U bent hier : Testritten voertuigen > Volvo > XC60 D5 Summum 6-man APF - 205 pk
Testverslag van de Volvo XC60 D5 Summum 6-man APF - 205 pk



Type : SUV
Prijs van het testexemplaar : 47 730 €
Max. vermogen : 205 pk bij 4 000 tr/min
Max. koppel : 420 bij 1 500 tr/min
Gewicht : 1 793 kg
Vermogen/Gewicht : 84 kW/t
CO2 uitstoot bij de test : 187 gr/km
L x b x h : 4 627 x 1 891 x 1 713 mm

Theoretische uitstoot
  • CO2 = 183 gr/km
  • CO = 0,480 gr/km
  • NOx = 0,034 gr/km
  • HC = 0,170 gr/km
  • HC + NOx = 0,204 gr/km
  • Partikels = 0,001 gr/km

Autonomie : 70 liter = 990 km
Verbruik
   • van de test : 7,1 l/100
   • op computer : 7,0 l/100
   • theoretisch (constructeur) : 6,9 l/100
   • Test/Computer : 1 %
   • Test/Theoretisch : 2 %


 


 

Volvo onderscheidt zich van het gros van de wagens door het bouwen van wagens waar de prioriteit bij de veiligheid ligt. In 2020 wil de Scandinavische producent “dodenaantal zero in of door een Volvo” halen.  Met de nieuwe XC60 doet de Zweedse constructeur de Duitse wagens grote concurrentie aan in hun eigen geprefereerde domein, door met een wagen op de proppen te komen die zowel gericht is op rijplezier als op luxe.  De XC60 die een iets kleinere evolutie van de XC90 is maakt deel uit van de groep voertuigen die het best experimenteren met de technologische vooruitgang die de automobielconstructeurs de laatste decennia hebben ontwikkeld.  Kers op de taart is dat deze wagen gebouwd wordt in de Belgische fabriek te Genk. 

We krijgen van de invoerder een XC60 AWD in een wit kleedje - wat een aantal jaar geleden nog beschouwd zou zijn geweest als pure ketterij - uitgerust met de nieuwe fameuze vijfcilinder D5 die herwerkt werd zodat hij de vierhonderd en vijf  Newton meter reeds bij duizend vijfhonderd toeren per minuut vrijgeeft en tweehonderd en vijf pk ter beschikking stelt. Dat is de theorie, maar in werkelijkheid is het nog beter ! De stilte en de lichtheid die nog extra bevestigd worden door een uiterst zachte en precieze versnellingsbak maken alle trajecten tot een droom. 

De niche van mensen die Volvo met dit model beoogt zijn mensen die niet zo gevoelig zijn voor de effecten van de huidige financiële crisis, die zijn uiteraard ook het doelpubliek van de traditionele ‘Premium’ rivalen. Volvo steekt menig concurrent de loef af met de prestigieuze materialen die ze gebruiken en het armada aan veiligheidstroeven. « City Safety » bijvoorbeeld, een nieuw systeem dat standaard op de XC60 zit. In de wetenschap dat vijfenzeventig percent van de ongelukken gebeurt aan een snelheid van minder dan dertig kilometer per uur, hebben de Zweedse ingenieurs een sensor geplaatst die obstakels voor het voertuig detecteert en de rem activeert wanneer nodig, totaal los van de wil van de bestuurder ! 

Wij hebben dat systeem niet echt voluit durven testen, maar we hebben het wel even uitgeprobeerd met een grote kartonnen doos en het was in elk geval verbazend efficiënt. De XC60 kwam na een noodremmanoeuvre automatisch heel abrupt tot stilstand op een twintigtal centimeters van het obstakel dat hij met een snelheid van minder dan vijftien kilometer per uur naderde. Tussen de vijftien en de dertig kilometer per uur kwam hij er heel lichtjes tegen.  De XC60 heeft dezelfde basis als de Freelander en is voorzien van de integrale Haldex transmissie. Deze beheert de verdeling van het koppel in functie van het contact met het wegoppervlak. Het gaat hier uiteraard niet over een systeem waarmee je zonder zorgen off-road kan gaan rijden. De XC60 is bovenal een wagen voor gebruik op vaste ondergrond die in alle weersomstandigheden kan beroepen op de elektronische rijhulpmiddelen. 

Aan de lijn van de XC60 besteedden de designers bijzonder veel aandacht, het moest een verhoogde break worden met een coupé profiel. In die opzet zijn ze geslaagd, zij het wel ten koste van het periferisch zicht. Parkeersensoren zijn dan ook een noodzakelijke uitrusting. Even vloeiend als de lijn van de wagen is de versnellingsbak, die nodigt echt uit tot een heel vredige rijstijl, ook aan hogere snelheden. Door de XC60 aan te bieden met vijf en zes cilinder motoren mikt Volvo hoofdzakelijk op de Noord-Amerikaanse markt waar binnen afzienbare tijd de locale industrie het voor een groot deel zal laten afweten. Wanneer je plaatsneemt in de XC60 ontdek je als het ware een nieuw facet van de creativiteit van de Scandinavische autobouwers.

Deze keer hebben ze de aandacht gevestigd op de comfortaspecten. De centrale console wordt inmiddels een ouwe getrouwe bij Volvo en groepeert de bedieningen op een gemakkelijke en efficiënte manier. Hij is naar de bestuurder gericht en de afwerking in geborsteld aluminium heeft op het eerste zicht een rijkelijke indruk. De zetels zijn comfortabel en kunnen zodanig ingesteld worden dat je altijd de geschikte positie vindt, zelfs voor de lange trajecten waartoe de XC60 uitnodigt. De koffer met de elektrisch bediende klep -  die niet echt snel opent - is groot en diep en heeft misschien een iets te hoge laaddrempel. De achterbank kan in drie stukken opgeklapt worden (40-20-40) en vormt een perfect vlak oppervlak. Wanneer alles neergeklapt ligt beschikt de XC60 over een indrukwekkend laadvlak. 

De commerciële politiek van Volvo wil dat je de XC60 kan uitrusten naar jouw specifieke wensen. De optionele uitrustingslijst is dan ook indrukwekkend : een instelbare snelheidsregelaar, de waarwschuwing wanneer de bestuurder van zijn lijn afwijkt, de videogestuurde blinde hoekcontrole in de buitenspiegels, het anticiperen op aanrijdingen zoals we reeds eerder aanhaalden, etc. Er is ook nog de gestuurde ophanging, de ‘vingerrem’ om het niet meer handrem te moeten noemen, die automatisch lost bij het gasgeven, het automatisch ontsteken van de lichten en de ruitenwissers, de airco met actieve filter, het open dak, de iPod aansluiting via USB, twee geïntegreerde verhoogde kinderstoeltjes op de achterbank, ... … 

Een klein minpunt voor het instrumentenpaneel is dat de schermen van de GPS eens goed zouden mogen herzien worden ! Op sommige momenten zijn de iconen zelfs storend bij het aangeven van informatie. De gele driehoekjes bijvoorbeeld die gebruikt worden om de te volgen weg aan te geven zouden makkelijk kunnen vervangen worden door een lijn en in een ander kleurtje. 

 

 

Augustus 2009




 


 

André-Louis De Laet - Belgique
Vertaling : Waldorf
info@essai-automobile.com