U bent hier : Testritten voertuigen > Toyota > Corolla-Verso 2.2 D-4D Sol Pack 6-man - 136 pk
Testrit van de Toyota Corolla Verso 2.2 D-4D Sol Pack 6-man - 136 pk
Type : Monovolume 7 zits
Prijs van het testexemplaar : 29840 €
Max. vermogen : 136 pk bij 3600 tr/min
Max. koppel : 310 bij 2000 tr/min
Gewicht : 1605 kg
Autonomie : 55 liter = 750 km
Vermogen/Gewicht : 62 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 194 gr/km
Théoretische uitstoot
  • CO2 = 170 gr/km
  • CO = 0,100 gr/km
  • NOx = 0,220 gr/km
  • HC = 0,010 gr/km
  • HC + NOx = 0,230 gr/km
  • Partikels = 0,017 gr/km

 


 

Toyota heeft eindelijk besloten om zich op de Europese markt te richten door met typische modellen uit te komen, speciaal gemaakt voor de Europeanen, de Europese wegen en de mentaliteit. De Corolla Verso bestaat nu in twee versies : één gemaakt in Japan en één uitsluitend bestemd voor Europa, ontwikkeld door het Zuid-Franse bedrijf ED2. Deze wordt gefabriceerd in Adapazari in Turkije. Met de Corolla Verso richt Toyota zich nu ook op de kopers van zeven zits monovolumes. Zeven zitplaatsen, maar een beperkte kofferruimte. Als gebruikelijk onderscheidt Toyota zich ook deze keer weer dankzij de functionele efficiëntie van dit model. 

Ten opzichte van de eerste Corolla Verso heeft de nieuwe versie wel tal van verbeteringen ondergaan. Zo zijn er de extra centimeters zowel in de hoogte, de lengte – maar liefst 15cm meer -  als in de breedte. De lijnen zelf zijn ook wat scherper geworden maar de belangrijkste veranderingen vind je binnenin, waar de modulariteit het concept totaal heeft omgetoverd. De Toyota Easy-7 flat beantwoordt aan de steeds groeiende vraag van de kopers om het voertuig te kunnen aanpassen aan hun persoonlijke behoeften : voldoende laadruimte wanneer de zetels plat liggen maar ook voldoende zitplaatsen wanneer het gezin met de kids en de vriendjes op uitstap gaat. 

Bovenop deze positieve veranderingen zijn er ook nog eens tweeëndertig verschillende combinaties mogelijk met de vijf achterzetels, waarvan elk stuk afzonderlijk te manipuleren is in een handomdraai. De rugleuningen van de zetels van de tweede rij kunnen tot 30° bijgeregeld worden en de zitvlakken zelf kunnen tot vierentwintig centimeter achteruitgeschoven worden. Waar we zelf nog wat verbetering zouden aanbrengen is aan de bagage-afdekhoes, die niet zo goed te bedienen is en waarvan de drie plastiekjes die aan de hoofdsteunen bevestigd worden wel van een wat betere kwaliteit hadden mogen zijn. Maar, bravo voor de originaliteit van het instrumentenbord, de sfeer in het voertuig zelf en de gemakkelijke toegang tot de derde rij zetels, de ergonomie van de bedieningsinstrumenten zoals de iets hoger geplaatste versnellingspook die perfect in de hand ligt en die getuigt van een souplesse en precisie die eigen zijn aan deze Japanse constructeur. Je zal natuurlijk wel altijd mensen hebben die niet echt te vinden zijn voor de harde plastiek … 

Op vlak van veiligheid laat de Corolla Verso geen steek vallen : bovenop de intussen traditionele toepassingen zitten ook standaard negen airbags, waaronder eentje die de knieën van de bestuurder beschermt. Het voertuig dat wij toevertrouwd kregen van de invoerder was uitgerust met een 180° camera vooraan, die heel handig is bij het buitenkomen van de garage of een klein straatje.  Dankzij de geïntegreerde prisma’s zie je drie beelden op het scherm van de GPS: één vooraan, één links en één rechts. Geen nood meer aan panoramische spiegels meer aan de andere kant van de straat : fantastisch. Een tweede camera achteraan assisteert de bestuurder bij het manoeuvreren of het parkeren. Dit soort uitrusting, dat meestal afwezig is op compacte wagens, heeft wel een invloed op de prijs van de Corolla Verso maar het moet gezegd, ze getuigt toch van een gebruikscomfort dat meer en meer op het verlanglijstje van de koper komt te staan. 

Laat het ons eerst even over de GPS hebben. Dit is ontegensprekelijk één van de betere modellen die er bestaan, zowel op vlak van gebruiksgemak als van reactiesnelheid bij het wijzigen van het traject. Jammer genoeg ben je veiligheidshalve verplicht je wagen aan de kant te zetten om een etappe in te stellen of te wijzigen. Al is het wel een lovenswaardig initiatief dat de bestuurder verhinderd wordt om met de besturingselementen te zitten prutsen tijdens het rijden. Het systeem onthoudt iets van een zes bestemmingen die je wel kan oproepen tijdens het rijden, wij vinden dit aanvaardbaar.  De copiloot is al even onmachtig eens de wagen in beweging is. Wie houdt van rijden op het toeval moet wel af en toe even een stop incalculeren. 

De 2.2 diesel is fantastisch. Je hebt koppel beschikbaar in elke situatie en de zesversnellingsbak vraagt niet veel geschakel zodat zowel sportievelingen als rustige rijders aan hun trekken komen, zolang je maar geen te zware voet hebt in de lage toeren. De voortrein is uitgerust met McPherson schokbrekers. Deze worden net als de torsieas achteraan bijgestaan door helicoïdaal veren en een stabilisatiestang. De sturing die hydraulisch wordt geassisteerd en de verbrede sporen geven het geheel een bijzonder pittig temperament dat helemaal breekt met de vroegere vooroordelen over de wegligging van een monovolume. De vooruitgang is duidelijk voelbaar

De wil van Toyota om tegemoet te komen aan de vraag van de Europese markt alsook de kwaliteit van deze wagens hoeven niet meer bewezen. Bovendien slaan constructeur en invoerder de handen in elkaar om aan de klant een garantie van vijf jaar te bieden, of honderd vijftig duizend kilometer. 

 

 

April 2008


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com