U bent hier : Testritten voertuigen > Toyota > Rav4 2.2 D-4D Cross-Sport 6-man - 136 pk
Testverslag van de Toyota Rav4 2.2 D-4D Cross-Sport 6-man - 136 pk
Prijs van het testexemplaar : 32 959 €
Max. vermogen : 136 pk bij 3 600 tr/min
Max. koppel : 310 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 665 kg
Vermogen/Gewicht : 60 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 244 gr/km
L x b x h : 4 315 x 1 815 x 1 665 mm
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 175 gr/km
  • CO = 0,200 gr/km
  • NOx = 0,190 gr/km
  • HC = 0,010 gr/km
  • HC + NOx = 0,200 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km
Autonomie : 60 liter = 650 km
Verbruik
   • van de test : 9,2 l/100
   • op computer : 7,2 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,6 l/100
   • Test/Computer : 28 %
   • Test/Theoretisch : 39 %

 


 

Toyota heeft de driedeurs versie van zijn RAV4 (Recreationnal Active Vehicle with 4 wheel-drive) gelaten voor wat hij is aan Suzuki, en brengt zijn 4x4 naar een meer klassevol niveau, hier in de Cross-Sport uitvoering, rijkelijk en comfortabel.  Heel wat klanten die vroeger een Golf hadden getuigen op een Rav4 5-deurs te zijn overgestapt omdat hun wagen niet meer evolueerde zoals zij dat verwacht hadden.  Het reservewiel wordt nu eindelijk niet meer achteraan op de deur geplaatst, die echter wel nog steeds in de richting van het voetpad opengaat. Wanneer je dus wil laden in de stad kan je best tegen de richting in parkeren of je wordt steeds gehinderd door de deur. 

Voor de transmissie maakt Toyota gebruik van een reeks sensors die notie nemen van de snelheid van de wagen de hellingshoek van de wielen, de actuele versnelling waarin de wagen zich bevindt, het toerental en vooral het koppel van de motor en de positie van de gasklep. Al die informatie samen is de verdeelsleutel voor de besturing. Op een droge snelweg zal de Rav4 voorwiel aangedreven rijden en als dusdanig economischer zijn. Bij het optrekken wordt vijfenveertig procent van het koppel naar de achterwielen overgebracht. En tussen deze twee extremen in zijn het de verkeersomstandigheden die bepalend zijn voor de manier waarop het vermogen wordt vrijgegeven. Dit betekent dus concreet dat, zonder dat u er bij stilstaat, bij een onverwachte slagbui uw SUV overschakelt op vierwielaandrijving. Bij gladde weersomstandigheden kan u wel eigenhandig het differentieel blokkeren zodat u automatisch over vierwielaandrijving beschikt onder de veertig kilometer per uur. 

De Rav4 beroept ook nog op een extra reeks van hulpmiddelen om ongecontroleerde bewegingen te vermijden. Zo is er de elektronische stuurbekrachtiging en de stabiliteitscontrole. Wanneer je in een bocht hard op het gas gaat staan, gaat er meteen een waarschuwingslichtje branden om je te verwittigen dat je het voorzichtiger aan moet doen. Wanneer je snel door een bocht wil gaan zal het gaspedaal zelfs niet reageren op uw vraag waardoor u automatisch snelheid zult moeten minderen. Het stuur wordt stugger en maakt ongepaste bewegingen moeilijk bij gevaar op onderstuur of slippen. Heel wat veiligheidsmaatregelen dus om u te helpen een aangepast rijgedrag aan te nemen.

De twee liter twee D-4D motor van honderd zesendertig pk schittert in deze wagen. Hij staat garant voor een goede souplesse bij lage toeren, een correct vermogen en een uitermate stille werking. Het blok is koppelrijk wanneer je het wenst en is perfect afgestemd op de zesversnellingsbak met zijn ideale overbrengingsverhoudingen. De Rav4 bestaat nu toch al een goede vijftien jaar : de vraag is of hij nog lang weerstand zal kunnen bieden tegen de vele nieuwe concurrenten die de markt overspoelen. 

Zelfs ondanks de verbloemde weergave van het verbruik op de boordcomputer (eigen aan Toyota) kan je niet meer rond het toch wel aanzienlijke verbruik van de Rav4, zelfs wanneer je economisch rijdt. Meer dan negen liter per honderd kilometer, waar de boordcomputer zeven liter weergeeft ! Een afwijking van dertig procent, dat zou toch niet mogen voor de nummer één in de wereld... De werkelijke CO2 uitstoot ligt om en bij de vijftig gram per kilometer. 

De ophanging van de Rav4 is van het type McPherson vooraan en een dubbele driehoek achteraan. Eens weg van het asfalt zal de keuze van de banden, de grondspeling en de beperkte veerweg eerder hinderend zijn zijn. Op de baan leidt het ESP systeem, dat snel in werking treedt, het rijgedrag van de bestuurder in goede banen. Op de snelweg zorgen de brede banden echter voor heel wat schokken, die nochtans makkelijk te controleren zouden zijn. De Rav4 is zwaar en hoog en je kan dus niet verwachten dat hij zou rijden als een berline met als extraatje vierwielaandrijving. 

Op de afwerking van de Cross Sport versie valt helemaal niks aan te merken. Zetels in Alcantara en stof, radio, GPS, BlueTooth® technologie, kortom, al het goede dat we van een Japanner verwachten. Sommigen zullen het misschien niet appreciëren dat de GPS niet kan bediend worden tijdens het rijden, maar dat is een veiligheidsmaatregel. Je kan eenvoudig je verschillende etappes op voorhand ingeven en ze dan tijdens het rijden opvragen. De radio memoriseert de favoriete posten en wordt bediend van op het stuur. En eens de aansluiting van je telefoon op punt is gesteld kan je simpelweg in en uit de Rav4 stappen zonder nog aan de instellingen te moeten veranderen. 

 

 

 

 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
September 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com