U bent hier : Testritten voertuigen > Toyota > Corolla Sedan 1.4 D-4D Linea Luna 5-man - 90 pk
Testverslag van de Toyota Corolla Sedan 1.4 D-4D Linea Luna 5-man - 90 pk
Type : Gezinswagen
Aankoopprijs : 20210 €
Max. vermogen : 90 pk bij 3800 tr/min
Max. koppel : 190 bij 1800 tr/min
Gewicht : 1350 kg
Autonomie : 55 liter = 730 km
Vermogen/Gewicht : 49 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 196 gr/km
Théoretische uitstoot
  • CO2 = 128 gr/km
  • CO = 0,17 gr/km
  • NOx = 0,2 gr/km
  • HC = -0,2 gr/km
  • HC + NOx = 0,2 gr/km
  • Partikels = 0,022 gr/km

 

 
 


De eerste Toyota Corolla verscheen in 1966 in het straatbeeld. Sindsdien zijn tien generaties Corolla’s verkocht, niet minder dan tweeëndertig miljoen exemplaren. In België is één van de verkoopargumenten van Toyota de garantie van vijf jaar op elke wagen. Maar dat is uiteraard niet de enige troef. De nieuwe Sedan is zeker niet één van de meest gekochte modellen van het Belgische publiek, dat eerder gaat voor een vijfdeurs, al is er nog wel een selecte groep die kiest voor een vierdeurs. In het zuiden daarentegen, Griekenland, Italië en Spanje, heeft een versie met een koffer nog wel wat aanhangers. Wereldwijd waren ongeveer zestig procent van de 2005 Corolla’s driedeurs versies. 

Het testexemplaar dat wij va de invoerder toevertrouwd kregen was uitgerust met een kleine dieselmotor, volledig in aluminium, met een cilinderinhoud van veertienhonderd cm3. De actuele tendens, aangemoedigd door de vele ecologische klappen, is er één van downsizing, een vermindering van cilinderinhoud. Dit blok levert een maximaal koppel tussen achtienhonderd en drieduizend toeren per minuut. Dat maakt het makkelijk om rustig te rijden en weinig te verbruiken.  Al zijn de gegevens waarvan de boordcomputer gewag maakt toch wel heel optimistisch. 

De Japanse ingenieurs hebben zich vooral gebogen over het verminderen van het geluid van de motor. Ze hebben een isolatiekoetswerk gemaakt dat het blok, de cilinderkop, de cilinders het carter, ... bedekt. Het injectiesysteem met common rail is dankzij het gebruik van aluminium licht en robuust. Het wordt vervolledigd met een turbo met variabele geometrie waarvan de timing van de inlaatklepopening wordt geregeld. Bij laag toerental sluiten ze om de inlaatdruk te verhogen. Bij hoge toeren openen ze om de tegendruk van de uitlaatgassen te beperken. De injectoren zijn voorzien van zes gaten om de verbrandingskamer te voeden. Deze kleine veertienhonderd cm3 is één van de beste motoren van deze generatie. 

De manuele versnellingsbak is naar trouwe gewoonte van Toyota een voorbeeld van precisie en souplesse. Het enige wat ons in het begin wat tegenging was het ontbreken van een zesde versnelling, die het geluid wat zou kunnen dempen in de wagen. Maar, na een paar uur rijden moeten we toegeven dat het evenwicht perfect gerespecteerd is. Vooral omdat je ook bij lage toeren mits wat gas bij te geven snel het maximaal koppel kan bereiken. De acceleratie is dan wel een ietsje trager, maar dit komt een hoffelijk rijgedrag ten goede. Tot ongenoegen van wat automobilisten die nog steeds geloven dat de straat een circuit is waar je een rondetijd moet neerzetten. 

Toyota blinkt uit onder de constructeurs dankzij zijn legendarische betrouwbaarheid. De Belgische importeur maakt hier dan ook graag gebruik van om de fabrieksgarantie van drie jaar verder op te schroeven naar vijf jaar. Dankzij zijn dynamische kwaliteiten bepaalt de nieuwe Corolla de nieuwe maatstaf in zijn segment. De Sedan die wij testten, de Luna, was de tweede versie in een reeks van vijf. Dankzij de elektronica aan boord behaalde de Corolla Sedan vijf sterren in de NCAP crash tests : onder de standaard uitrusting bevindt zich ABS, anti doorslip en stabiliteitscontrole, bijgestaan door de elektronische remkrachtverdeling (EBD) en een remassistent (BA) in geval van een noodstop. De bescherming tegen laterale impact wordt verzekerd door de sterke koetswerkstructuur van de wagen.  De wegklappende stuurkolom en een airbag ter hoogte van de knieën vervolledigen het veiligheidsplaatje.

De Luna versie beschikt ook over een stuur dat in de hoogte en de diepte regelbaar is, en uitgerust is met de bedieningselementen voor de radio. De buitenspiegels zijn elektrisch en verwarmd. Op het instrumentenpaneel lichten twee pijltjes op om de bestuurder erop te wijzen dat hij best naar een hogere of een lagere versnelling overschakelt, in functie van de belasting van het blok en van de positie van het gaspedaal. Een handig gadget om het verbruik te beperken. Het is indrukwekkend om te zien hoe het benzineverbruik daalt wanneer je rapper naar een hogere versnelling gaat, zoals je wel vaker te horen krijgt in de lessen zuinig rijden.

De Corolla Sedan heeft zijn dynamische rijgedrag te danken aan de MacPherson ophanging vooraan en de rigide achteras. De goede vering zorgt voor een optimaal comfort. De zetels zijn wat Spartaans bij lange ritten, maar voor de dagelijkse trajecten bieden zij een goede steun in de rug. De zijkanten van de zit en de rugleuning houden het lichaam perfect op zijn plaats in de bochten. 

 

 

April 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com