U bent hier : Testritten voertuigen > Citroën > C5-Tourer 1.6 HDi VTR APF 5-man - 109 pk
Testverslag van de Citroën C5-Tourer 1.6 HDi VTR APF 5-man - 109 pk

Type : Tourer
Prijs van het testexemplaar : 28 000 €
Max. vermogen : 109 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 240 bij 1 750 tr/min
Gewicht : 1 612 kg
Vermogen/Gewicht : 50 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 137 gr/km
L x b x h : 5 829 x 1 853 x 1 512 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 150 gr/km
  • CO = 0,068 gr/km
  • NOx = 0,184 gr/km
  • HC = 0,032 gr/km
  • HC + NOx = 0,216 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km

Autonomie : 71 liter = 1 370 km
Verbruik
   • van de test : 5,1 l/100
   • op computer : 5,2 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,7 l/100
   • Test/Computer : -2 %
   • Test/Theoretisch : -11 %

 


 

Je kan er niet meer naast kijken dezer dagen. De pers heeft het voortdurend over CO2 uitstoten, opwarming van de aarde, klimaatsverandering, beperkte oliereserves,  stijgende benzineprijzen, levenskwaliteit, behoud van de aarde voor onze nakomelingen, ... De autoconstructeurs reageren elk op hun manier om met oplossingen voor de dag te komen De Fransen zijn creatief en komen vooral met lagere cilinderinhouden : een grote berline wordt uitgerust met een kleine diesel van 1,5 liter. Citroën doet het met de C5 van zestienhonderd cm3 met manuele vijfversnellingsbak. Met deze gezinswagen willen ze een mooie hap van de bedrijfsvloten-koek meenemen. En daarvoor kan de C5 rekenen op tal van troeven : wegligging, comfort, elegantie, kwaliteit van de constructie, zuinigheid, ... Wij kregen van de invoerder de break-versie om de energiebesparende maatregelen waar de ingenieurs zo hoog mee oplopen aan den lijve te ondervinden. 

In de pers wordt vaak ge(m)opperd dat deze maatregelen al het rijplezier de kop indrukken. Het blok zou niet goed hernemen en het zou een logge wagen zijn die niet kan concurreren met de goede Duitse alternatieven die in een mum van tijd aan honderd per uur zitten. Maar weinigen kunnen lof opbrengen voor de poging van de constructeur om de bestuurders een andere manier van rijden bij te brengen, meer relax, minder agressief. En toch is dit de meest belangrijke verandering. In tijden waarin we elke dag weer te maken krijgen met oververzadigde wegen, vergemakkelijkt een iets rustigere rijstijl onze verplaatsingen toch wel aanzienlijk. 

Ons parcours bestond voornamelijk uit autosnelweg tussen Brussel en Nancy en Colmar en Neuchâtel, het weer was rustig, zonder regen. Ook rijkswegen, een stukje bergwegen en steile kuststroken maakten deel uit van onze route. In de regio van Interlaken luidt de bocht naar Niederhorn een niveauverschil in van vijftienhonderd meter. Er waren drie volwassenen aan boord. Enkel op de E411 hadden we te kampen met druk verkeer omwille van de start van de vakantie. 

Bij te terugkeer kozen we vooral voor de secundaire wegen, zoals die door de Ballon d’Alsace die tot op duizend tweehonderd meter hoogte klimt. Vanaf Épinal namen we opnieuw de snelweg tot in Dudelange waar de C5 Tourer eindelijk wat mocht uitrusten. Die had intussen al meer dan duizend tweehonderd kilometer op de teller staan met één tank en we konden nog een goeie honderd kilometer verder rijden voor we zouden moeten tanken volgens de boordcomputer. Dit komt neer op een verbruik van net iets meer dan vijf liter per honderd kilometer en een ietsje meer dan dertig gram CO2 per kilometer. Verbazend als je weet dat we toch wel met iets meer dan twee ton op weg waren. 

Maar, naast een economisch karakter, staat de C5 ook garant voor opmerkelijke prestaties voor een grote wagen. Citroën heeft zich altijd al onderscheiden door zijn hydropneumatische ophanging. Voor de minder uitgeruste versies haalt de Franse autobouwer een traditionele metalen ophanging bij landgenoot Peugeot. Die oplossing blijkt ook aan te slaan bij de verantwoordelijken voor de vloten van bedrijven. De besturing blijft precies, zacht en licht. De remmen zijn krachtig. Het onderstuur-karakter en de continue ESP dragen bij tot het gevoel van vertrouwen en veiligheid dat je duidelijk ondervindt tijdens het rijden. 

Tot voor vijf jaar, hadden Citroëns door de band de reputatie van een mindere kwaliteit. Met de C5 maakt Citroën voor eens en voor altijd komaf met die legende door zijn uitstekende afwerking die evenwaardig is aan die van de beste concurrenten. De gebruikte materialen zijn aangenaam voor het oog en ze voelen ook goed aan. Het stuur met vast centraal gedeelte dat ook al terug te vinden was op de C4 werd hier verder uitgewerkt met tal van bedieningsknoppen die steeds op hun plaats blijven. Jammer we dat er wat weinig opbergvakken zijn. De standaarduitrusting voor de basisversie daarentegen is wel indrukwekkend : een partikelfilter, een boordcomputer, automatische ontsteking van de ruitenwissers en de lichten, bi-zone airco, snelheidsregelaar/-beperker, ... Bovendien lichten bijkomende koplampen de binnenkant van een bocht op wanneer je het stuur draait. Kwestie van het rijcomfort nog eens extra te bevestigen. 

Met de nieuwe C5 keren de stylisten van Citroën in elk geval het tij : de look die voorheen enkel was voorbehouden voor de rasechte aanhangers van het merk met de dubbele visgraat wordt ingeruild voor een meer algemeen aanvaardbaar uiterlijk. Elegant en serieus, al zullen sommigen misschien vinden dat hij wat weg heeft van een Duitser. Sinds het logo werd gespreid over de volledige breedte van de snoet zien de Citroëns er opmerkelijk beter uit. De C5 is een wagen die aanslaat, je hoeft maar eens te kijken en te luisteren naar de reacties van de voorbijgangers. 

 

André-Louis De Laet
Juli 2008


C5 2.2 HDi Exclusive APF 6-man (Mei 2008)


 


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com