U bent hier : Testritten voertuigen > Toyota > Avensis 2.0 D-4D Linea Sol 6-man APF - 126 pk
Testverslag van de Toyota Avensis 2.0 D-4D Linea Sol 6-man APF - 126 pk

Type : Wagon
Prijs van het testexemplaar : 37 096 €
Max. vermogen : 126 pk bij 3 600 tr/min
Max. koppel : 310 bij 1 800 tr/min
Gewicht : 1 595 kg
Vermogen/Gewicht : 58 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 163 gr/km
L x b x h : 4 765 x 1 810 x 1 480 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 142 gr/km
  • CO = 0,254 gr/km
  • NOx = 0,014 gr/km
  • HC = 0,151 gr/km
  • HC + NOx = 0,165 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km

Autonomie : 60 liter = 970 km
Verbruik
   • van de test : 6,2 l/100
   • op computer : 6,1 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 5,4 l/100
   • Test/Computer : 2 %
   • Test/Theoretisch : 15 %

 


 

De Avensis, die het licht zag in 1997 is een comfortabele, stille en ruime wagen in een segment waar de concurrentie legio en bikkelhard is. Sommigen staan gekend om hun acceleraties, anderen voor hun luxueuze interieur, nog anderen voor hun uitzonderlijke wegligging. De Avensis speelt al sinds het begin de kaart van de discretie en soberheid maar daarboven ook betrouwbaarheid.  En die betrouwbaarheid wordt extra onderlijnd door de verlengde garantie van vijf jaar door de invoerder. De Avensis break die wij een week lang aan de tand mochten voelen was er eentje van de derde generatie, ook van de hand van de stylisten uit Sophia-Antipolis bij Nice.  Hij wordt gebouwd in Engeland en is bestemd voor de Europese markt. 

Deze break, voorzien van een nieuwe twee liter D-4D van amper 126 pk heeft het hoofdzakelijk gemunt op bestuurders die zich niet meer hoeven te bewijzen en hun wagen niet als een verlengde van hun ego zien. De compacte en lichte aluminium viercilinder bevestigt dit met zijn manuele zesversnellingsbak met lange overbrengingsverhoudingen, een soepele en economische wagen die perfect tegemoet komt aan de filosofie in de reclame van de Japanse constructeur : respect voor het milieu. 

Het blok wordt gebouwd in Polen en heeft wanneer nodig de nodige dynamiek om een inhaalmanoeuvre te doen. Clean Power technologie en een common rail met een hogedruk piezo injector (2000 bar) zorgt voor een vlot rijgedrag dat zich met gemak in het hedendaagse verkeer integreert. Het maximale koppel is over een breed toerental beschikbaar, gaande van 1.800 tot 2.400 toeren per minuut. Het verbruik dat volgens onze berekeningen op 6,2 liter per honderd kilometer voor ons volledige parcours kwam komt perfect overeen met de informatie van de boordcomputer.  Tijdens de enkele tripjes naar de stad kwamen nog ruim onder de acht liter uit. 

De sleutel kunt u gewoon in uw binnenzak laten steken of in de handtas van mevrouw. De deuren worden automatisch ontgrendeld wanneer u ze aanraakt. Bij het verlaten van de wagen volstaat het om even over de handgreep te gaan om de wagen af te sluiten, de knipperlichten gaan even aan en uit om te bevestigen dat de wagen wel degelijk afgesloten is.  Wanneer u in de bestuurderszetel plaatsneemt drukt u op de grote knop op het dashboard, er volgt even een systeemcontrole waarna de motor wordt gestart.

Het stuur kan perfect geregeld worden zoals dit voor u het meest comfortabel is. Van zodra u gas geeft lost de handrem automatisch. Deze kunt u trouwens met de wijsvinger bedienen, duwen om aan te spannen, trekken om te lossen. Deze ‘vingerrem’ - om het niet meer handrem te noemen - wordt meer en meer toegepast en maakt dat de ruimte tussen de twee zetels vooraan vrij is. In de Avensis maakt deze traditionele handrem plaats voor een enorm opbergvak met een verwijderbare armsteun. 

De kwaliteit van de afwerking is opmerkelijk en de gebruikte materialen dezer dagen doen alle commentaren die men in het verleden had op Toyota teniet. Het zwarte interieur bevestigt dat het hier om een degelijk product gaat, al zullen sommigen dan weer vinden dat de Avensis iets te klassiek oogt binnenin. De bedieningen zijn dusdanig bedacht geplaatst dat ze heel natuurlijk in de hand liggen. De versnellingspook is identiek aan het exemplaar dat veertig jaar veertig jaar geleden al werd gebruikt in de eerste Amerikaanse wagens : het is één van de meest efficiënte en eenvoudige in gebruik. 

Wat de Avensis onderscheidt van zijn concurrenten is de overvloed van opties die inbegrepen zijn in de basisversie : een multi-functioneel stuur, automatische ontsteking van de koplampen en de ruitenwissers, auto-radio CD lezer met harde schijf, achteruitrijsensoren, verwarmde zetels, Bi-Xenon koplampen met Adaptive Frontlight System, BlueTooth® telefoonaansluiting, mistlichten, tal van airbags waaronder kniebeschermers en elektrisch bediende ruiten, het is maar een greep uit het aanbod.  De boordcomputer die uiterst precies is wanneer het op verbruik aankomt heeft wel moeite wat de autonomie betreft : 750 kilometer was het meeste dat hij aangaf na een tankbeurt, terwijl we er makkelijk hadden kunnen uithalen... 

De GPS in de Toyota is een voorbeeld voor zijn soort. Je moet eerst de straatnaam ingeven en dan pas de stad, wat het zoeken aanzienlijk versnelt. Hij slaat de zes meest gebruikte adressen ook op voor direct gebruik en hij heeft ook een geheugen voor honderd bestemmingen die je kan opslaan in functie van recent gebruik of naam. De procedure gebruikt voor tussentijdse etappes of voor het bepalen van een nieuwe bestemming nadat de eindbestemming werd bereikt mag gerust door de concurrentie eens van naderbij bekeken worden. De nog af te leggen afstand, de duurtijd van de reis en de tijd van aankomst zijn meteen beschikbaar in functie van uw wensen. En niet onbelangrijk : het systeem laat ook toe dat de copiloot alle instellingen wijzigt terwijl de auto in beweging is. 

Hoewel de Avensis bescheiden oogt is het een uitstekende wagen die de excellente reputatie van Toyota geniet. Deze pretentieloze break is een eerste keus voor wie op zoek is naar een familiewagen met een degelijk comfort en voor moeiteloze verplaatsingen. 

 

 

André-Louis De Laet
www.essai-automobile.com
Juni 2009


 

André-Louis De Laet - Belgique - Belgïe
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com