U bent hier : Testritten voertuigen > Renault > Laguna-GT-Tourer 2.0 dCi APF 6-man - 178 pk
Testrit van de Renault Laguna-GT-Tourer 2.0 dCi APF 6-man - 178 pk

Type : Break
Prijs van het testexemplaar : 37 500 €
Max. vermogen : 178 pk bij 3 750 tr/min
Max. koppel : 400 bij 2 000 tr/min
Gewicht : 1 638 kg
Vermogen/Gewicht : 80 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 168 gr/km
L x b x h : 4 803 x 1 811 x 1 445 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 177 gr/km
  • CO = 0,164 gr/km
  • NOx = 0,137 gr/km
  • HC = 0,018 gr/km
  • HC + NOx = 0,155 gr/km
  • Partikels = 0,002 gr/km

Autonomie : 66 liter = 1 040 km
Verbruik
   • van de test : 6,5 l/100
   • op computer : 6,3 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,7 l/100
   • Test/Computer : 2 %
   • Test/Theoretisch : -3 %
 

Familiale berlines en gewone wagens zijn niet meer zo gegeerd in de bedrijven. Het kan goed zijn dat in de komende jaren de fiscale voordelen van deze wagens weer interessanter worden dan 4x4’s en monovolumes die het de laatste tijd zwaar te verduren krijgen omwille van hun hoge brandstofverbruik. De Laguna GT doet stof opwaaien in het anders zo rustige segment dat geleid wordt door de Duitsers (Audi, VW en Mercedes).  De Fransen komen met modellen die de bewustwording van de automobilist aanwakkeren. 

Het concept van vierwielbesturing bestaat reeds meer dan twintig jaar in de auto industrie, en werd voor het eerst toegepast door de Japanners. Deze systemen evolueerden amper tot eind de jaren negentig, waarna ze in de vergeethoek terecht kwamen en plaats moesten ruimen voor meer geavanceerde technologieën zoals ESP, wat aan de basis bedoeld was om het gedrag van de wagen enigszins in te tomen bij regenweer of bij sneeuwval. De GT geniet van twee grote troeven die samen zorgen voor een optimale wegligging. Enerzijds zijn er de Bridgestone banden van 18”, perfect geschikt voor een sportief rijgedrag. 

Anderzijds is er de vierwielbesturing die zowel in de stad als op de buiten zorgen dat de GT er een verbazend rijgedrag op nahoudt, zowel voor de manoeuvres als voor het rijden zelf.  De voorwielen van een wagen draaien door de band een tien à twintig graden, de achterwielen hebben hier een mobiliteit van vijf graden en een half. Dat lijkt misschien weinig op papier, maar in de realiteit is dit ontzagwekkend! Het Active Drive systeem houdt rekening met de gegevens van de hoek en de snelheid die door de sensoren op de voorwielen en de stuurkolom worden verzameld om de elektrische sturing van de achterwielen te activeren. Het systeem zelf weegt amper negentien kilogram en heeft dus geen invloed op het totaalgewicht. 

De voordelen voor de bestuurder zijn duidelijk : hanteerbaarheid, veiligheid en dynamiek. In de stad vergemakkelijkt de draaicirkel, die iets van een tien percent kleiner is geworden, het manoevreren met een wagen van toch bijna vijf meter lang. Parkeren wordt dan ook weer even eenvoudig als toen in de tijd dat je nog gemakkelijk een plaatsje kon vinden. Beeld je de reactie van de voorbijgangers maar eens in die jou – met succes – vooruit zien parkeren in een kleine parkeerplaats. Succes gegarandeerd ! 

In de bergen en op de snelweg is het vooral de wegligging die geniet van het systeem. Bochten kunnen met gemak aan snelheden genomen worden die andere wagens nooit zouden halen. Met de Laguna GT is rijplezier verzekerd, zelfs al respecteer je de snelheidsnormen.  Vooral ook omdat hij voorzien is van een stel overmaatse remmen voor het geval je de GT even gaat proberen op een niet zo effen ondergrond... Bovendien draait ook het stuur zo’n vijftien percent korter. Gedaan dus met zwaar sturen. 

Tijdens ons traject met drie volwassenen aan boord en de airco constant aan, stelde de Laguna zich tevreden met zes liter en een half per honderd kilometer. Het spreekt voor zich dat als we een hardere voet hadden gehad, we twee liter meer zouden moeten tellen ! De turbo van de twee liter dCi met variabele geometrie levert een hallucinant koppel van vierhonderd Nm en draait met gemak tot vijfduizend toeren per minuut. Onder de tweeduizend toeren is hij wat hol, vooral in tweede versnelling. Met een automatische versnellingsbak waarvoor Renault toch wel een geheim recept heeft, wordt deze GT misschien wel auto van het jaar !

Uiterlijk zie je toch wel een duidelijke evolutie tussen de Renaults van tien jaar geleden en nu. Zowel zichtbaar als gevoelsmatig zijn de gebruikte materialen een pak kwalitatiever. Het instrumentenbord is een voorbeeld in zijn categorie, alle bedieningselementen zijn makkelijk bereikbaar. Het volume van de koffer is niet zo goed bruikbaar als bij de vorige versies : een slee en een buggy krijg je er niet meer zo makkelijk in als vroeger. Het is wat jammer dat de toetsen van de cruise control op het stuur ’s nachts niet verlicht zijn en dat de knop van de ventilatieroosters altijd weerspiegeld wordt in de buitenspiegels. De aanwezigheid van duidelijke verklikkerlichtjes voor de snelheidsregelaar is dan weer wel positief. Het Carminat navigatiesysteem blijft een referentie. Jammer dat de Bluetooth® altijd van zich laat horen wanneer je de motor start... Maar wat denk je van een handenvrije kaart, Alcantara zetels met GT logo en draaiende koplampen ? Super handig in het dagdagelijks gebruik…
 
Aan de look van de Laguna GT werd veel aandacht besteed : de lijnen van een berline en een break, die combinatie wordt trouwens over het algemeen bedrieglijk genoemd in de pers, werden enigszins aangepast om het sportieve karakter van dit model nog extra te benadrukken. De prijs van de Laguna GT ligt goed voor wie op zoek is naar een gemakkelijke wagen waar je toch ook nog stevig mee kan rijden. Aanhangers van luidruchtige Duitsers zullen wellicht het comfort van het ontbreken van enig geluid aan boord van de Laguna GT diesel opmerken. Misschien dat Renault deze vierwielbesturing in de toekomst ook kan toepassen op andere modellen zoals de Mégane of de Clio...  
Sla er de efficiëntie van de vierwielbesturing maar even op na op Youtube tijdens de ISO elantest (http://fr.youtube.com/watch?v=QaTnd3ozcaE). Gewoonweg verbluffend ! 

 
0712-renault-laguna-2000e


0712-renault-laguna-1500d

 

André-Louis De Laet
Augustus 2008

 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com