U bent hier : Testritten voertuigen > Jeep > Grand Cherokee 3.0 CRD Overland APF 5-aut - 211 pk
Testverslag van de Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD Overland APF 5-aut - 211 pk
Type : 4x4
Prijs van het testexemplaar : 56 300 €
Max. vermogen : 211 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 510 bij 1 600 tr/min
Gewicht : 2 210 kg
Vermogen/Gewicht : 70 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 314 gr/km
L x b x h : 4 750 x 1 870 x 1 785 mm
 
Theoretische uitstoot
  • CO2 = 272 gr/km
  • CO = 0,001 gr/km
  • NOx = 0,362 gr/km
  • HC = 0,006 gr/km
  • HC + NOx = 0,368 gr/km
  • Partikels = 0,004 gr/km
 
Autonomie : 78 liter = 650 km
Verbruik
   • van de test : 11,9 l/100
   • op computer : 11,6 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 10,3 l/100
   • Test/Computer : 3 %
   • Test/Theoretisch : 16 %

 
Sommigen hebben geen oren naar de politiek omtrent de beperking van schadelijke uitstoten voor wagens. Jarenlang hebben politieke kopstukken de raad van de tegenhangers van de implementatie van huizen, complete woonwijken en bedrijven in landbouwzones genegeerd en de automobielsector sterk bevoordeeld, zodat één, twee, drie of zelfs vier wagens per gezin een noodzaak werden, want het openbaar vervoer evolueerde niet navenant. Vandaag is er sprake om in functie van de datum afwisselend enkel wagens met oneven of even nummerplaten de baan op te laten. Als je geluk hebt net in het goede jaar te vallen kan je nog zeven dagen winnen of acht zelfs in een schrikkeljaar. 

Na de mensen massaal gemobiliseerd te hebben, willen diezelfde politiekers nu dat die bestuurders en passagiers zich een volwassen houding aanmeten in het verkeer, terwijl zijzelf uiteraard nog steeds met grote vervuilende bakken blijven rondrijden. Dieselmotoren met een partikelfilter worden ook bevoorrecht, terwijl die filters wanneer ze nog koud staan “ge-bypassed” worden en al even veel schadelijke stoffen uitstoten in onze steden !  En laat ons vooral ook serieus blijven wanneer we het over de 4x4’s hebben. Dat zijn heus niet allemaal intrinsieke bevuilers. Ze hebben ook niet allemaal dat opgeblazen ego met bestuurders die vanop hun troon neerkijken op de andere weggebruikers. Er zijn ook mensen die dergelijke wagens nodig hebben voor hun werk, zoals veeartsen, of mensen die in de bouw werken, ook aanhangers van gedurfde sporten zoals deltavliegen, mountainbiken, surfen...

De Grand Cherokee heeft al sinds 1993 een trouwe aanhang. Een luxueuze 4x4 die in de smaak viel bij de vele kopers die op zoek waren naar een comfortabele wagen voor op de baan maar toch geschikt om ook af en toe een stapje op onverhard terrein te wagen. En daarvoor heeft de Grand Cherokee een aantal serieuze troeven op zak waarover je uitgebreid verslag vindt in de artikels van Frank Poisin (deel 1 en deel 2). Sinds hij uitgerust is met een zes cilinder diesel biedt hij het vermogen dat je verwacht van een dieselmotor, dit gepaard aan een kolossaal koppel van boven de vijfhonderd Newton meter vanaf zestienhonderd toeren... De automatische transmissie zorgt ervoor dat deze wagen een werkpaard wordt die met gemak drie en een halve ton voorttrekt op elk terrein.  Op de snelweg geniet je van een aangenaam comfort. Op onverharde wegen zorgt de Quadra-Drive II ervoor dat je in alle sereniteit over alle oneffenheden gaat. 

Die Quadra-Drive maakt gebruik van automatisch blokkerende differentiëlen in het midden, voor en achter, gekoppeld aan een versnellingsbak met twee regimes. Een HDC (Hill Descent Control), een automatische snelheidsregelaar bij afdalingen werkt via de motorrem in de lage versnellingen en met het ABS systeem dat elektronisch de vier remschijven bestuurt. Dit werkt zowel in vooruit als in achteruit. U kan dus al uw aandacht toespitsen op het sturen. Een andere optie die nuttiger is voor het dagdagelijks gebruik is het tijdelijk aanhouden van de remdruk bij het vertrekken op een helling. Op de baan is dat wel geruststellend wanneer de weg stijl is. Bij off-road gebruik is de veiligheid en sereniteit van dit systeem enigszins twijfelachtig. 

De brandstofbesparingen die de Europeanen realiseren door vaak voor een diesel te kiezen maken van de Grand Cherokee haast een sympathieke wagen. De snelheidsregelaar die bestuurd wordt via een peddel die nauwelijks geëvolueerd is sinds de eerste peddels die gebruikt werden op de Amerikaanse wagens, is dusdanig makkelijk in gebruik dat het jammer is dat sommige Europese constructeurs zoveel tijd en energie steken in het ontwikkelen van knoppen die een pak minder intuïtief zijn.  Ondanks het feit dat hij er uitziet als de Amerikaanse Mister Univers, is de Grand Cherokee toch gezellig binnenin. Vier volwassenen kunnen er in alle comfort in terecht voor lange trajecten. Wie groot is van gestalte zal wel af en toe met de haren tegen het dak zitten. Zowel de voor als de achterzetels zijn verwarmd, wat niet zo gebruikelijk is voor wagens in deze prijscategorie. 

Het stuur en de bestuurderszetel kunnen naar wens versteld worden, zodat elk postuur er zijn gading vindt, temeer omdat ook de pedalen in de diepte kunnen versteld worden. In de Overland versie, de meest hippe versie in het Jeep gamma, is het MyGig multimedia systeem voorzien van een BlueTooth® connectie, een GPS met touch screen, een harde schijf van 20 gigabyte waar muziek en foto’s kunnen op opgeslagen worden, een vocale besturing, etc... Je kan zelfs een DVD’tje bekijken wanneer je stilstaat. 

We waren met drie volwassenen tijdens onze testweek die ons vooral over de Belgische, Franse en Romandische snelwegen voer. Wij hielden ons stipt aan de snelheidsbeperkingen : tussen de 110 en 130 km/u voor de snelwegen en tussen de 50 en 90 km/u op de andere wegen. Het gemiddelde verbruik van iets onder de twaalf liter per honderd kilometer kwam ongeveer overeen met de informatie op de boordcomputer. Dit cijfer houdt ook wel rekening met het stuk off-road van Frank Poisin.  (Zie links voor de teksten in het Frans hieronder).

 

a...a
TT 1...................................TT 2

 

© André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
December 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com