U bent hier : Testritten voertuigen > Toyota > Toyota Auris 1.6 vvt-i Sol Pack 5-man - 124 pk
Testverslag van de Toyota Auris 1.6 vvt-i Sol Pack 5-man - 124 pk
Type : Gezinswagen
Aankoopprijs : 24095 €
Max. vermogen : 124 pk bij 6000 tr/min
Max. koppel : 157 bij 5200 tr/min
Gewicht : 1335 kg
Autonomie : 55 liter = 580 km
Vermogen/Gewicht : 68 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 229 gr/km
Théoretische uitstoot
  • CO2 = 166 gr/km
  • CO = 0,790 gr/km
  • NOx = 0,030 gr/km
  • HC = 0,060 gr/km
  • HC + NOx = 0,090 gr/km

 


 

Toyota heeft zich door de jaren heen een sterke reputatie aangemeten inzake kwaliteit. De Belgische invoerder heeft hier een blind vertrouwen in en bewijst dit door het verlengen van de garantie tot vijf jaar waar deze van de fabriek uit slechts drie jaar bedraagt, zij het wel met een beperking van honderd vijftigduizend kilometer. Het concept en het design van de Auris vertrouwde de Japanse constructeur toe aan het Zuid-Franse bedrijf ED2. Een wagen door Europeanen voor Europeanen dus. Het resultaat is van het niveau dat we gewend zijn van Toyota : gewoonweg fantastisch !

De Auris werd tot leven geroepen om de plaats in te nemen van de legendarische Corolla die reeds aan zijn tiende generatie toe is en die nog steeds voortleeft in Europa met de Sedan en de Verso alsook op de andere continenten.  De Auris onderscheidt zich van de Corolla door het rondere koetswerk dat ongetwijfeld menig koetswerkhersteller zal plezieren. Je moet immers heel aandachtig zijn tijdens de parkeermanoeuvres op kleine plekjes. De koffer biedt wat meer ruimte, maar de meest opvallende verschillen vind je binnenin. De originaliteit van de console tussen de zetels vooraan vergemakkelijkt zienderogen het schakelen, de versnellingsbak zelf blijft een toonbeeld van precisie en soepelheid. 

Hoewel Toyota volgestouwd zit met tal van troeven erkend omwille van hun onberispelijke functionaliteit, zijn deze wagens op sommige vlakken toch nog wel voor wat verbetering vatbaar. Je kan niet anders dan toegeven dat de boordcomputer het niet altijd al te nauw neemt met de realiteit. Bij de meeste merken is het vooropgestelde theoretische verbruik wel moeilijk te realiseren in de praktijk, dat zal elk journalist die wekelijks experimenteert met het minimum verbruik wel kunnen beamen. De boordcomputers zijn over het algemeen optimistisch en wijken soms tot enkele tienden van een liter af in de realiteit (een foutmarge van ongeveer vijf percent). Bij Toyota kan dit wel serieus afwijken en ligt het verbruik vaak tot twee liter hoger, wat gelijk is aan een foutmarge van twintig tot dertig percent. Je vraagt je dan af wat het nut nog is van de boordcomputer. Bij onze test van een aantal duizenden kilometers maakte de boordcomputer gewag van 7,4 liter, terwijl we aan de pomp constateerden dat we aan 9,1 l/100 km zaten.  We hebben dit meermaals gemeten en ook menig collega-journalist bevestigt deze bevinding. Dergelijke afwijkingen zouden toch niet mogen voor een constructeur op wereldniveau.

De Auris die wij testten was uitgerust met het ‘Sol Pack’ en beschikte over negen airbags, airco,  mistlampen, automatische koplampactivering, ruitenwissers met regensensor, een GPS en een Smart toets waardoor je zonder sleutel kan starten.  Voor de snelheidsregelaar moet je nog steeds beroep doen op de bediening achter het stuur zoals vroeger, rechts onder : deze bestond reeds op de Dodge’s uit mijn jeugdjaren, begin de jaren zestig. Je zou denken dat die hendels achterhaald zijn, maar niets is minder waar, ze blijven uitermate simpel en efficiënt.  Een drukknop om het systeem te vergrendelen met een verklikkerlichtje op het instrumentenbord, naar beneden trekken om de kruissnelheid te bepalen of te verminderen, naar boven duwen om de cruise control te herlanceren of te accelereren en naar zich toe trekken om de regelaar de deactiveren. Functioneel, efficiënt en zonder verrassingen ! 

Het radiosysteem is voorzien van een BlueTooth® connectie voor handenvrij telefoneren. Achter de achteruitkijkspiegel kan je twee brillen kwijt. De hulpmiddelen bij het rijden die tot voor kort nog exclusief voorbehouden waren voor de prestigieuze berlines vind je ook terug op de Auris : ABS remsysteem, elektronische remkrachtverdeling, noodremhulp, stabiliteitscontrole en tractiecontrole. 

De ruimte is één van de sterke punten van deze wagen. Volwassenen die vooraan plaats nemen worden in quasi alle compacte gezinswagens goed behandeld. Maar de Auris biedt ook voldoende beenruimte voor de passagiers achteraan. Zelfs het slachtoffer dat in het midden moet gaan zitten achteraan in wagens uit dit segment, kan niet klagen in de Auris. We noteren ook dat het rijgedrag van deze Toyota voldoet aan de eisen die het Europese cliënteel stelt aan een berline. De wegligging is efficiënt bij rustig rijgedrag en de vering is comfortabel. Vooraan is de Auris voorzien van McPherson’s en achteraan van een torsiestang. 

Het benzineblok is soepel en gaat gewillig in de toeren. De zestienhonderd cm3 maakt gebruik van een distributie met variabele kleppentiming die zowel werkt op de in- als op de uitlaatkleppen om een koppel van meer dan honderd veertig Newton meter te bereiken vanaf tweeduizend toeren. De vermogenscurve is mooi lineair vanaf duizend toeren per minuut tot aan de rode zone die begint bij zesduizend toeren. Om het gewicht te beperken werd het inlaatspruitstuk in kunststof vervaardigd en het cilinderblok in aluminium. De vijfversnellingsbak die hieraan verbonden is werkt uitstekend.

 

 

April 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com