U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Twingo 1.2e Authentique 5-man - 58 pk
Testverslag van de Renault Twingo 1.2e Expression 5-man - 58 pk
Type : Stadswagen
Aankoopprijs : 8.500 €
Max. vermogen : 58 pk
Gewicht : 1000 kg
Autonomie : 40 liter = 680 km
Vermogen/Gewicht : 43 kW/t
CO2 uitstoot (test) : 139 gr/km
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 132 gr/km

 


 

Om zich in de stad te verplaatsen is het uiteraard altijd interessanter om te kiezen voor een klein autootje op benzine. Sinds enkele maanden heeft de Twingo, onder de impuls van Carlos Ghosn, zijn look wat veranderd en ziet hij er moderner uit en zelfs wat vrouwelijker. Terwijl de originele Twingo, die in april 1993 op de markt kwam, toch heel wat harten wist te veroveren met zijn niet te imiteren smoeltje. Franck Poisin, onze 4x4 specialist, rijdt zelf met eentje van de eerste generatie. 

Mijn doorsnee auto’s zijn eerder van het vierkante soort, hoog op hun poten en vaak onder de modder. Het was dus toch wel met enige angst in het hart dat ik deze nieuwe stadslegende in ontvangst nam. De Renault Twingo, werd voor het eerst voorgesteld op het Salon van Parijs in 1992 en onderging sindsdien zowat om de twee jaar een update. Dit wagentje zette zijn stempel op zijn tijd, het stadsbeeld en de mentaliteit. De Twingo is als het ware een verlenging van je boodschappentas, voelt zich in zijn nopjes in de stad, maar is toch ook niet schuw van een uitstapje naar het platteland. In veertien jaar tijd werden maar liefst iets van een twee miljoen en een half Twingo’s verkocht.

Het kikkersmoelwerk werden we snel gewoon en daar moet je ook verder geen woorden aan vuil maken. Uiteindelijk is het enige wat telt dat de Twingo een autootje is dat meteen zijn plaats wist te veroveren na zijn lancering, en die ook nog eens met brio kon behouden.  Gedurft door zijn mini monovolume concept, stoutmoedig met slechts twee deuren, beproefd door zijn Cléon motor van het Dauphine tijdperk, opvallend door zijn kleurtjes, ludiek dankzij zijn guitige smoeltje, modulair dankzij de verschuifbare achterbank, jong dankzij de reclamecampagne waar hij zelfs niet in te zien was. De Twingo heeft echt wel een nieuwe wind doen waaien op de markt van de Franse wagens.

Over de jaren is dit nederige wagentje toch wat luxueuzer geworden en het is aan boord van de laatste versie dat ik de baan optrok. Uiterlijk is er mijns inziens niet zoveel veranderd aan de Twingo. Slechts wat details, een paar logo’s, de velgen en de bumpers in metaalkleur. Vanbinnen daarentegen moet de Twingo niet meer onderdoen voor de Clio. Het model dat wij testten was voorzien van leder, elektrische ruiten, radio-CD en airco. Niet mis voor een stadswagentje.

Je kan vlot in- en uitstappen en de hoge korte zetel lijkt op het eerste zicht ook comfortabel. De zitpositie is niet echt makkelijk te regelen en na een vijftigtal kilometer begin ik wel wat last te krijgen in de nek en de schouders... Ik slaagde er niet in een goede positie voor de rugleuning te vinden of een goede zithouding in het algemeen. Maar, voor een stadswagen is dat te vergeven, vooral om dat je heel goed rondom je kan kijken en dus makkelijk kan manoeuvreren, en dat je door de kleine gestalte van de wagen quasi overal langs kan. De bedieningen liggen goed in de hand en de plastiek is niet storend voor een wagen in dit gamma en deze prijsklasse. De moduleerbaarheid van de achterste zetels, die ook geschikt zijn voor volwassenen, blijft een troef. Het volume van de koffer kan aangepast worden in functie van je boodschappentas of de buggy.

De Twingo is uitgerust met een manuele vijf versnellingsbak en laat zich gewillig voortbewegen door het blok, dat ongetwijfeld aan de basis wat verouderd is, maar technisch toch voorzien is van de nodige moderne mechanica. Het is dan ook totaal geen probleem om de autosnelweg op te gaan met dit net-geen-ton-wegende beestje met zijn 1.2 motor met zestien kleppen en vijfenzeventig pk. Volledig volgeladen is het geen aanrader om de bergen in te trekken, maar rustig flaneren langsheen de mooie landschappen is zeker geen probleem.

Op de wegligging valt niets aan te merken, daar zorgen de wielen en de aangepaste ophanging voor. Op een helling met oneffen ondergrond konden we een licht meningsverschil tussen de voor- en de achterkant waarnemen. Dit gezegd zijnde, de kasseien en andere oneffen wegen in de stad zullen in elk geval geen rugklachten teweeg brengen. Het stuurgedrag is ook aangenaam en reageert afdoend op jouw instructies, geen woest gedraai aan het stuur dus. De wielen zijn groter dan voorheen en dit komt vooral het remgedrag ten goede, want de remmen zijn ook krachtiger. De loop van de tijd zal moeten uitwijzen of de ophanging zal verzakken net als op de eerste modellen.

Het Twingo epos blijft voortduren in Zuid-Amerika terwijl sinds 2007 in Europa duidelijk de Twingo II zijn intrede heeft gedaan, die toch wel iets minder aanspreekt als je het mij vraagt. Als jouw hart echt nog naar een oude Twingo smacht, dan kan je er misschien nog wel eentje vinden hier of daar bij een concessiehouder. Zoniet zal u zeker tweedehands wel eentje op de kop kunnen tikken, dat u ongetwijfeld evenveel plezier zal bezorgen als destijds aan mij, aan een redelijke prijs voor een uitermate praktisch stadskarretje.

De nieuwe Twingo II ziet resoluut af van zijn ronde vorm en komt meer tegemoet aan de moderne normen, ook op vlak van veiligheid en rentabiliteit. Je kan kiezen uit vier verschillende motorisaties : de 1.2 benzine van zestig, vijfenzeventig en honderd pk of de 1.5 diesel van vijfenzestig pk. 

 

Januari 2008


 


 

.
Merci d'en mentionner la source et de nous signaler leur publication.
De tests op deze site zijn vrij voor gebruik en reproductie volgens de principes van CopyLeft.
Wij vragen u wel de bron te vermelden en ons te verwittigen van de publicatie.

Franck Poisin - Suisse
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com