUV dan als een hoge break. Hier zitten de marketingstudies naar de voorkeur van het grote publiek voor iets tussen. Deze wagen is er op alle vlakken op vooruit gegaan, alleen de prijs is niet mee geëvolueerd.  De prestaties en de kwaliteit liggen in dezelfde lijn als de concurrentie maar de prijs ligt nog steeds merkelijk lager. En uiteindelijk zijn het toch nog steeds de rijkwaliteiten die naar waarde worden geschat, alle luxe op wielen ten koste, met televisieschermen, Hifi installaties met MP3 spelers, boordcomputers en tutti quanti. 

 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Oktober 2008

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com